Dojenja djeca. 3.5-5.5 mjeseci

Video: Prikorm.Kormlenie dijete po mjesecima / CO c Malinka Raj

3,5-4 mjeseci

C. 3,5-4 mjeseca (otprilike 2 tjedna nakon sok uprave) za korekciju vitamina i minerala sastav ishrane u ishrani daje voćne kaše, i 5 mjeseci - od povrća, jer pola kašičice postepeno krajem prve sedmice, povećanje do 30 -60 g u prvom poluvremenu i do 100 g - u drugom.

Obično počinje sa pire jabuke, a zatim i iz drugog voća koje imaju meke vlakana (kajsije, kruške, i sl).

Ako je zatvor preporučuje se odstraniti pire.

Pored domaće kašice, voćne kaše može se koristiti za industrijsku proizvodnju prehrani djeteta.

Počevši od ovog uzrasta treba dati vašem djetetu voće i povrće ili povrće čorbe: u prvih šest mjeseci života - u iznosu od 30 ml, a drugi - 50-70 ml.

Na primer, možemo predstaviti formulacije i način pripreme povrća čorbe:

50 g od pere i oguljene kupus, mrkva, krumpir, luk izrezati na male kriške, sipati 100 ml hladne vode i kuhanje ispod poklopca dok ne budu spremne i potpune kuhanje. A zatim filtrirate kroz sterilnu gazu, doveo do ključanja i sipajte u sterilnu bocu.

5-5,5 mjeseci

Za 5-5,5 mjeseca majčino mlijeko više ne zadovoljava potrebe djeteta u esencijalnih nutrijenata i zato treba mamac sa kojim dijete dobije makro i mikroelementima, složeni ugljikohidrati, dijetalnih vlakana, od suštinskog značaja za pravilno funktsionirovaniyazheludochno trakta.

Osim toga, uvođenje dohrane uči dijete u guste hrane, priprema se za postepeno odbijanja. Posuđe za hranjenje treba biti dobro homogenizirani, kako ne bi došlo do poteškoća u gutanju. Od odgovarajuće nadohranu beba apetit ovisi u velikoj mjeri. Sa uvođenjem dohrane beba treba biti prebačen u pet vremena hranjenje sa 4 sata intervalima tokom dana i 8 sati - noću.

Potrebno je pratiti neka pravila:
• Svi novi proizvodi su dati ujutro da bi mogli pratiti odgovor na njih tokom dana.
• Lure dati pred dojenje.
• uvođenje bilo kakvih novih hrane koje počinju s malom količinom (1 kašičica), postepeno u periodu od 1-2 tjedna prije nego što povećanje količine preporučene.
• Ne ubrizgati kombinaciju dva ili više novih proizvoda (namirnica).
• Prelazak na novu vrstu ishrane tek nakon što dijete naviknuti na prethodni.
• Ne uvesti čvrstu hranu na toplih dana i kada je dijete bolesno. Kao prvi hranjenje preporučuje povrće pire.

U početku, pire napravljen od bilo kojeg pojedinačnog proizvoda sa blagim vlakana - tikvice, mrkva, krompir, bundeva, karfiol, a tek nakon što dijete naviknuti na jelo, sastav povrća kaše proširiti na račun repe i kupusa, najmanje - grašak, paradajz i repa. U budućnosti, dijete mora biti pripremljen i mješoviti pire juhe iz velikog skupa povrća.

Prilikom pripreme miješa jela krompir mora biti ne više od 1/3 volumena, jer sadrži mnogo škroba, a loša u kalcij. Povrće za pire kuhano u malo vode ili pare, ispod pokrivača, a zatim smrvljen sa toplom razrijeđenom punomasnog mlijeka. Gotov umak dodajte ulje povrća. Ako je dijete višak kilograma, trebalo bi da koristite povrće nizak u ugljikohidrata (tikvice, kupus, bundeva), konstipacija kuhati pire s dodatkom repe.

Po prvi put daje pire od povrća u malom iznosu - 1-2 žličice ispred jednog od hranjenje, vodeći 10-12 dana do 100-150 g Obično u hranjenju kada beba ne dobije majčino mlijeko, daje se sa biljnim pire od 50 -100 ml kravljeg mlijeka, i na kraju - što je voćni sok.

Tako, približna svakodnevnoj prehrani djece u dobi od 5 mjeseci će biti kako slijedi (tab. 4).

Tabela 4. dnevni obrok djeteta mlađe od 5 mjeseci

hranjenje sat

Sastav ishrane

Približan broj, r, ml

6

majčino mlijeko

180-200

10

Video: GW. Dojenja. Dojenja. Dojenje na javnim mjestima

majčino mlijeko

180


sos

50

14

pire

100

Video: Odjeća za bebe 0-5 mesyatsev.Chto prigodilos- Ksenia Velichko


Mlijeko (pire)

50


biljno ulje

3


voćni sok

50

18

majčino mlijeko

180


švapski sir

Video: Dan Mode djeteta u 1-1,5 godina. dijeta

20


voćni sok

20

22

majčino mlijeko

180-200


Prvi mlečni proizvod, koji je uveden u novorođenče ishrane do 4 mjeseca, a mlijeko, ali ne u čvrstom obliku, ali prvo kao aditiv u pirea od voća i povrća, a zatim žitarice za mlijeko. Prva mlijeko uključuju hranu u male količine - 5.10 ml, što je dovelo do kraja 4. mjeseca do 100 ml sa 5 mjeseci do 1 godine, koristi se u iznosu od 200 ml dnevno, ravnomjerno raspoređena na glavnih obroka. I do 9 mjeseci, mlijeko se koristi samo za kuhanje raznih jela.

Kashi drugi mamac i uvode od 6 mjeseci: prvi -s 5- 8%, a zatim 10% kašu. Za dojenčad poželjno koristiti žitarica koje ne sadrže gluten (heljda, kukuruz, riža), koji je zbog nedostatka odgovarajućih enzima mogu izazvati tegobe.

Onda možete biti postepeno uvoditi i griz, zobene pahuljice i zob. Mješavina različitih žitarica povećava vrijednost hrane, pa čak i bolje kuhati jela mješovitih žitarica i povrća. Griz za kašu nježnim vode, dodajte punomasnog mlijeka (u odsustvu alergijske djeteta da ga).

Prisiljeni kroz sito ponovo doveo do ključanja i dodati maslac, koji se može postepeno davati počevši od 5 mjeseci do 1 g, donoseći vrhu 6 mjeseci do 4 g i 9 mjeseci - do 6 g Kada se koristi kuhana žitarica brušenje muža Nemojte brisati.

Žitarice se upoznaju sa 1-2 kašičice i postepeno vodi do 100-150 grama do kraja 6 mjeseci i do 200 g - do kraja prve godine. Ako postoji alergija na kravlje mlijeko je kaša se kuva ili na čorbu voća i povrća, ili nadomjestaka mlijeka (sojino ili drugo).

Trenutno, među dječja hrana proizvodi su široko zastupljeni razni suho žitarica spreman industrijske proizvodnje (mlijeko i mliječni). Oni su obogaćene vitaminima i mineralima, posebno željeza. Oni su, za razliku od domaće kaša, ne kuhati - samo razrijediti mlijeko, vodu, itd

Istovremeno sa kaša može početi davati vašem djetetu sir, koji je drugi mlečni proizvod i ušli u 5-5,5 mjeseca - 5-10 do 30 g, 7 mjeseci - 40 g, a godinu dana - 50 U ovo doba se može dati samo sir proizvodi od mlijeka ili hrane pripremljene kod kuće od svježih jogurt, uključujući i pečene (vidi. "jela sira").

Mliječni proizvodi se preporučuje da se upravlja sa 7 mjeseci u obliku takozvanih "praćenja formule" - mliječne proizvode posebne djecu sa smanjenim sadržajem proteina kravljeg mlijeka (kako bi se smanjio rizik od alergija), je pripremljen za bebu mlijeko kuhinjama ili kupiti u hranu za bebe i materijalima ( "Agusha-1" i "Agusha-2", "Bifilin", "Adalakt" i dr.).
Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Dojenja djeca. 6-12 mjeseciDojenja djeca. 6-12 mjeseci
Kuhanje obroka za djecu od jedne do tri godineKuhanje obroka za djecu od jedne do tri godine
Prehrani djeteta u čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevuPrehrani djeteta u čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu
Gubitak težine za žene koriste dijetamaGubitak težine za žene koriste dijetama
Recepti za jela od mesa sa povrćem i žitaricama za djecu od jedne do tri godineRecepti za jela od mesa sa povrćem i žitaricama za djecu od jedne do tri godine
Recepti jela od povrća sa prirodnom hranomRecepti jela od povrća sa prirodnom hranom
Vegetarijanska juha recepti za djecu od jedne do tri godineVegetarijanska juha recepti za djecu od jedne do tri godine
Prva faza odvikavanje bebe: 6-7 mjeseciPrva faza odvikavanje bebe: 6-7 mjeseci
Početak i norme potrošnje hrane za djecu od jedne do tri godinePočetak i norme potrošnje hrane za djecu od jedne do tri godine
Shemu odvikavanje djeteta mlađeg od jedne godineShemu odvikavanje djeteta mlađeg od jedne godine
» » » Dojenja djeca. 3.5-5.5 mjeseci
© 2018 GuruHealthInfo.com