X-vezana agammaglobulinemia. Brutonovskaya agammaglobulinemia djecu

Među svim osnovnim imunodeficijencija država najčešća kršenja proizvodnju antitijela, a među njima je najčešći izolovani nedostatak IgA, čija je frekvencija između različitih rasa varira od 1: 333 do 1:16 000. frekvencija agammaglobulinemia je samo 1:50 000 Za osobe sa nedostatkom antitijela odlikuje rekurentne infekcije oklopljenog bakterija i neefikasne antibiotike.

Međutim, u nekim slučajevima, izolovani IgA deficijencije ili u djece s prolaznim hipogamaglobulinemija infekcija se ne može ukloniti. Za mnoge vrste primarnih antitijela nedostatak pojasnio proizvoda oštećenih gena. Ponekad se kvar lokaliziran nije u sebi B-limfocita i T-stanice koje reguliraju njihovu funkciju.

u X-vezana (brutonovskoy) agammaglobulinemia dramatično smanjena sazrijevanje B-limfocita- u bolesnika s teškim hipogamaglobulinemija nota, krvni B ćelije su odsutni, krajnika smanjen, a limfni čvorovi nisu opipljiva.

A neispravan gen mapiran na produžena ruka X kromosoma (Q22 porcija). To kodira brutonovskuyu tirozin kinaze (Btk) B-limfocita pripadaju Tec-family citoplazmatske tirozin kinaza. Ovaj kinaze se brzo sintetiziran u svim fazama sazrijevanja B ćelija i potrebno je, po svemu sudeći, za njihovo širenje i izražavanje površine imunoglobulina. To je također prisutan u velikom broju mijeloidne ćelija, ali ne u T-ćelije (u bilo kojoj fazi sazrijevanja).

X-vezana agammaglobulinemia

U svim poznatim slučajevima, familijarna X-vezana (Brutonovskoy) agammaglobulinemia dječaka ni Btk, ili njegove mRNA nije bilo moguće otkriti ili veoma nizak nivo u ćelijama imunog sistema. Btk genske mutacije identificirani, a kod nekih pacijenata sa porodičnom istorijom agammaglobulinemia bez HSA. Trenutno postoji više od 250 različitih mutacija ovog gena je lokaliziran uz regijama punoj dužini kodiranje. Klinički fenotip je nezavisna od lokalizacije mutacije. Nosač defekt otkrije nerandom X-kromosoma inaktivacije u B-limfocita, ili direktnim DNK analize. U porodici slučajevima, HSA direktan DNK analiza nam omogućava da prenatalno dijagnosticirati nedostatke u muškoj fetusa.

Boys sa X-vezana agammaglobulinemia usred akutnih infektivnih bolesti se često posmatra neutropenije. Može se pretpostaviti da Btk - to je samo jedan od signalnih molekula uključenih u sazrijevanje ćelija mijeloidne serije, a njegov nedostatak u ovim ćelijama dolazi samo ako je to potrebno njihovo brzo širenje (tj na vrhuncu infekcije ..). U koštanoj srži mogu se naći pred-B limfocita, ali u perifernoj krvi B ćelije su gotovo odsutni. Većina pacijenata povećao postotak T limfocita, ali je njihova funkcija i vrijednost njihovih subpopulacija, kao i morfologije timusa, i dalje normalno.

agammaglobulinemia sa odsustvom B limfocita u krvi može biti povezano sa mutacijama i autosomno gena koji kodiraju 1) težak lanac u, 2) molekula signal Iga, 3) adapter linker protein B-limfocita (BLNK), i 4) surogat laki lanac X5 / 14.1. U ovim slučajevima, nedostaci su naslijedila recesivno.

Kliničke manifestacije X-vezana agammaglobulinemia

Većina dječaka sa X-vezana agammaglobulinemia u prvih 6-9 mjeseci. praktično zdravog života, od majke IgG antitijela zadržavaju u krvi. Kasnije, međutim, oni razvijaju infekcije uzrokovane ekstracelularne piogenih mikroorganizama, kao što su Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae, a često i mikoplazme. Hronične gljivične infekcije su neuobičajena. U nedostatku neutropenija rijetko javljaju, i pneumonije uzrokovane Pneumocystis carinii. Virusne infekcije su obično tiho osim za virusni hepatitis i enteroviral infekcija.

Uvođenje uživo dječja paraliza vakcina može uzrokovati paralizu. Opisan kao više od 45 slučajeva fatalnog hroničnih CNS razne ECHO virusa. Budući da je funkcija T-ćelija i dalje normalno, vodeću ulogu u zaštiti organizma od enterovirusi očito igra je antitijela, posebno IgA. Bilo je slučajeva HSA sa nedostatkom istovremeno hormona rasta.

X-vezana agammaglobulinemia To treba posumnjati u bilo muško dete sa hipoplazijom limfnog tkiva (krajnika vrlo mali, ni opipljiv limfni čvorovi) i niske koncentracije IgG, IgA, IgM i IgE u serumu (manje od donje granice 95% Interval pouzdanosti za odgovarajuću dob i rasu). Ukupno razine imunoglobulina su obično manje od 100 mg%. Kod pacijenata, bez prirodnih antitijela (isohemagglutinins) na eritrocita polisaharid antigena A i B i ne razvija antitijela nakon cijepljenja.

U slučaju prolazne hipogamaglobulinemija dojenčad svi ovi parametri su normalni. X-vezana agammaglobulinemia se razlikuje od OVGGG nedostatak B-limfocita u krvi.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
X-vezana sindrom hiperprodukcija imunoglobulina m (IGM) dječaka. Mutacija CD40 CD154X-vezana sindrom hiperprodukcija imunoglobulina m (IGM) dječaka. Mutacija CD40 CD154
Autosomno recesivno sindrom hiperprodukcija imunoglobulina m (IGM). Genske mutacije pomoćAutosomno recesivno sindrom hiperprodukcija imunoglobulina m (IGM). Genske mutacije pomoć
Funkcija u ćelijama. Vrste molekula na površini limfocita.Funkcija u ćelijama. Vrste molekula na površini limfocita.
Ukupno varijabla hipogamaglobulinemija (ovggg) kod djece. Uzrok i klinikeUkupno varijabla hipogamaglobulinemija (ovggg) kod djece. Uzrok i klinike
Izolovani nedostatak imunoglobulina i iga djecuIzolovani nedostatak imunoglobulina i iga djecu
Alelne etikete antitijela. Alelne isključenje antitijelaAlelne etikete antitijela. Alelne isključenje antitijela
X-vezana teškom kombiniranom imunodeficijencije dječaka. Imunodeficijencija sa nedostatkom adenozin…X-vezana teškom kombiniranom imunodeficijencije dječaka. Imunodeficijencija sa nedostatkom adenozin…
X-vezana limfoproliferativni sindrom dječaka. Duncan bolestX-vezana limfoproliferativni sindrom dječaka. Duncan bolest
Omenn sindrom. Immmunodefitsit na nedostatak MHC antigenaOmenn sindrom. Immmunodefitsit na nedostatak MHC antigena
Evaluacija djeteta imunitet b-ćelija. Istraga sintezu imunoglobulinaEvaluacija djeteta imunitet b-ćelija. Istraga sintezu imunoglobulina
» » » X-vezana agammaglobulinemia. Brutonovskaya agammaglobulinemia djecu
© 2018 GuruHealthInfo.com