Studije Imaging u infekcija urinarnog trakta kod djece. mokrenja cystourethrography

Svrha snimanja Studije urinarnog trakta (MVP) - identificirati predisponirajući njen anatomski defekata. Ultrazvuk omogućava da isključe hidronefroza, bubrega apsces i paranephritis. U 30-60% slučajeva akutnog pijelonefritisa ultrazvuka određuje porast u bubrezima. Doppler nešto osjetljiviji, ali njeni podaci su pouzdani nije uvijek. Pielonefriticheskoe bubrega ožiljaka ultrazvuk otkriva samo 30% slučajeva. Normalno, razlika u dužini od oba bubrega ne bi trebalo da prelazi 1 cm. Značajna razlika ukazuje na usporavanje rasta jedan bubreg.

međutim renomegaly može neutralizirati ta razlika zbog akutnog pijelonefritisa. Dijagnoza pionefroza - stanje zahtijeva neposredan sustav odvodnje Pijelokaliksni perkutane nefrostomski - ultrazvuk dovoljno osjetljiva. Mokrenja cystourethrography prikazano na UTI djece mlađe od 5 godina, momci bez obzira na dob, ako imate groznicu, i sa 2 ili više relapsa u školske dobi djevojke. Najčešći nalaz u njoj (oko 40% pojava) - vezikoureteralni refluks. Što se tiče vremena njegove primjene nije postignut konsenzus. U nekim klinikama je ležao na 2-6 tjedana. Prije jenjava cistitis.

Međutim, otkrivanje frekvencije refluks ne zavisi od toga da li mokrenja cystourethrography obavlja tokom lečenja infekcija urinarnog trakta (UTI) ili nakon njenog zatvaranja, međutim, preporučuje se isprazniti pacijenta iz bolnice. Ako je moguće, zamijenite mokrenja cystourethrography djevojke mokrenja radionuklida skeniranje. Proizvodi manje doze zračenja na jajnicima, ali ima neke nedostatke - ne pokazatelj anatomije bešike da se utvrdi stupanj refluksa ne određuje udvostručenje i vanmaterične ureter. U dječaka, precizno procjenu anatomskih karakteristika uretre je posebno važno, stoga mokrenja cystourethrography već prikazan u prvoj epizodi UTI.

cystourethrography

s obzirom da ponište cystourethrography traumatičan za dijete, neki roditelji su izrazili sumnju u njegovu neophodnost za vrijeme normalnog Noa ultrazvuk sliku. Međutim, u ultrazvučne dijagnostike refluks nema dovoljno osjetljivosti. Anatomskom nedostataka kada otkrije da je samo u 40% slučajeva. Općoj anesteziji tijekom mokrenja cystourethrography neprihvatljiv, jer studija mora nužno uključivati ​​faze mokrenja. Osim toga, u vezi sa općom anestezijom rizike i troškove u ovoj situaciji nije opravdano. U nekim slučajevima dati oralno (0,5 mg / kg) ili davati intranazalno (0,2 mg / kg) midazolam, oslobađa straha i pružanje anterogradne amnezije. Uvjereni smo njegove sigurnosti i efikasnosti, i stekao dovoljno iskustva njegove primjene za vrijeme mokrenja cystourethrography, provesti bez anesteziolog, pod kontrolom respiratornih i hemodinamskih parametara, uključujući puls oksimetrije.

Ako druge metode postaviti dijagnozu akutnog pijelonefritisa ne može posegnuti za radionuklida renography suktsimerom glukoheptonat ili označeni sa tehnecijum. Prisustvo slabe luminiscencije potvrđuje dijagnozu pijelonefritisa. Iskusnog specijalista u dijagnostici radinuklidnoy u stanju da razlikuje akutnog hronični pijelonefritis na skeniranje filmova. Na UTI sa groznica kod djece svih uzrasta radionuklidima renography suktsimerom otkriva uključenost u upalnih parenhim bubrega u oko 50% slučajeva, a kada je u kombinaciji sa refluks IV ili V stepen - 80-90%. U 50% pacijenata sa potvrđenom radionuklidima renography akutnog pijelonefritisa u narednih 5 mjeseci. na mjestu upale formirana ožiljak.

U isto vrijeme, normalan obrazac radionuklida skeniranje akutnog pijelonefritisa posleduschego ožiljaka ne dogodi. CT u dijagnostici akutnog pijelonefritisa je informativan, ali iskustvo primjene radionuklida renography više.

Kada vezikoureteralni refluks otkriti bubrega ožiljaka često koristi radionuklida renography sa suktsimerom. Tako da je najosjetljivije i precizan način, izlučivanje urografija u dijagnostici njegove nedovoljne osjetljivosti (ožiljak postaje vidljivo tek nakon 1-2 godina). Osim toga, to je još gore vizualizira Pijelokaliksni sistema kod djece u prvim godinama života i povezana je sa nekim rizik od alergijskih reakcija na kontrastna sredstva. Neke klinike za slikanje parenhim bubrega i Pijelokaliksni CT sistema zaposliti dovoljno efikasan u dijagnostici Nefroskleroza.

cistoskopija i utvrđivanje promjer uretre kod djevojčica informacije koje utiču terapeutski taktiku, ne daju. Oni ne bi trebalo primijeniti u UTI. Prvo se mislilo da je ograničenosti uretre kod djevojčica predisponira UTI. Međutim, ispostavilo se da su djevojke sa rekurentnim UTI, promjer uretre je manje nego zdrav.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Opstruktivna uropatijom kod odraslih: Postupak, Uzroci, simptomi, znakoviOpstruktivna uropatijom kod odraslih: Postupak, Uzroci, simptomi, znakovi
Vezikoureteralni refluks u djece: liječenje, simptomi, obim, uzrociVezikoureteralni refluks u djece: liječenje, simptomi, obim, uzroci
Dijagnoza akutnog pijelonefritisaDijagnoza akutnog pijelonefritisa
Vezikoureteralni refluks u djece. razlogaVezikoureteralni refluks u djece. razloga
Pijelitis, upale bubrežne karlice. Akutna upala sluznice i gornjeg urinarnog puteylohanki čaše…Pijelitis, upale bubrežne karlice. Akutna upala sluznice i gornjeg urinarnog puteylohanki čaše…
Refluks nefropatija: liječenje, simptomi, dijagnozaRefluks nefropatija: liječenje, simptomi, dijagnoza
Opstrukcija urinarnog trakta kod djece. razlogaOpstrukcija urinarnog trakta kod djece. razloga
Nekroza bubrega papilaNekroza bubrega papila
Akutne infekcije gornjeg urinarnog trakta: simptomi, liječenjeAkutne infekcije gornjeg urinarnog trakta: simptomi, liječenje
Infekcije urinarnog trakta. Ispitivanje, liječenjeInfekcije urinarnog trakta. Ispitivanje, liječenje
» » » Studije Imaging u infekcija urinarnog trakta kod djece. mokrenja cystourethrography
© 2018 GuruHealthInfo.com