Jogurt "žive" i "nežive". Kako napraviti jogurt za bebu. Kako napraviti jogurt kod kuće?

Svi znaju prednosti mliječnih proizvoda - jogurt, fermentirani pečena mlijeko, jogurt. Prilikom kupovine, ne sumnjamo njihovu korisnost, ali pokupiti paket jogurta - predstavnik iste porodice mliječnih proizvoda, razmisli o tome - kako jogurt je bolje, a pravi izbor je napravljen da li ...
Jogurt i quot; živi & quot; i & quot; neživog i quot;. Kako napraviti jogurt za bebu. Kako napraviti jogurt kod kuće?

Šta su jogurt? Jogurt - a fermentiranih mlijeka proizvod sa visokim sadržajem bez masti mlijeko materije, u produkciji fermentacijom mješavina čistih kultura Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus (u nastavku ćemo ih zvati fermentaciju). Obranog mlijeka čvrste su proteini i ugljikohidrati. U proizvodnji jogurta proizvoda varira od obezmašćenih masti u masne i proteina količine se obračunava i kompenzirati u smislu suhe težine. Lactobacillus bulgaricus - vrsta mikroorganizama koji nije karakterističan za normalne crevne mikroflore, ali imajući visoku biološku aktivnost protiv patogena značajno ubrzava njihovu smrt i na taj način pružaju brzo i efikasno rješavanje crijevnih korisne bakterije. To se koristi kao mikroorganizam pružanje mliječne kiseline fermentacijom mlijeka. Jogurt odlikuju visoke nutritivne vrijednosti, su odličan izvor proteina visoke biološke vrijednosti, kalcijum, i vitamin B2.

Svi jogurt imaju zajedničko je da su napravljeni iz cijele kravljeg mlijeka ili smanjena nije niža od razreda I. Oporavak mlijeka dodavanjem vode za piće u koncentriranim, suhe ili kondenzovano preradu mlijeka do odgovarajućeg svojstva proizvoda. Nakon toga mliječne masti normalno, tj. E. Smanjena do određenog nivoa masti, bilo isušivanje mlijeko, vrhnje ili dodatne obogaćivanje. Mlijeko je potom pasterizovano - zagrijava do 70 ° C i drži neko vrijeme, tokom kojeg su ubili sve mikrobe. Zatim umutiti mlijeko za poboljšanje konzistencije proizvoda i eliminacija seruma razdvajanja. I tek nakon hlađenja, rezultirajući mase je dodan starter. Dalje faze pripreme jogurta su različiti, a to ovisi o vrijednosti proizvoda. U prvom slučaju, nakon toga od mliječne kvasca težine, au nekim slučajevima - i dodatne hranjive tvari probiotika (raspravljalo ispod njih), zgušnjivači jogurt sazrijeva i pakirana u sterilnim uvjetima. Zahvaljujući takvu tehnologiju u proizvodu zadržao biološki organizam korisno za kulturu i takav se može nazvati jogurt "živ". Ove jogurti mogu biti pohranjeni više od 20-30 dana, a najviše "živjeti" - samo nekoliko dana, na temperaturi koja ne prelazi + 6 ° C U drugom slučaju, prvi skvashivaetsya težina mliječne kvasca, a zatim se dodaje sredstvo za zgušnjavanje, pomoćnih tvari hrane, a zatim, kako bi se izbjeglo mikrobiološke kontaminacije, jogurt se ponovno termičke obrade, tokom kojeg je umrijeti bioculture (korisno mikroorganizama). Ovi proizvodi su dobri samo za svoje nutritivna svojstva - izvor visokokvalitetnih mlijeko proteina, ugljikohidrata i masti. Proizvodi podvrgnuti posebnim termičke obrade nakon kvasac može biti pozvan "beživotan" jogurt, ili jogurt-parovi. proizvođači često daju imena tih proizvoda koje odjekuju sa jogurtom: yogurtery, yogurtovichi, frugurty itd, to ponekad dovesti u zabludu. Takvi proizvodi nemaju terapeutski učinak, ali je njegova nutritivnu vrijednost (proteina, masti, ugljenih hidrata) ne zaostaje za njihovim "živ" braća, au nekim slučajevima ih prelaze. Superiornost je navedeno u ugljenih hidrata komponenta: blizanci jogurta su visoke u šećer i aromu sastojaka, što ograničava njihovu primjenu u dojenčadi formule, i prehrambene novorođenčad obično isključuju.

Odredite termički obrađene jogurt konzerve za rok trajanja - njihov rok trajanja je od 1 do 3 mjeseca, a neke od njih mogu se čuvati čak i na sobnoj temperaturi. "živjeti" jogurt u ishrani djece, posebno mala djeca, preporučuje se koristiti malo masti "živjeti" jogurti sadrže probiotike. Prihvatio odvajanje jogurt, u zavisnosti od sadržaja masti u mlijeko i vrhnje. Dairy nemasni jogurt su (0,1%), bold (1,5-2,5%) i klasične (2,7-4,5%). Fat milky kremasta jogurt je 4,7-7%, i kremasti - najmanje 10%. Hrana beba je bolje koristiti klasične mlijeko jogurt sa sadržajem masti od 2,7-4,5% ili mliječno kremasti jogurt s najmanjim sadržajem masti - do 5%. Probiotici - to droga ili biološki aktivnih dodataka za hranu koji sadrže žive mikroorganizme u sastavu, koji su predstavnici normalne mikroflore ljudskog. Najpopularniji od njih - to bifidobakterija i laktobacila. Formulacije na osnovu ovih mikroorganizama su naširoko koristi kao posebni dodaci, kao i deo jogurta i ostalih mliječnih proizvoda. Mikroorganizmi pripadaju probiotici nisu patogeni, netoksičan, zadržati vitalnost tokom skladištenja pod posebnim uvjetima. Prolazi kroz probavni trakt, oni pružaju pozitivan efekat na crevne mikroflore, mijenjanjem njen sastav i metaboličku aktivnost, vrši pozitivan učinak na cijeli organizam. Najvažnije funkcije crevne flore su: stimulacija imunog funkcije tela, pružajući anti-infektivni zaštitu, sinteza vitamina B i K, moć debelog crijeva, regulaciju lipida i dušika metabolizam, regulaciju crijevnih pokretljivost. "živjeti" Jogurt, kao i drugi mliječni proizvodi, blagotvorno deluje na crevnu microbiocenosis, inhibira rast patogenih mikroorganizama u debelom crijevu, normalizuje to. Zbog stimulacija imunog odgovora, odnosno aktiviranje ćelije odgovorne za zaštitu organizma, - interferona, interleukina, ali i sintezu antibiotika - antibiotici i baktericidna svojstva mliječne kiseline bioculture živi u jogurt, pružaju anti-infektivni efekte na organizam.

Pored probiotik i anti-infektivni akcije, žive jogurt kultura blagotvoran učinak na motilitet creva, normalizaciji funkcije. Moguće je antikancerogeni učinak fermentiranih mliječnih proizvoda: smanjenje aktivnosti enzima uključenih u formiranje žučnih kiselina - materije koje potencijalno doprinose razvoju malignih protsessov- smanjena aktivnost crijevne mikroorganizama koje pomažu preobraziti procarcinogens karcinogenima. Sadržaj korisnih bioloških kultura u finalni proizvod na kraju života mora biti najmanje 107 CFU (kolonije formiranje jedinica) u 1 g proizvoda. Samo u tom slučaju može se smatrati jogurt "živ"Ima pozitivan učinak na tijelo djeteta. Jogurt menija u djece Budući da fermentiranih mlijeka tijekom fermentacije je parcijalni dekolte proteina kravljeg mlijeka, jogurta bez ukusa aditiva, arome i bojila mogu se dobro podnosi djece oboljele od alergijskih manifestacija mliječnih proizvoda. Neosporna prednost jogurt kao kiselomlečnih proizvod je visoka probavljivost proteina mlijeka i laktoze smanjen nivo - mlečni šećer, koji je zbog nezrelosti probavnog sistema često slabo podnose djeca, što uzrokuje nadutost, bol, česte vodenaste stolice. Mlijeka šećer u mliječnim proizvodima je podijeljen pod uticajem relevantnih enzima laktata mikroorganizama u procesu fermentacije. S obzirom na činjenicu da je jogurt, kao i ostalih mliječnih proizvoda imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi, preporučujemo njihovu širu upotrebu u ishrani zdravih novorođenčadi, kao i preventivne i terapijske prehrane za crijevnih bolesti, hranu alergije i tako dalje. Međutim, proizvod stvoren u kiseloj sredini, kao i činjenicu da su komponente proteina, masti i ugljenih hidrata nisu prilagođeni na sastav majčino mlijeko, sprečava korišćenje jogurta proizvoda u ishrani odojčadi. Uvod u ishrani djece u prvih šest mjeseci života neprilagođena fermentiranih mliječnih proizvoda može dovesti do poremećaja u metabolizmu azotnih, acido-bazne ravnoteže, a time dovesti do bubrega i probavnih organa.

U tom smislu, on se ne preporučuje da se uvede jogurt - specijalizirane dječje proizvode - u ishrani djeteta prije nego što je on bio 8 mjeseci. U starije dobi, nakon 1,5 godina, može dati dijete (osim ako postoje posebne kontraindikacije) bilo koje vrste jogurta, u zavisnosti od njegove želje. Dugo vremena smatralo proizvod jogurt za odrasle i stariju djecu, i zato se preporučuje u ishrani djece tek nešto više od 1-1,5 godina. Trenutno, postoji širok izbor živih jogurt za djecu u dobi od 8 mjeseci starosti. Oni su napravljeni od prirodnih sirovina kao punila se koriste svježe bobice i voće, a ne istjerivač, kao zgušnjivač - sigurno pektina i škroba. Kids jogurt (na pakovanju je navelo da se preporučuju za dječju hranu, a neki ukazuju dobi u kojoj se preporučuje proizvod), uravnotežena preko sve komponente (proteina, masti, ugljenih hidrata), odlikuju se niskim kiselosti u odnosu na dječje jogurt, oni dodatno obogaćena vitaminima B, C i elemenata u tragovima - željezo, cink, jod. Po tehnologiji proizvodnje ovih proizvoda zadovoljavaju najviše zahtjeve - pustite ih samo na specijalizirane poduzeća ili pojedinca linije, stalno ide praćenje proizvodnje u pogledu kvalitete i sigurnosti u svim fazama proizvodnje. Jogurt djecu, kao i sve druge hrane za bebe proizvodi ne sadrže sintetičke boje, mirise, biološki aktivnih dodataka i toksičnih elemenata-su proizvedeni bez upotrebe sredstava za zgušnjavanje i tako imaju tečnost dosljednost, pod nazivom piće. Jogurt, nije namijenjen za dječju hranu, živi, ​​bez boje i konzervansa, može dati dijete od 1,5-2 godina. Jogurt kao specijalizovani dječje mliječne proizvode mogu se koristiti u ishrani djece starije od 8 mjeseci u visini od 100 ml dnevno. Za djecu stariju od 2 godine, broj jogurt se može povećati na 150-200 ml.

To se ne preporučuje da koriste velike količine jogurta u hranu za bebe, jer je ukupan iznos od mliječnih proizvoda, uključujući i sir, kefir, fermentirani pečena mlijeko, itd pored jogurta., Ne smije biti veća od 50% od preporučene za određene dobi ukupno djeteta "dojke ishrane". Izrada izbor Kada kupujete jogurt, obratite pažnju na sljedeće informacije: Proizvod bi se trebao zvati jogurt. Rok trajanja ne smije biti veća od 30 dana. najbolje "živjeti" Jogurt se čuva do 3 dana, ali su praktično nedostupni, preostali period skladištenja - 10-20 dana na + 4-6 ° C. One proizvode koji se mogu čuvati na sobnoj temperaturi, ne sadrže bioculture. koncentracija biocultures informacija mora biti prisutan na pakovanju jogurta sa prefiksima "bio". Ako je paket koji je napisan "bioyoghurt"To mora biti naveden brojke koje je u njima koncentracija žive kulture. Pakovanje treba da imaju informacije o koncentraciji mikroorganizama na kraju roka trajanja, moraju biti najmanje 107 CFU po 1 g proizvoda. Kada kupujete jogurt za mališane, koristite specijalizovana odjeljenja hrane za bebe, pročitajte etiketu pažljivo, koji su detaljni opisi i preporuke za upotrebu.

Sada pričajmo o kako napraviti jogurt za bebe:

Domaći jogurt - to je vrlo koristan proizvod koji podiže imunitet, probavu, i uspostavlja odličan proizvod za nutritivnog statusa djece. Live pravi jogurt sadrži korisne bakterije mliječne kiseline koje doprinose razvoju svojih crevne flore. Naravno, za dijete, takav proizvod bi bilo vrlo korisno, ali dajte mu jogurt iz radnje ne mogu biti jer sadrže stabilizatore, bojila, konzervansa. Pored toga, u istu prodavnicu jogurt uglavnom imaju dug rok trajanja, što ukazuje na to da su oni više nisu korisnih mikroflore, za koje smo ih kupiti. Osim trgovine mliječnih proizvoda su često u djece crijevnih trovanja, jer prodavci i dobavljači nisu uvijek u skladu sa svojim uslovima skladištenja.

Priprema domaći jogurt, od vas će biti sigurni u svoje kvalitete i biti u stanju da sigurno hraniti svoju bebu. Postoji nekoliko načina pečenja uživo fermentiranih mliječnih proizvoda kod kuće, jer, u zavisnosti od kulture bakterija mliječne kiseline se može nazvati :. kefir, jogurt, Narine, simbivit, bifivit, itd Svi ovi proizvodi su korisni za dijete, ali može se malo razlikuje u ukusu. Na primjer, jogurt ima izražen kiseli ukus i Narine ispred neutralne, nego uživati ​​u vrlo male djece (pred ovaj proizvod čak i zamijeniti majčino mlijeko).

Pripremite se za bebu jogurt može biti 3 načina:

1. Skvasit mlijeko koristi mlijeko gljiva. U procesu njihovog života oslobađa mnogo korisnih bakterija, vitamini, elementi u tragovima obogaćen mlijeko. Za fermentaciju čašu mlijeka, trebat će vam 2 žličice gljive. Mlijeko bi trebalo da bude na sobnoj temperaturi ili zagrijava na 37-38 stupnjeva, što je uronjen jedan dan gljivica i staviti na toplom mestu, zaštićeno od sunčeve svjetlosti. Obično 24 sata skvashivaetsya mlijeko, možete ga procijediti, gljive se dobro oprati hladnom tekućom vodom, a jogurt je spreman za upotrebu. Maksimalnu korist to na prvi dan. Mlijeko gljiva prijatelji, može tražiti sada puno piti kefir, fermentirani njih. Gljiva raste, a uskoro ćete morati dati neke od svojih prijatelja prva 2 kašičice gljive.

2. Izrada posebnog vrenja jogurt. Sourdough dostupan bez recepta, je sada u prodaji postoje posebni tečnost kvasca za uzgoj, suho u ampule i bočice. Ako takve posebne početak ne možete naći, kupiti kapsule Narine, jogurt ili druga hrana sa živim kulturama bakterija. Posebna kvasac možete razrijediti prema uputama, a ako ste kupili konvencionalni kapsula za internu upotrebu: 2 kapsule u čaši mlijeka stavim u jogurt za 12 sati. To će fermentira, može se čuvati u frižideru do 7-10 dana, dodajte ga u mlijeko (3 žlice. L. 0,5 l mlijeka) i pripremiti proizvod za potrošnju.

3. Korištenje bio-proizvoda kupljenih od trgovine ili mliječne hrane kao prvi sourdough, a zatim ih pripremiti. Dakle, uzmete litru mlijeka, dodajte ga 4-6 čl. l. završio mliječni proizvodi, nakon 5-6 sati ste spremni identičan kući proizvod. Sljedeći put vaš dom spremni jogurt se može dodati mleko za zrenje, koristite starter adapter može biti 6 puta, a zatim ponovo kuvati na temelju komercijalno dostupnih jogurt.

Korisni svojstva jogurta

Ono što znamo o jogurt? Koliko često to jesti? Činjenica da je jogurt - to je najznačajniji kombinacije posao sa zadovoljstvom. Iz bilo kog plombe ne bismo miješati jogurt, ostaje omiljena poslastica mnogih ljudi.

Osnovna struktura jogurt je pasterizovano mlijeko i poseban bakterijske kulture. Mlijeko treba uvijek biti pasterizirano, kao što je to bakterije mogu lako postojati u čistom mlijeku. Sada u prodaji veliki izbor različitih jogurta sa različitim prelivima. Inače, jogurt je vrlo hranjiv proizvod, tako da je dobar i zdrav način da se zadovolji glad. Neki jogurti se dodaju sirova vlakna - to je dobro za probavu i za srce kao i snižava nivo holesterola u krvi. Za one koji gube na težini, jede jogurt sa niskim sadržajem masti.

detalj sada, hajde da Pohorje o korisna svojstva jogurta. Povoljno utiču na creva ima jogurt. Kulturne bakterije koje su prisutne u jogurt suzbije vitalne aktivnosti gljivica i kvarenje bakterija. To smanjuje nivo crijevnih toksičnosti. Stoga, jogurt je korisno imati ljudi sa bolestima gastrointestinalnog trakta. Inače, jogurt, čime se smanjuje zadah iz usta. Nužno preporučuje da jedu jogurt nakon uzimanja antibiotika, za vraćanje crevne mikroflore. Vitamina najviše u jogurt sadrži vitamin B. Mnogi su čuli da jogurt je korisna za djecu za rast kostiju, jer ima više kalcija i fosfora. Istina je, osim toga, da jogurt jača imunitet. Budite sigurni da se u ishrani svoje djece, zajedno s drugim mliječnim proizvodima jogurt. Mnoga djeca, na primjer, ne vole mlijeko i jogurt - to je potpuna zamena za mleko.

Sastav, kao što je gore navedeno, postoje vitamini B2 i B12. Samo puno proteina, umjerena količina ugljenih hidrata i malo masti.

Dan je dovoljno jesti 100 - 250 grama jogurta. Djeci je potrebna jogurt kao izvor kalcija, tako da je preporučljivo piti dvije čaše proizvoda dnevno.

Kako napraviti jogurt kod kuće?

Easy! Jogurt može kuhati sebe u šerpi. Sipajte mlijeko, dodajte kvasac, provri, stavite u pećnicu na 4-5 sati, zatim se ohladi bez naglih promjena temperature .. Ma, to je dugo vremena za mene. I da je "sebe", te da je najlakše Volim način. Tu je tema koja može zadovoljiti moje zahtjeve: to je jogurt.
Jogurt. Čudna stvar, kažem vam. Video sam u radnji: kutija sa poklopcem, i sedam (ponekad devet) velike tegle, najave, takođe, sa poklopcima. Sanjao sam o tome dugo, jer Volim sve ono što drugi ne, a svaki malo gozba pitala muža da mi ga dati. Kao rezultat ovog čudo tehnologije, imam 1,5 godina stenjanje kao poklon 8. marta. Oh! Kao što sam bio zadovoljan. kružio sam oko njega i .. oh, i šta da radim s njim? Znao sam da je dizajniran kako bi jogurt od .. sta mislis .. jogurt ili kiselo tijesto. I zbog jogurt, jogurt i časopis se razlikuje od kvasac u principu, ja ne razumijem. Troškove jogurta zavisi naziv proizvođača, od dodatne funkcije - kao što je automatsko isključivanje prije isteka vremena. Izabrao sam Moulinex bez tajmera. Izbor je bio još veći u korist izgledu. Cijena se kreće od $ 35 do $ 70. Tako sam saznao gdje i kako možete kupiti starter, koji mora biti mlijeko za domaće fermentirane mliječne proizvode, a onda šta da radim sa svim tim bogatstvom. Počnimo.
Kvasac. poseban sourdough mogu se koristiti, kao što su Narine, acidophilus mlijeko, jogurt i mnogi drugi. Oni se prodaju u suvom obliku, kao što je ljekarna ili u specijalizovanim ustanovama. Jedan dio kvasca je dovoljna za 1 litru mlijeka, i.e. Jedan od kvasca, naravno. Glavna stvar - da je neophodno da se raspusti prah je vrlo dobra, i da će trebati vremena proizvodnje jogurta (ili ostalih mliječnih proizvoda) da se poveća. Čudno je da se u našem gradu u to vrijeme nije imala startera u cjelini. Opet, Studirao sam književnost dugo, informacije na internetu, a zatim etikete na jogurta. Glavna stvar je da u prodavnicama jogurt je kao malo aditiva koliko bakterija moguće. Dakle, ja koristim kao ferment jogurt Danone bez aditiva, šećera i mliječne kiseline Bacillus. Sastojci: mlijeko, mlijeko u prahu, bakterija. Kutija za $ 1 je dovoljno za mene da 7 boca jogurta 130 g (ovo u 1 litri mlijeka). Jedemo 6 boca i 7. može se ponovo koristiti umjesto kvasca. Dakle, od 3. do 5. ciklusa (u zavisnosti od mlijeka). Sa svakom novom primjenom "starog" ferment, naravno broj korisnih bakterija se smanjuje, i postaje tanji jogurt. Mlijeko. Mlijeka preporučuju uzimanje sterilizirano i 3,2 masti% -s '. To je nešto što je dugoročno skladištenje. U samoj je supernepolezno. Ali, čim je dobiti korisne bakterije, ni traga ostaje neprofitabilnih mlijeka. Moj prijatelj se priprema za bebu jogurt kupljen od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Ostalo - samo dugoročno čuvanje rastopljenog mlijeka. A nabavljao tržištu mlijeka krava ili koza definitivno treba da provri: kravlje mlijeko u sirovom obliku je korisno, ako imate kravu, i da znaju što jela nju pomusti. Pa, kozje mlijeko u sirovom obliku može uticati na ljudsko krpeljnog encefalitisa.
U principu, moj izbor mlijeka - u korist dugo čuvaju: ovisi o tome i rok trajanja jogurta. A sadržaja masti - 2,5%. Dok je kod kuće jogurt je pohranjen ne više od 3-4 dana: brzo jede svoju rodbinu. vrijeme kuhanja. To ovisi o tome što želite da se jogurt: debeli, debeli ili piće, lako. To zavisi od mlijeka: više masti više jogurta deblji i skretanja. I to zavisi od kiselog tijesta: ako suho, ciklus kuhanja može biti 1 do 15 sati. Ako lopova jogurt - to od 7. do 10. sati. Stavio sam yogurnitsu cijelu noć i jutro van. Onda je jogurt da se ohladi na sobnoj temperaturi i u frižideru, zatvorene jar poklopci. Svježe pripremljen jogurt možete jesti za sat i pol nakon što jogurt. Treba imati na umu da je u toku pripreme jogurta bakterije ne vole nacrte, kretanje jela i naglim promjenama temperature. Korisnost i primjena jogurt. Sama po sebi jogurt - kiselo okus je vrlo sličan kiselo vrhnje. Kaže se da je priprema se može staviti u svakoj posudi kašiku sirupa, kao što su šipak. Nisam pokušao, a cilj je da se puno slatka, Ja ne stavljam. Moj cilj - da biste koristili najkorisniji proizvod. I to - i umjesto kiselog vrhnja u juhu, i povrća ili voća salatu. Ovaj desert, ako dodate žličicu džem, med, orasi, mekinje, voće, voće - sve što ti srce želi, zajedno ili odvojeno. I Carcass mesa u jogurt, jogurt napraviti želea. Na kraju - to je ukusna i lako probavljiva proizvod za probavni sistem.

Smislu pripreme jogurta

Sada pričajmo o uvjetima potrebna pravilna priprema jogurta:

1. Mlijeko za fermentaciju treba uzeti samo kuhani, teško kuvano, pa čak i poželjno (10-30 minuta). Tradicionalni turski jogurt, na primjer, obično se priprema od zadebljan mlijeka, koja je kuhano na laganoj vatri 3 h. Interval je potrebno kako bi ubiti sve bakterije, nastanio se u mlijeko, tako da je tokom fermentacije bakterija mliječne kiseline samo višestruko. Za pripremu jogurt od mlijeka gljiva ne može kuhati mlijeko za dugo vremena.

2. kvasac mora biti rekonstituiranog mlijeka temperature 38-40 stupnjeva tijekom zakiseljavanje mora se održavati konstantnu temperaturu od 40 do 45 stepeni. To će vam pomoći da jogurt, pećnica, gdje možete održavati konstantnu temperaturu, termos. Obično kvasac kiseli 10-12 sati, i jogurt - 4-6 sati. Tokom ljetnih vrućina stvari mogu obratiti kiselo za 1-2 sata prije, a zimi na hladnom apartman za 1-2 sata duže. Nemojte dozvoliti: rastuća na temperaturi iznad 45 stupnjeva, kao korisne bakterije će umrijeti. Nemoguće je za zagrijavanje bio-jogurt u mikrovalnu pećnicu iz istog razloga.

3. Sva jela, koja će pripremiti jogurt ferment za miješanje žlice, itd treba oprati, sterilizirana ili oparen s kipućom vodom.

4. Čuvati u hladnjaku kvasca može biti do 10 dana, spreman jogurt do 3 dana. Od njih, usput, također možete kuhati skuta, dodajući u omjeru 1: 2 u ključanja mlijeko.

5. Ako vam se ne sviđa gustoće gotovog proizvod, može se dodati skrob na zgusnuti. U jogurt je izvrstan, u gotovom proizvodu, možete dodati voće, pire, džemova, zasladite ga sa šećerom ili medom. Domaći jogurt se može koristiti za salate, pečenje, i sl

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Da li se može zatvor iz mliječnih proizvoda, mlijeko, jogurt?Da li se može zatvor iz mliječnih proizvoda, mlijeko, jogurt?
Activia sa pankreatitisaActivia sa pankreatitisa
Kefir i jogurt: da pijemo sa pankreatitisa (pankreas bolest)?Kefir i jogurt: da pijemo sa pankreatitisa (pankreas bolest)?
Jogurt s pankreatitisom, to je moguće?Jogurt s pankreatitisom, to je moguće?
Mogu li jesti jogurt za gastritis?Mogu li jesti jogurt za gastritis?
Šta mliječnih proizvoda može biti čir na želucu: mlijeko, kefir, jogurt, sir, maslac, kiselo vrhnje?Šta mliječnih proizvoda može biti čir na želucu: mlijeko, kefir, jogurt, sir, maslac, kiselo vrhnje?
KozmetikaKozmetika
Malo o mliječne kuhinjeMalo o mliječne kuhinje
Mlijeka i mliječnih proizvoda, serum pankreatitisMlijeka i mliječnih proizvoda, serum pankreatitis
Proizvodi mlijeko u disbakteriozaProizvodi mlijeko u disbakterioza
» » » Jogurt "žive" i "nežive". Kako napraviti jogurt za bebu. Kako napraviti jogurt kod kuće?
© 2018 GuruHealthInfo.com