Žutica u novorođenče u toksoplazmoza klinici, dijagnostika

Neonatalne infekcije uzrokovane patogenima kompleksa TORCH (Toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes i sifilis), dobro su poznati. njihovo često teško razlikovati, jer Kliničke manifestacije u novorođenčadi i njihovih majki može biti minimalna.

Nažalost, su ozbiljne posljedice za djecu moguća čak iu slučaju asimptomatske bolesti. Poznato je da se takvi problemi kod novorođenčadi izazvati i druge infektivne agense, ali u ovom poglavlju ćemo razmotriti samo kongenitalne infekcije Toxoplasma gondii, Treponema pallidum, virus rubeole, herpes simplex i citomegalovirus. Incidencija ovih infekcija je visok - 0.5-2.5%.

Ako akutna toksoplazmoza javlja tokom trudnoće, patogen Toxoplasma gondii infekcija prolazi kroz placentu i izazvati oštećenje ploda- je ranije ove tranzicije javlja kroz posteljicu, više izraženiji znakovi urođenih anomalija kod fetusa.

Infekcije u majke tijekom I-II tromjesečja trudnoće može biti blaga ili asimptomatska, iako infekcija dovodi do kongenitalne toksoplazmoze prenatalno slijedi teška bolest novorođenčeta. Za razliku od ove situacije trudna kasnije infekcije obično dovodi do subkliničke infekcije fetusa ili njegovo nepostojanje.

Novorođenče s kongenitalnim toksoplazmoza
Novorođenče s kongenitalnim toksoplazmoza

Simptomi uzrokovani T. gondii infekcija može uključivati ​​mikrocefaliju, horioretinitis, intrakranijalni kalcifikacije, meningoencefalitis, i psihomotorne retardacije. Parazita širi preko domaćina tijelo, udaranje uključujući i jetru, ali je izolacija Toxoplasma tkiva jetre su rijetki. Većina novorođenčadi u vidu hepatosplenomegalijom, ali žutica je neuobičajeno.

u histološkog pregleda uglavnom otkrivaju upala u periportnoj zoni i izrazio znakova ekstramedulamu hematopoeze. Hepatitis može biti jedini manifestacija bolesti. Opisano microcalcification u jetri na nativna X-zraka. Serološka dijagnoza uključuje test za nivo imunoglobulina M (IgM-ELISA), koja je vrlo osjetljiva i specifična za dijagnozu kongenitalne toksoplazmoze. Ako se infekcija i dalje postoji za 2 mjeseca života djeteta, dijagnoza se zasniva na testovima koji otkrivaju IgG antitijela na T. gondii.

Djeca sa potvrđenom infekcijom prima terapiju primetamin i sulfadiazinom (tindurinom) u kombinaciji sa folnom kiselinom za prevenciju toksičnih efekata lijekova na hematopoeze.

algoritmi prenatalni dijagnoza i prevencija kongenitalne toksoplazmoze konačno određen. U trudnica koje razvijaju primarni toksoplazmoza može prenatalne amniocenteza od lančane reakcije polimeraze (PCR). U dijagnostici kongenitalne toksoplazmoze PCR amnionske tekućine ima visoku prediktivnu vrijednost, ali nisku osjetljivost.

To znači da negativne studije To ne isključuje fetusa bolesti. Vakcina protiv kongenitalne toksoplazmoze su testirani na životinjama, već i za razvoj ljudskih vakcina je potrebna daljnja istraživanja.

Horioretinitisa (bolest oka) u kongenitalne toksoplazmoze
Horioretinitisa (bolest oka) u kongenitalne toksoplazmoze

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Citomegalovirus infekcije u trudnoći: efekti, liječenje, simptomiCitomegalovirus infekcije u trudnoći: efekti, liječenje, simptomi
Žutica u novorođenčeta s kongenitalnim rubeoleŽutica u novorođenčeta s kongenitalnim rubeole
Toksoplazmoza je parazitska bolest koju karakteriše hronični Naravno, nervni sistem lezije,…Toksoplazmoza je parazitska bolest koju karakteriše hronični Naravno, nervni sistem lezije,…
Kongenitalna AIDS-a. Fetalni zaraze HIV-omKongenitalna AIDS-a. Fetalni zaraze HIV-om
Toksoplazmoza tokom trudnoće. AIDS-a u trudnoći.Toksoplazmoza tokom trudnoće. AIDS-a u trudnoći.
Toxoplasma izaziva shizofreniju?Toxoplasma izaziva shizofreniju?
Boginje fetus. Dijagnoza i upravljanje varičele u fetusaBoginje fetus. Dijagnoza i upravljanje varičele u fetusa
ToksoplazmozaToksoplazmoza
Feline izmet sadrže ključ za liječenje rakaFeline izmet sadrže ključ za liječenje raka
Intrauterina infekcijaIntrauterina infekcija
» » » Žutica u novorođenče u toksoplazmoza klinici, dijagnostika
© 2018 GuruHealthInfo.com