Uticaj hranljivih materija na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)

Video: probavu. Hrane i hranjivih tvari

Uprkos funkcionalni efekat faktora rasta i imunološki faktori majčino, trofičkog podražaja koji utiču na novorođenče crijeva, može se primijeniti na makronutrijenata, i faktora rasta peptida. Hemijska formula i nutrijenata sastav uticati i na rast i funkciju probavnog trakta.

neki istraživanje pokazuju da je enteralna ishrana u obliku složenih polimera ima veći trofičkog efekat na tankom crijevu nego hranu na jednostavan, elementarnom stanju, iako je nedavna studija o prasadi negira tu činjenicu.

Dijeta s ograničenjem unosa proteina i energija uglavnom potiskuje crijevnih rast i imunološke funkcije njegove sluznice. Prijem pojedinih nutrijenata enterally može biti trofičkog stimulans za crijeva kada stignu u dovoljno velikim količinama.

crijevnih ćelije u stanju da odgovori na ekstracelularne koncentracije hranjivih tvari direktno kroz intracelularne signalnih puteva, uključujući i protein, nazvan "mTOR» (mTOR), koja posreduje ćelijski funkcije kao što su proliferacija, sintezu proteina i apoptoze.

Međutim, postoji niz specifičnih, komplementarne hrane supstance, koji imaju trofičke akciju, uključujući glutamin, arginin, nukleotida i dugi lanac polinezasićenih masnih kiselina (LCPUFA).

U protekle dvije desetljeća dokaz mobilnih i metaboličkih efekata arginina i glutamina pruža osnovu za mnoge studije usmjerene na evaluaciju učinkovitosti ih dodati na hranu u različitim kliničkim situacijama.

To je dovelo do stvaranja koncept imunološkog moći i komercijalne uvođenje immunoobogaschennoy dijeta koja sadrži povećane količine hranjivih tvari imunološkog radnji, uključujući i arginin, glutamin, nukleotida, i omega-3 dugolančanih masnih kiselina (DTSZHK).

brojne kliničke studije i meta-analiza uticaja ishrane immunoobogaschennoy velikog broja bolesnih odraslih koji su u kritičnom stanju, pokazuje smanjenje infektivnih komplikacija, međutim, ostaje da se vidi uloge pojedinih immunonutrientov.

Uticaj hranljivih materija na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)
Utjecaj ekstracelularne signala, uključujući i aminokiseline, i faktora rasta na mobilnom signalni put koji promovira rast ćelija.
CIDA - adenozin monofosfat aktivira protein kinaze;
elF2B - eukariotskim pokretanje faktor 2B;
IGF - inzulin sličan faktor rasta;
GSK3 - 3-kinaze glikogena;
mTOR - meta rapamycin u sisavaca;
p70S6K - kinaze p70S6;
PI3K - fosfatidilinozitol-3-kinaze;
ATP - adenozin trifosfat.

Video: Kako napraviti salatu češnjaka kako bi i kada za prikupljanje

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Crijevnih probavnih insuficijencijeCrijevnih probavnih insuficijencije
Potražnja za proteine ​​i amino kiseline u novorođenčetaPotražnja za proteine ​​i amino kiseline u novorođenčeta
Zahtjevi nutrijent u vrlo prerano rođenih novorođenčadiZahtjevi nutrijent u vrlo prerano rođenih novorođenčadi
Učinak glutamina na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)Učinak glutamina na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)
Utjecaj moć novorođenčeta na funkciju gastrointestinalnog trakta (GIT)Utjecaj moć novorođenčeta na funkciju gastrointestinalnog trakta (GIT)
Regulacija unosa hrane. Kratkoročni regulaciji unosa hraneRegulacija unosa hrane. Kratkoročni regulaciji unosa hrane
Hormonske kontrolu gastrointestinalnog trakta. Hormoni djeluju na crijevaHormonske kontrolu gastrointestinalnog trakta. Hormoni djeluju na crijeva
Adaptacija organizma u sindrom kratkog crijeva (CCM)Adaptacija organizma u sindrom kratkog crijeva (CCM)
Vrijednost crevne mikroflore za bebeVrijednost crevne mikroflore za bebe
Utjecaj crevnog sadržaja u genima crijevnih epitelnih ćelijaUtjecaj crevnog sadržaja u genima crijevnih epitelnih ćelija
» » » Uticaj hranljivih materija na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)
© 2018 GuruHealthInfo.com