Faktori rasta gastrointestinalnog trakta

Video: gastrointestinalne bolesti, prevenciju i liječenje - dr homeopata Lushchyk MN

Drugu klasu molekula koje su ključne crijevnih faktora rasta bebe se može pripisati polipeptida koji se luče u zemlji i utjecati na rast i funkciju ćelija preko autokrinu ili parakrinu mehanizma. Neki od tih faktora rasta su prisutni u krvi, gastrointestinalni sekret i plodove tečnost i može djelovati kroz mehanizam endokrini (npr insulin-faktor rasta I).

Što je još važnije, međutim, da mnogi od ovih faktora rasta su prisutni u majčinom mlijeku i može utjecati na rast novorođenčeta crijeva. Najpoznatiji EGF, član peptid porodice koja sadrži faktor rasta transformacije, heparin obavezujući epidermalnog faktora rasta, amphiregulin, epiregulin, betacellulin, neuregulin. Većina porodice EGF peptida imaju trofičkog efekte na crijeva.

oni stimulirati proliferaciju i suzbijanja apoptoze, i modulirati niz drugih fizioloških funkcija, uključujući stimulaciju griženje, smanjenje želučane kiseline lučenje, sluz sekrecija i povećati protok krvi u želucu, smanjenje stope pražnjenje želuca i povećanje natrija i transport glukoze. Također je utvrđeno da se poveća učinak EGF crijevnu sluznicu rasta, funkcionalna adaptacija nakon crijeva resekcija ili totalne parenteralne prehrane, niža učestalost Yanek.

U posljednjih nekoliko studija je pokazala da je koncentracija EGF u pljuvački, serumu i urinu nedonoščadi s Yanek niži nego u zdravih osoba. Dokazano je da heparin-vezujući epidermalnog faktora rasta, još jedan član porodice EGF, Yanek smanjuje učestalost neonatalne štakora i rizik od crijevnih oštećenja zbog ishemije / reperfuzije ozljeda kod odraslih štakora. Mehanizam kojim ova faktor dva rasta štiti od Yanek, je da podstakne proliferaciju, oporavak epitelnih stanica i inhibicije apoptoze.

Enteralnu ishranu stimulira gastrointestinalni lučenje, kao rezultat EGF luče pljuvačku i pankreasa u crijevima, gdje se obavlja svoju zaštitnu ulogu. Mnoge studije novorođene životinjama su pokazala da administracija EGF enteralne poboljšava rast i funkcionalni razvoj crevima. Ovi rezultati, u kombinaciji s najnovijim podacima u transgenih miševa, podržava ideju da je EGF, kako lokalno proizvodi i ulazi u tijelo s mlijekom, utječu na rast i razvoj dojenčadi crijeva.

Video: Uloga sprejeva u obnovi najvažnijih organa gastrointestinalnog trakta, doktor Elena Kuleva

IGF porodice peptida uključuju insulin, IGF-I i IGF-II. Lučenje inzulina se uglavnom odnosi na pankreas, ali su IGF-I i IGF-II koje su prisutne u organizmu, uključujući i crijeva. Međutim, IGF-I i IGF-II izraz crijevne sluznice vjerovatno lokaliziran u subepitelnog myofibroblast ćelije, iako epitelnih ćelija može proizvesti IGF-II. IGF-I je također uključena u rast slojeva submukoznom i mišića creva. Najviši nivo IGF-I i IGF-II u crevima se posmatra u prenatalnom periodu i neonatalnog perioda, a smanjuje sa godinama.

Uticaj hranljivih materija na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)
Utjecaj ekstracelularne signala, uključujući i aminokiseline, i faktora rasta na mobilnom signalni put koji promovira rast ćelija.
CIDA - adenozin monofosfat aktivira protein kinaze;
elF2B - eukariotskim pokretanje faktor 2B;
IGF - inzulin sličan faktor rasta;
GSK3 - 3-kinaze glikogena;
mTOR - meta rapamycin u sisavaca;
p70S6K - kinaze p70S6;
PI3K - fosfatidilinozitol-3-kinaze;
ATP - adenozin trifosfat.

Inzulin i IGF-I receptore prisutan u epitelnim ćelijama, od kojih je većina na basolateral membrana, za razliku od apikalna, i još mnogo toga u proliferaciju kripti ćelijama nego u diferenciranim enterocytes. IGF-I, navodno stimulira rast glatkih mišićnih ćelija i sprečava crijevnih submukoze razrjeđivanje u miševa, uzrokovane djelovanjem deksametazona. IGF-I pustite suzbijanje mogu igrati ulogu u spontanom perforacije ileuma u novorođenčadi s dojenčadi niskom porođajnom težinom koji su dobili deksametazona po rođenju. Brojne studije su pokazale da sistemska administracija IGF ili povećanje svom izrazu lokalno (kao što je transgenih miševi) stimulira rast i funkciju crijeva zdravih životinja, kao i u uvjetima IFR, crijevnih resekcija, deksametazon terapija, sepse i radioterapije.

Neka istraživanja voća i novorođenče životinja tretiranih oralno s farmakološkim dozama inzulina i IGF-I, postavite stimulaciju rasta Gut disaccharidase aktivnosti i transport glukoze. Druge studije su pokazale samo ograničen učinak na crijeva tokom neonatalnog perioda, što može značiti da je oralno IGF nema fiziološke značaj u novorođenčadi.

U tkivima creva sadašnjosti VEGF, hepatocita faktor rasta, keratinocita faktor rasta koji mogu igrati ulogu u angiogenezu, rast i oporavak sluznice. Vaskularni faktor rasta se oslobađa u tankom crijevu u vaskularnog endotela i mastocita. Receptora za VEGF izoformi 165 amino kiseline (FLT-1) prisutan je u crijevnih epitelnih ćelija, ali ne i VEGF stimulira proliferaciju ovih ćelija.

receptor VEGF Također je pronađen u koloniju ljudskih endotelnih ćelija. VEGF je također se može naći u majčinom mlijeku žena, čime se smanjuje njegova koncentracija stimulira dojenja. Uloga VEGF u crevima ostaje nejasno, ali Anderson et al. Pokazalo se da su označeni VEGF se ne apsorbira iz crijeva u krvotok, i predložio da se akcija VEGF je ograničen samo na crijeva. Također je pokazala da VEGF poboljšava monocita migracija koje mogu utjecati na zaštitnu ulogu za crijeva. U nedavnoj studiji na miševima pokazala da VEGF smanjuje stopu apoptoze kripti ćelija uzrokovane ukupno radioterapije. VEGF je uključen u angiogeneze tokom oporavka crijeva.

faktor rasta hepatocita se oslobađa mezenhimskih, ali ne i epitelnih stanica, dok je faktor rasta hepatocita receptor (c-MET) u epitelnim ćelijama, a lokaliziran u basolateral membranu. Studija crijevnih epitelnih ćelija kulturama pokazala su da je rast hepatocita faktor stimulira proliferaciju, zarastanje rana, ali smanjuje otpor transepitelnog. faktor rasta hepatocita naći u mononuklearnih ćelija ženskih majčino mlijeko, je uključen u pružanju majčino mlijeko stimulativno deluje na proliferaciju ćelija creva.

Video: Prirodni ozdravljenja faktori ljetovalištu Yevpatoria

Studije na štakorima su pokazala da faktor rasta hepatocita, postavljen sistemski ili usmeno, povećava rast debelog crijeva i transport nutrijenata nakon masivnih resekcija tankog crijeva. Povećana lokalni izraz faktora rasta keratinocita je pronađen kod pacijenata sa upalne bolesti crijeva pacijenata, i zadatak faktora rasta keratinocita poboljšana nadražaj popravak u štakora nakon indukcije kolitisa na njih. Studije na miševima su pokazala da sistemska administracija faktora rasta keratinocita sprečava apoptoze u crevima miševa primanja RFP i aktivirajte crijevnih adaptacije nakon masivnih resekcija tankog crijeva.

faktora rasta tkiva u majčinom mlijeku i lokalno proizvedene u crevne sluzokože

1. epidermalnog faktora rasta:
- Rast crijevnih ćelija
- Stimulacija enzima crijevnih resica
- stimulacija angiogeneze
- Upozorenje na Yanek

2. Heparin-vezujući epidermalnog faktora rasta:
- Povećanje u ćeliji proliferacije u kripte
- Prevencija apoptoze epitelnih ćelija
- Stimulacija enzima crijevnih resica
- stimulacija angiogeneze
- Upozorenje na Yanek

3. Insulinu sličan faktor rasta:
- Rast epitelnih ćelija
- Rast submukoznom sloj crijeva
- Rast glatkih mišića zida creva
- Povećava aktivnost laktaze i transport glukoze

Video: Kako biste se zaštitili od bolesti gastrointestinalnog trakta?

4. vaskularni faktor rasta:
- Vaskularne razvoj i angiogeneze
- Zaštita domaćina / migraciju monocita

5. faktor rasta keratinocita:
- Rast / proliferaciju epitelnih stanica
- Prevencija apoptoze epitelnih ćelija
- Pehar ćelija hiperplazija
- Povećanje transport glukoze

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Hormoni i njihovi crijevnih funkcijaHormoni i njihovi crijevnih funkcija
Visok rast kod žena utjecati na rizik od raka jajnikaVisok rast kod žena utjecati na rizik od raka jajnika
Hemijski glasnici tijela. hormoniHemijski glasnici tijela. hormoni
Receptori s tirozin kinaze aktivnost. Receptore za inzulin i rast faktoraReceptori s tirozin kinaze aktivnost. Receptore za inzulin i rast faktora
Inhibin i funkcija activin. follistatinInhibin i funkcija activin. follistatin
Abnormalnosti sox gena i TVH Holt-Oram sindrom. Fibroblasta faktor rastaAbnormalnosti sox gena i TVH Holt-Oram sindrom. Fibroblasta faktor rasta
Utjecaj moć novorođenčeta na funkciju gastrointestinalnog trakta (GIT)Utjecaj moć novorođenčeta na funkciju gastrointestinalnog trakta (GIT)
Jajnika faktora rasta. Insulin i epidermalni faktor rastaJajnika faktora rasta. Insulin i epidermalni faktor rasta
Uticaj hranljivih materija na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)Uticaj hranljivih materija na rast i razvoj gastrointestinalnog trakta (GIT)
Onkologiya-Onkologiya-
» » » Faktori rasta gastrointestinalnog trakta
© 2018 GuruHealthInfo.com