Jajnika faktora rasta. Insulin i epidermalni faktor rasta

Insulinu sličan faktora rasta. IGF-I i IGF-II stimulira mitoze i diferencijaciju mnogih sistema tijela, uključujući i igra važnu ulogu u modulacijom mehanizme folikulogeneze autokrinu / parakrinu regulacije. Insulinu sličan faktora rasta (IGF) sastoji se od dva odvojena lanca faktora rasta polipeptid strukturno i funkcionalno slična proinsulin.

Autokrinu / parakrinu sistema IGF To uključuje i sami insulin-like faktora rasta (IGF), i njihovih specifičnih receptora na ciljne ćelije i porodicu proteina IGF-vezivanja, reguliše njihov bioraspoloživost. Poput IGF-I, i IGF-II se proizvode u jajnicima i potencirati efekte IGF gonadotropinov- primarnog folikula je ljudski IGF-II. Male antralnih folikula sintetiziraju se, kako IGF-a, ali samo tekalnymi ćelija.

Međutim receptora mRNA IGF-I naći samo u granuloza ćelijama. Insulinu sličan faktor rasta (IGF) djeluje kao autokrinu regulator tekalnyh ćelije i kao parakrinu - a granuloza. Dominantnih folikula za mRNA za IGF-I se ne može naći u bilo tekalnyh ili u granuloza ćelijama i IGF-II fuzija javlja samo u granuloza ćelijama. Receptore za IGF-I su prisutni samo u granuloza ćelijama, i receptore za IGF-II su izražene u obje vrste stanica. Stoga, u dominantnom folikula IGF-1 funkcije uglavnom kao regulator parakrinu, i IGF-II - kao faktor autokrinnyi.
Gore navedenog predlaže važnu ulogu IGF-II Diferencijal regulativa u sazrijevanje folikula u jajnicima.

Video: Shop za profesionalce - Laennek i Kuras - Ljepota i zdravlje - 8928 286 80 66

faktora rasta koji utiču na jajnicima

epidermalnog faktora rasta, i pretvarajući faktor rasta i osnovni faktor rasta fibroblasta. Kao regulator folikularne sazrijevanja i steroidogeneza opisao mnogim drugim faktorima rasta peptida. To uključuje EGF, bFGF i TFRa. EGF je jedan lanac polipeptid koji se sastoji od 53 aminokiselina sa tri disulfidne mostove i vršeći mitogene radnje u vezi s mnogim ekto i mezodermalnog tkiva.

TFRa - 50-aminokiselina peptida, 30-40% homologna epidermalnog faktora rasta (EGF). Receptora za epidermalni faktor rasta (EGF) je glikoprotein s tirozin kinaze aktivnost sa molekulskom masom od 170 kDa. TFRa veže za receptore za EGF, pokazuje istu sklonost.

prisutnost u jajnika EGF / TFRa, bFGF i njihovi receptori potvrđen kao molekularni (proteina) nivou i na nivou mRNA. Prisustvo imunoreaktivnog EGF i njegovih receptora su pronađeni u preovulatory folikula i žutog tela. Osim toga, postoje izvještaji prisutnosti mRNA TFRa i bFGF u ćelijama folikula, te da je FSH in vivo stimulira signalizaciju funkciju TFRa. Pored FSH ili FSH TFRa + EGF + granuloza stanica u kulturi dovodi do značajnog povećanja njihove razine progesterona i 20a-hydroxyprogesterone.

Video: Mezovarton najnovije generacije lijekova za golf kozmetologiju Makhachkala Institute of Beauty Djavatov

dostupnost signalizacija funkcija TFRa u kulturan granuloza ćelijama, kao i na činjenicu da obavlja svoje djelovanje vezivanja za receptor za EGF, što ukazuje na svoju autokrinu ulogu u diferencijaciji granuloza ćelija, sazrijevanje folikula i izboru. Izražavanje bFGF i njegovih receptora je pronađen u jajnicima fetalnih i granuloza ćelija. bFGF je mitogenom za granuloza ćelije inhibira njihovu diferencijaciju i steroidogenezi tekalnyh ćelija. Ona također ima moćan angiogeneze aktivnost.

Video: Vitamini za oporavak. adaptogeni Vision

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Hemijski glasnici tijela. hormoniHemijski glasnici tijela. hormoni
Peptidnih hormona jajnika. inhibinsPeptidnih hormona jajnika. inhibins
Citokina i neuropeptida koji utiču na jajnicima. funkcijeCitokina i neuropeptida koji utiču na jajnicima. funkcije
Receptori s tirozin kinaze aktivnost. Receptore za inzulin i rast faktoraReceptori s tirozin kinaze aktivnost. Receptore za inzulin i rast faktora
Inhibin i funkcija activin. follistatinInhibin i funkcija activin. follistatin
Uredba folikulogeneze. Transformacija faktor rasta beta (TGF-b)Uredba folikulogeneze. Transformacija faktor rasta beta (TGF-b)
Regrutovanje folikula. Efekt na folikulogeneze gonadotropinaRegrutovanje folikula. Efekt na folikulogeneze gonadotropina
Activin funkciju. Učinak na sintezu spolnih hormonaActivin funkciju. Učinak na sintezu spolnih hormona
Endokrinologija jajnika. Žene steroidiEndokrinologija jajnika. Žene steroidi
Gonadotropin receptore. Struktura i funkcijaGonadotropin receptore. Struktura i funkcija
» » » Jajnika faktora rasta. Insulin i epidermalni faktor rasta
© 2018 GuruHealthInfo.com