Koje vitamine su pogodne za djecu od 1 godine? Vitamini za djecu od 1 godine u hrani. Moderni pristupi nedostatak vitamina u korekciji djecu

riječ "vitamini" To dolazi od latinskog - "vita"To znači život. Kao i vitamine za tijelo djeteta zahtijeva minerali su građevinski materijal tijela, bez kojih nije moguće za normalan psihofizički razvoj. Nedostatak minerala dovodi do kršenja sposobnost organizma da apsorbuje određenih vitamina.
Koje vitamine su pogodne za djecu od 1 godine? Vitamini za djecu od 1 godine u hrani. Moderni pristupi nedostatak vitamina u korekciji djecu

riječ "vitamini" To dolazi od latinskog - "vita"To znači život. Kao i vitamine za tijelo djeteta zahtijeva minerali su građevinski materijal tijela, bez kojih nije moguće za normalan psihofizički razvoj. Nedostatak minerala dovodi do kršenja sposobnost organizma da apsorbuje određenih vitamina. U sadašnjim uvjetima, uzimajući u obzir okoliš, potreba za vitaminima povećava. Današnja djeca često doživljavaju emocionalni stres.

Mnogi faktori utječu na razvoj manjak vitamina kod djece, što je izraženo letargija, razdražljivost, slabost, umor, slaba otpornost na infekcije. postavlja se pitanje da roditeljima da dijete treba dati dodatnu zaštitu u obliku mineralnih i vitamina kompleksa. Važno je da se štrajk pravu ravnotežu vitamina i minerala. šta pristupi vitamini za djecu 1 godina? Nudimo popis nekih vitamina za djecu od jedne godine. Multi-kartice.

Tablete za žvakanje. Vitamina A, D, C, E, B1, B2, B6, B12, niacinamid, pantotenska kiselina, folna kiselina, cink, bakar, mangan, krom, selen, jod, željezo, selen. (Iz godine u 4 godine). VitaMishki. Chewy jelly pastile. Vitamin A, C, D, E, B2, B6, B12, i folne kiseline pantote nova, biotin, kalcij, magnezij, jod, cink, kolin, inozitol, voćnih sokova, ne sadrže umjetne boje i konzervanse. (Iz godine u 4 godine). Vitrum Circus. Tablete za žvakanje. Vitamin A, C, D, E, B1, B2, B6, B12, folna kiselina, nikotinamid. (U dobi od 2 godine.) Jungle. Tablete za žvakanje. Vitamin A, beta karoten, D3, C, B1, B2, B5, B6, B12, Sun, željezo, fosfor, bakar, jod, magnezij, cink (od 2 godine.) American Cyanamid. Tablete za žvakanje. Vitamina A, D, E, C, B6, B12, K1, folne i pantotenske kiseline, biotina, tiamin, riboflavin, niacinamid, željezo, magnezij, jod, fosfor, kalcij, cink, mangan, molibden, krom. (Od 2 godina.) Dr. Val.

Tablete. Vitamin C, rutin, manitol, natrijev alginat, Spirulina (3 godine) vrhova. Pastile, sirup. Vitamin A, OT, C, B1, B2, B6, B12, PP, B5, folnu kiselinu, kalcij, fosfor, umjetnih boja materijala, prirodne arome (sa 4 e.) Nutra Bourses. Prirodno dječje žvakanje multivitamin. Tablete za žvakanje. Vitamina A, D, E, B1, B2, V6,3, C, B12, kolin, niacin, inozitol, folne i pantotenske kiseline. (4 godine). Kids formulu. Tablete. Vitamin A, beta-karoten, C, D3, E, B1, B2, B3, B5, B6, B12, K1, folna kiselina, biotin, kalcij, magnezij, jod, cink, bakar, željezo, mangan, selen, molibden , hrom, bor, vanadij, nikal, kalaja, kolin, inozitol, rutin, riža mekinje, sok od šargarepe, sok od ječmene klice, Chlorella, spirulina, koren sladića. (4 godine).

Vitamini za djecu od 1 godine u hrani

Mnoge mame se pitaju Koje vitamine za djecu od 1 godine zahtijeva tijelo. Sa godina mijenja ishrane djeteta, a još više ga je u neposrednoj blizini ishrani odraslih. Svaki roditelj razumije da se proizvodi koji sadrže vitamine neophodne za pravilan razvoj mrvice.
Danas 13 poznatih hranjivih tvari, koje se nazivaju vitamini

Vitamin A (450 mg)

Ona se nalazi u maslacu, mliječnih proizvoda, bubrega i jetre, mrkva, kupus, lubenice, marelice, žumanca, paradajz.

Vitamin B1 (0,7 mg)

On je član pšenice i kukuruza, riža, grah, krompir.

Vitamin B2 (0,8 mg)

Uključeno u govedina, bakalar, skuša, pileće meso, sir, svježi sir, mlijeko, sirovo jaja, brokule.

Vitamin B5 (3 mg)

Uključeno u ribu, meso, kikiriki, jetra, bubrezi, žumance, mliječnih proizvoda.

Vitamin B6 (1mg)

Živine i govedina, heljda brašno, krumpir, proso.

Vitamin B9 (0,05 g)

Uključeno u raženi kruh, grah, repa, mrkva, dinja, marelica, bundeva.

Vitamin B12 (0,7mkg)

Sadržane u bakalara, govedina jetra, skuša, jaja, brokule, mlijeko, sir.

Vitamin C (40 mg)

Uključeno u jagode, ribizle, agrumi, more krkavine, kupus, paprike, peršinom i krompir.

Vitamin A (10 mikrograma)

Sadržane u jetri riba, mlijeko, maslac, jaja, jaja.

Vitamin E (6 mg)

To je član suncokreta i kukuruza ulje, orasi.

Vitamin K (15 mg)

Uključeno u kiseljak, luk, zelena salata

Vitamin PP (9 mg)

Pronađeno u govedina jetra, govedina u bubrezima, teletina, janjetina, kunić, jezik, heljda.

Vitamin H (20 mikrograma)

Uključeno u paradajz, kikiriki, mrkva, sir, šunka, sardine, soja brašno.

Ako znate što hrana sadrži neke vitamine, od vas će biti u mogućnosti da pravilno formirati ishrani hrane vašeg djeteta i na taj način kontrolirati ono što će biti u njegovom tijelu dobili dovoljno vitamina.

Moderni pristupi nedostatak vitamina u korekciji djecu

Trenutno, teško je naći nekoga ko ne bi bio više ili manje svjesni uloge vitamina u organizmu. Posebno aktivna ovaj problem se raspravlja u jesen i zimu zbog široko rasprostranjeno mišljenje da je kraj povrća i voća obilje sezone tijelo dobiva manje vitamina, tako da doktori svih disciplina gotovo svaki dan čuju od svojih pacijenata traži da preporuči multivitaminskih preparata za prevenciju nedostatka sezonskih vitamina u organizmu. Često doktori u svojoj praksi se suočavaju sa činjenicom da su sami pacijenti, "imenovati" sami vitamina kompleksa, kao ni da postoji percepcija javnosti o neškodljivosti vitaminov- sa pacijentima o tome što su vitamini droga, tako da, kao i svi drugih droga, treba da budu imenovani isključivo liječnik. Ovo pitanje je posebno važno u pedijatriji, jer djeca vitamina treba davati u dozi od starosti. Osim toga, na ovaj ili onaj preparat vitamina može se primijeniti s određenim godinama, a treba uzeti u obzir u svrhu svrhu vitamina kompleksa (prevencija ili liječenje nedostatka vitamina A). Moderni pristup imenovanju vitamina kompleksa i korekcije nedostatka vitamina kod djece se raspravljalo na seminaru za pedijatre, koja je održana 1. Oktobar u Donjecku.

Profesor Odjela za pedijatriju u Donjeck National Medical University, ITD Borisov zaustavljen na karakteristika vitamina A kod djece i zajedničko iskustvo primjene multi-vitamin kompleks vrhova. Ona je istakla da status vitamina je pokazatelj fizičkog zdravlja djeteta, jer nedostatak vitamina utječe na funkcioniranje svih sistema tijela. U ovom slučaju, suprotno uvriježenom mišljenju prevalencija hipovitaminoza ne zavisi od godišnjeg doba. Prema VM Studenikina (RAMS Naučno istraživački institut za pedijatriju Dječje zdravlja), do kraja XX veka u 70-100% djece uočen nedostatak vitamina C, 60-80% dječije populacije - nedostatak B vitamina, nedostatak vitamina D bio je u 60% novorođenčadi. U Zapadnoj Evropi, gdje je većina stanovništva prima uravnotežene prehrane, nedostatka vitamina javlja se u 20-30% djece. Ovo ukazuje na to da u modernom svijetu, čak i kod osoba čija je dijeta je uravnotežena, postoji deficit vitamina, što ukazuje na potrebu za dodatnim unosom multivitaminskih dodataka. Od 30 supstanci, zove vitamina, 13 su neophodni za tijelo, jer obavljaju vitalne funkcije: vitamina D i vitamina A su prohormonima, vitamina B i vitamina K i vitamin A - koenzima, vitamin C i vitamin E, karotenoide i bioflavonoide su antioksidanti.

Ne treba zaboraviti ulogu elemenata u tragovima - sadržaj u tijelu je ne više od 0,005% po masi, redovni unos željeza, joda, bakar, mangan, cink, kobalt, molibden, selen, krom, fluorida sa hrane i vode u organizmu to je apsolutno neophodno za normalan život. Elementi u tragovima su uključeni u plastičnim procese i izgradnju tkiva u održavanju kiselo-bazne ravnoteže, elektrolita sastav metabolizma krvi i vode soli.

Prema stepenu vitamina A nedostatak je izolovan nedostatak vitamina ispoljavajući klasični simptomi nedostatka vitamina i nedostatak vitamina, koji se odlikuje general simptoma (umor, letargija, glavobolje, itd) bez specifične simptome. Posebno izolirani granica države u kojoj ne postoje kliničke manifestacije nedostatka vitamina A, ali je nivo vitamina u krvi se smanjuje, au stresnim situacijama za organizam (fizičke vježbe, povećana mentalne ili psiho-emocionalnog tereta) u razvoju nedostatak vitamina. Uzroci Primarni manjak vitamina kod djece su pothranjeni (gladovanje), neuravnotežena ishrana uz dominaciju ugljikohidrata (nedostatak razvoj vitamina B1, B6, C), nedostatak ili višak proteina (u razvoju nedostatak vitamina A, B2, B6, B12 i vitamina C, A, B2, odnosno, nikotinske kiseline), vjerskih ograničenja, vegetarijanac, nepravilnog kuhanje proizvoda, nepravilnog skladištenje proizvoda, nedostatak sezonske vitamina. Uzroci nedostatka sekundarne vitamina - malapsorpcijom vitamina za jetra, gušterača, tanko crijevo, endokrinopatije, uzimanje lijekova koji se pogoršava njihovu apsorpciju (ulje laksativi) malapsorpcijom vitamina sa genetskih poremećaja enzimskih poremećaja sistema transport vitamina zbog poremećaja proteina deficita izlučivanje vitamina (s bolesti bubrega, itd.), povećana potrošnja vitamina (pubertet, groznica, vježbe, lijekovi).

To je bio fokusiran na uključivanju neophodnost kompleks terapija multivitaminskih preparata kada davati pacijentima antacidi (obavezno suplementacija vitamina A, C, folnu kiselinu, kalcij, željezo), kontracepcija (zahtijeva dopunu vitamina B, C, folna kiselina, cink), antibiotike. Od antibiotika širokog spektra oslabiti učinak vitamina B1 i B2, tetraciklina antibiotika krši apsorpciju vitamina A, B12 i ergokalciferola, penicilin smanjuje efekat vitamina B6, sulfonamida povećana izlučivanje askorbinske kiseline putem bubrega, važno je da koristite složene vitamina tijekom antibiotske terapije.

Ukratko, rizik od nastanka vitamina i mikroelemenata nedostatke treba uključiti djece i adolescenata u periodu od najviše brzog rasta, djeca bave sportom, djeca pate od akutne infektivne bolesti virusnog ili bakterijskog porijekla, poremećaji kardiovaskularnog sistema, gastrointestinalnog trakta, dugoročno uzimanje određenih lijekova, vegetarijanci, djeca koja žive u porodicama sa niskim socio-ekonomski nivo, kao i žive u ekološki neprijateljski x regijama.

Postoje tri varijante vitamina i minerala korekcija: preventivnu i eliminacije (izlučivanje viška sa hipervitaminoza i giperelementozah).

U prvoj godini života za prevenciju vitaminodefitsitnyh uvjetima dovoljan da se pridržavaju preporuka o dojenju pravovremeno uvođenje zalučenju namirnica, posebno djece sa limfnom tip ustava, veliki porođajne težine i višak težine, kao i pridržavanje dana sa dosta izlaganja svježem zraku, prevencija i pravovremeno liječenje rahitisa i akutne respiratorne bolesti.

Bebe koje su boca-hranio, moraju se prilagoditi mješavine koje sadrže čitav niz vitamina, makro i mikroelementima. Komplementarne ove djece preporučuje se sokovi, od voća i povrća pirea i žitarica utvrđeni s željeza i drugih važnih mikroelemenata.

Djeca starija od 1 godine za prevenciju nutritivnih nedostataka nije dovoljno da se pune, uravnoteženu ishranu. Konkretno, prema VF Lapshina, dnevni vitamina i mineralnih materija u ishrani djece 4-6 godina nekoliko puta niže od predviđenog (Tabela. 1). Do sada se pokazalo da nijedna od hrane (uključujući prirodne i umjetno obogaćenim) ne sadrži sve vitamine neophodne za pokrivanje potreba ljudskog organizma u ovih supstanci. sadržaj vitamina u namirnicama zavisi od vremena skladištenja (nakon 3 dana skladištenja u hladnjaku je izgubio oko 30% vitamina C) kuhanje (zamrzavanje, sušenje, strojna obrada, pasterizacija, spremište u metalnu posudu oštro smanjiti sadržaj vitamina u startnoj materijala), mesta uzgoj voća i povrća (povrće uzgaja u staklenicima ili trajno čuvati sadrže znatno manje vitamina u odnosu na otvoreno tlo povrća). Dakle, ishrana ima važnu, ali ne i odlučujuću ulogu u prevenciji i liječenju nedostatka vitamina. Za tu svrhu, individualni izbor specifičnih multivitaminskih preparata.

U Ukrajini, serija sigurnosti multivitamina i vitamina i minerala pripreme, dizajniran za djecu različitih uzrasta u skladu sa njihovim svakodnevnim prehrambenim potrebama, predstavljen je pod imenom vrhova. Imaju dva doze: preventivne i kurativne. Treba napomenuti da je tehnologija proizvodnje Pikovita (Collette linija) je na ne od najmodernijih. To povećava izolirati nespojivo sastojaka u uobičajenim uvjetima interakcije sa svakim drugim, da ih zaštiti od svjetlosti, oksidacije i razaranja djelovanjem vlage i zraka, kao i da pruži postepeno otpuštanje aktivnih supstanci. Pikovit sirupa sadrži 9 vitamina i preporučuje se za djecu stariju od 1 godine. Kompozicija je na bazi prirodnih voćnih sastojaka. A sirup se može dati samo ili dodati u čaj, sok, voćne kaše.

Pastile Pikovit i vrhunac D predstavljaju set 10 vitamina i minerala 2 (kalcij i fosfor). Oni su dizajnirani za djecu stariju od 2 godine. Pikovit D ne sadrži šećer i mogu se koristiti kod djece sa šećernom bolešću i za različite dijete ograničenja.

Tablete za žvakanje Pikovit Plus sadrže 12 vitamina i 4 minerala (kalcij, cink, jod, željezo), oni se daju u toku obroka za djecu od 4 do 6 godina: 1 tableta dnevno, djeca od 7 godina i stariji - 2 tablete dnevno.

Sastav pastila Pikovit Forte sadrži 11 vitamina. Oni su dizajnirani za školskog uzrasta. Da bi se za dnevne potrebe vitamina je dijete dovoljno da 1 pastila dnevno. Tako Pikovit serija je pogodna za upotrebu po oblicima djeca doza, od kojih je svaki namijenjen djeci određene dobi. Efikasnost Pikovita potvrđeno u nekoliko kliničkih ispitivanja. Uključujući ispitao djelotvornost lijeka Pikovit Forte u šemi rehabilitaciju djece s kroničnim bolestima probavnog i respiratornog. Utvrđeno je da je prihvatanje multivitamin pripreme poboljšava efikasnost kompleksa smanjenja tretmana.

U julu - septembar 2007. godine u Ukrajini je sproveo multicentrična studija Pikovit droge. To su prisustvovali 597 pedijatara i porodice liječnika koji rade u 200 bolnica u 110 gradova. 14 442 djece uzrasta od 4 do 14 godina s glavnim simptomima vitaminodefitsita ili u tretmanu kroničnih somatskih bolesti su imenovani Pikovit, vrh ili vrhunac D Forte. Nakon tretmana Pikovit droga bila je značajno smanjenje težine simptoma vitaminodefitsita (Sl. 1). Pikovit također pokazao dobru podnošljivost i antialergijski: neželjeni efekti su uočeni samo u 0,6% bolesnika.

Prikupljeni podaci o efikasnosti i sigurnosti profila, visoke vitamina i minerala pripreme Pikovit dozvoljeno Ukrajina Udruženja Pedijatri preporučuju njihovu širu upotrebu u prevenciji hipovitaminoza, kao i u liječenju akutnih i hroničnih bolesti. Pikovit - samo vitamini i minerali preporučuje Udruženja Pedijatri Ukrajine.

Kako uzeti vitamine

Vitamini za djecu mlađu od godinu dana su dostupni u obliku kapi, gelova i prah. Prilikom odabira kompleks vitamina, odaberite formu da ćete biti najlakše dati djetetu. Gipovitaminoznyh pod određenim uvjetima mogu se davati intramuskularno injekcije, ali kako dodijeliti, a za obavljanje ovih postupaka treba biti specijalista.

Pri odabiru vitamine za bebe, potrebno je obratiti pažnju ne samo na aktivne supstance koje su dio multivitamine, ali i na podršci, posebno kada je u pitanju okusa i boja. Poznato je da čak iu zdrave djece, oni mogu izazvati alergijske reakcije, pa gledaj pažljivo za dijete, a izgled je bilo naznaka, da li svrab, piling kože, suha koža, gubitak apetita za nekoliko hranjenja, izvadite lijek i obratite se lekaru. Ponekad prijem istog vitamina drugi brand eliminiše alergijske reakcije.
Davanje djecu vitamine preporučuje u jutarnjim satima za vrijeme obroka ili neposredno nakon nje. Što se tiče doziranja, pratite strogo ili doze koje se daju u apstraktno, ili doktora recept, koji je dao za vrijeme konsultacija.

Trenutno najpopularniji vitamina za djecu mlađu od godinu dana - to monovitamin Akvadetrim (sadrže samo vitamin D) i vitamina kompleksa Multi-jezičke Baby (sadrži tri vitamina - A, D, E). Vitamin A (retinol acetat) - prilagođava normalan rast zemalja u razvoju organizma ćelije dijete i odgovoran je za formiranje normalne vidne funkcije. Vitamin D (Kolekaltsiferol) je potreban za pravilan razvoj skeleta i beba zubi, njegov prijem je važan faktor u prevenciji rahitisa. Vitamin C (askorbinska kiselina) ima antioksidativna svojstva, potiče stvaranje tkiva i krvnih, poboljšava imunitet je uključen u metaboličkim procesima, može spriječiti prijem anemije.

Formu za javnost Multi-jezičke Baby - pad. Bočica je dostavljena pipetom dozator koji je pogodan da se utvrdi tačan iznos droge. Multi-tabove Baby zajedno uz obroke ili odmah nakon prijema. Ovaj kompleks ne sadrži konzervanse, parfeme, bojila, što uvelike smanjuje mogućnost alergijskih reakcija kod novorođenčadi.

vitamina D

Vitamin D - grupa biološki aktivnih supstanci (uključujući holekalciferol i ergokalciferola). Cholecalciferol je sintetiziran djelovanjem ultraljubičastih zraka u koži i ulazi u tijelo s hranom. Ergokalciferola može doći samo s hranom.

Grupa D Vitamini su bitan dio ljudske prehrane. Dnevnih potreba (RDA) uzrasta od 1 do 70 godina (uključujući i trudnice i dojilje) je 15 ili 600 mikrograma holekalciferola ME (I.U.).

Vitamin Sam D (kolekalciferol i ergokalciferola) stvarno provitamin. Da biste aktivirali cholecalciferol prvo moraju transformirati u jetri do 25-hidroksi-kolekalciferol (skraćeno 25 (HO) D), a zatim u bubregu - 1,25-dihidroksi-kolekalciferol (kalcitriol). Prilikom vrednovanja adekvatnosti određene ljudske vitamina D, najkorisnije i svestran laboratorijskih parametara je koncentracija 25-hidroksi-holekalciferol serumu. Njegova minimalna vrijednost pružaju optimalno zdravlje kostiju u većini jedinki u populaciji od 20 ng / ml (50 nmol / l). Dodatnu korist nedvosmisleno nije u kliničkim studijama od postizanja vrijednosti iznad 30 ng / ml (75 nmol / l). Ipak, prema određenim smjernicama, "optimalno" smatra interval 30-60 ng / ml (75-150 nmol / L).

Topiv u masti. Takođe su potrebni masti za adekvatnu apsorpciju ovog vitamina u crevima. Glavni izvor industrijske proizvodnje vitamina D (ergosterola) su kvasac.

Nedostatak vitamina D - fenomen sasvim uobičajeno. U Sjedinjenim Američkim Državama, prema velikoj studiji populacije na bazi sprovedena u 2001-2006, prevalencija "nedostatak rizika" vitamina D kod odraslih i djece starije od 1 godine iznosio 8%. Da biste ga možete dodati 24% ljudi sa statusom "rizik od nedovoljnog unosa." Ukupno, skoro trećina američke populacije. U nekim drugim zemljama, uz dovoljan nivo sunčevog zračenja, kao što su Indija, Pakistan, Iran, Kina, veliki dio stanovništva (prema nekim izvorima, do 60-80%) imaju manjak vitamina D. Simptomi

Međutim, s obzirom na prevalenciju brojke "deficita" vitamina D može značajno se razlikuju ovisno o tome što je nivo 25-hidroksi-kolekalciferol, krv se uzima za granicu (16, 20 ili 30 ng / ml ili bilo koji drugi). Američki institut za medicinu 2010. godine uvela novu klasifikaciju adekvatnosti status vitamina D, u zavisnosti od nivoa 25-hidroksi-holekalciferol serumu.

Dugoročni nedostatka vitamina D može dovesti do povećanja incidencije raka povećava mogućnost razvoja osteoporoze. Nedostatak vitamina D igra važnu ulogu u razvoju rahitisa kod djece.

hipervitaminoze vitamina D može dovesti do poremećaja metabolizma kalcija, što je rezultiralo u hiperkalcemija i hiperkalciurijom. Produžena ergokalciferola tretman ili holekalciferol hiperkalcemija obično uzrokovane akumulacijom provitamina D3, ali može biti uzrokovana istovremeni pretjerano konzumiranje hrane koja sadrži dosta kalcija, kao što mliječnih proizvoda.

Pikovit 1+ 150ml sirup za djecu od 1 godine (kom.) - 660 tenge

Pikovit sirup za djecu, sadrži kompleks vitamina, koji su važni faktori za metaboličke procese u organizme.Normalizuet aktivnost srca i promovira normalno funkcionisanje nervnog sistemy.Sposobstvuet održavanje strukture i funkcije kostiju, zubi, desni.

struktura
5 ml sirupa sadrži
aktivne supstance: retinol palmitat (vitamin A) 900 IU
Cholecalciferol (vitamin D3) 100 IU
Riboflavin (vitamin B2) 1 mg
piridoksin hidroklorid (vitamin B6) 0,6 mg
tiamin hidroklorida (vitamin B1) 1 mg
Cijanokobalamin (vitamin B12) 1 mg
Askorbinska kiselina (vitamin C) 50 mg
nikotinamid (vitamin PP) 5 mg
d-pantenol 2 mg
Pomoćne supstance: agar, tragakant, saharozu, tečnost glukoze, a okus naranče ulje, koncentrat s okusom naranče, aroma, grejp koncentrat, polisorbat 80, bezvodni limunska kiselina, crvene boje 4R (E124), natrijev benzoat, pročišćena voda.

farmakološka svojstva
farmakodinamici
Pikovit sirup za djecu, sadrži kompleks vitamina, koji su važni faktori za metaboličke procese u organizmu.
Vitamin A je uključen u sintezu različitih supstanci (proteini, lipidi, mukopolisaharida) i daje normalnu funkciju kože, sluznica, kao i organa vida.
Vitamin D3 igra važnu ulogu u održavanju kalcija i fosfora ravnotežu u organizmu. Sa svojim nedostatak kalcijuma se smanjuje (osteoporoza), u koštano tkivo.
Vitamin B1 normalizuje rad srca i promovira normalno funkcionisanje nervnog sistema.
Vitamin B2 doprinosi regeneraciji tkiva, uključujući stanice kože.
Vitamin B6 pomaže u održavanju strukture i funkcije kostiju, zubi, desen- utiče eritropoeze, doprinosi normalno funkcionisanje nervnog sistema.
Vitamin B12 je uključen u eritropoeze, promovira normalno funkcionisanje nervnog sistema. B vitamini su uključeni u formiranje različitih enzima koji reguliraju metabolizam.
Vitamin C je uključen u oksidacije broj biološki aktivnih supstanci, regulaciju metabolizma u vezivnom tkivu, metabolizam ugljikohidrata, zgrušavanje krvi i regeneraciju tkiva, stimulira proizvodnju steroidnih hormona, normalizuje kapilarna propusnost. Vitamin C povećava otpornost na infekcije, smanjuje upalni odgovor.
Vitamin PP i D-pantenol - koenzima uključeni u metabolizam proteina, u sintezi masnih kiselina i holesterola, kao i za proizvodnju energije potrebne za normalno funkcioniranje centralnog nervnog sistema.

indikacije
- profilaksa uslova koji uključuju povećanu potrebu za vitaminima
- overwork u školskog uzrasta
- povećana fizička i neuropsihijatrijskih opterećenja
- nedostatak apetita, nepravilan, neispravan ili monotona ishrana
- u periodu oporavka nakon bolesti
- povećati otpornost organizma na zarazne i prehlade
- u kombiniranom terapijom uz upotrebu citostatika.

Doziranje i administraciju
Lek se uzima oralno.
Djece u dobi od 1 do 3 godine: Preporučuje se da se daju 2 žlice (10 ml) sirupa dnevno.
Djeca u dobi od 4 do 6 godina: 1 žlicu sirupa 3 puta dnevno (15 ml) sirupa dnevno.
Djece u dobi 7 do 14 godina: 1 žlica 3-4 puta dnevno (15-20 ml) sirupa dnevno.
Sirup se može dati sa žlicom ili pomiješana s čajem, sokom ili voćne kaše. U nedostatku apetita sirupa treba dati dnevno za 1 mjesec. Primanje drugog naravno u 1-3 mjeseca. Nemojte prekoračiti preporučenu dnevnu dozu.

neželjenih efekata
- alergijske reakcije.

Kontraindikacije
- preosjetljivost na lijek
- dijabetes (Pikovit sirup za djecu, sadrži 3 g šećera u 5 ml sirupa).

interakcije lijekova
Vitamin C povećava efekte i nuspojave antimikrobnih agenasa iz grupe sulfonamide (uključujući pojavu kristala u urinu).

Oprez
Možda urin žutilo - je potpuno bezopasan i zbog prisustva u pripremi riboflavina.
Ne uzimajte Pikovit u kombinaciji s drugim proizvodima koji sadrže vitamine.

predozirati
Simptomi: povećanje nuspojava.
Tretman: aktivni ugljen, stomach- želuca simptomatska terapija ako je to potrebno.

Informacija je samo informacija i ne može se koristiti za odluku o primjenjivosti određene droge Svaka informacija na sajtu, a ne zamjena za savjetovanje doktora, a ne može garantirati pozitivan efekat lijeka.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Kako sačuvati vitamine u hraniKako sačuvati vitamine u hrani
Riječ "mademoiselle" od sada postoji u francuskomRiječ "mademoiselle" od sada postoji u francuskom
Bolesti nedostatak vitamina (avitaminoza, hipovitaminoza, itd) - grupa bolesti uzrokovane…Bolesti nedostatak vitamina (avitaminoza, hipovitaminoza, itd) - grupa bolesti uzrokovane…
Nedostatak vitamina A (kseroftalmiju, nedostatak retinol) se javlja u nedostatku vitamina A i…Nedostatak vitamina A (kseroftalmiju, nedostatak retinol) se javlja u nedostatku vitamina A i…
Knjiga "kliničku farmakologiju i farmakoterapiju" Sadržaj Poglavlje 23 VitaminiKnjiga "kliničku farmakologiju i farmakoterapiju" Sadržaj Poglavlje 23 Vitamini
Hranu za bebe male priznatihHranu za bebe male priznatih
Vitamini disbakteriozaVitamini disbakterioza
Treba li mi beba ispod jedne godine dodatne vitamine?Treba li mi beba ispod jedne godine dodatne vitamine?
Kvantitativni sadržaj vitamina u hraniKvantitativni sadržaj vitamina u hrani
Knjiga "kliničku farmakologiju i farmakoterapiju" Poglavlje 23 23.2 vitaminsko uzroka…Knjiga "kliničku farmakologiju i farmakoterapiju" Poglavlje 23 23.2 vitaminsko uzroka…
» » » Koje vitamine su pogodne za djecu od 1 godine? Vitamini za djecu od 1 godine u hrani. Moderni pristupi nedostatak vitamina u korekciji djecu
© 2018 GuruHealthInfo.com