Kaša - zdravlje djece. Beba kaša obroka. Kašu u ishrani djece koja Sasaya korisno?

Sve Sjećam se iz djetinjstva, kako su oni hranjeni kašu brižne majke i bake. Neko je morao pribjeći i uvjeravanja da je njihovo dijete može jesti barem nekoliko kašika, a neka djeca sa zadovoljstvom je jela obraze. Oko dobi od šest mjeseci, dijete počinje da zahtijeva dodatnu snagu, a to je vrijeme da se uvede čvrstu hranu. Kashi je prvi mamac kod djece sa malim tjelesne težine. Ili pratite mamac povrća kod djece koja dodaje dosta. Kashi, zbog koje sadrže ugljene hidrate, su visoke kalorijske hrane i omogućiti bebi da dobije više energije za rast i razvoj.

Video: Opasno Proizvodi za djecu: griz ... // žive zdravo (Malyshev)

Kaša - zdravlje djece. Hranu za bebe - kaša. Kašu u ishrani djece - neke korisne Sasaya?

I kako se ispostavilo, sa dobrim razlogom - to je pravi make-up tijela za pravilan rast i razvoj djeteta. Bogatom ugljenim hidratima kaša - poticaj energije i vitalnosti, kao i veliki skup vitamini i elemente u tragovima.Kaša - zdravlje djece.

Video: hrana za bebe mami, dječjih formula. Ono što djeca jedu

Uzmite u obzir najvažnije prednosti i nutritivne vrijednosti kaša svaki zasebno:

Heljda - prvak za nutritivnih svojstava. To je veoma bogata biljnim proteinima, škrob, ima maksimalni sadržaj dijetalnih vlakana, ne sadrži gluten, stoga se preporučuje u ishrani djece od prvog hranjenja. Karakteristično za ovu vrstu žitarica je skup vitamina B1, Grupa B2, B6, PP, kao i soli fosfora, željeza, magnezija i kalija. Zobene pahuljice - zasluženo na drugom mjestu po nutritivne vrijednosti. To je i veliki sadržaj proteina, maksimalni iznos od biljnih masti, vitamina grupe B i prisustvo kalijuma, magnezijuma, fosfora i željeza. Preporučuje se za bolesti želuca, hepatitis i diabetikov.Risovaya griz - svojim malim škrob žitarica se lako apsorbira tijelo djeteta i broj skroba su superiorniji u odnosu na druge vrste žitarica, riža kaša tako koristan za fiksiranje stolicu za probavni poremećaja kod djece. Ona sadrži mnoge proteine, masti i šećera, ali s vitaminima grupe B, PP, E i folna kiselina, prisustvo sposobnosti u borbi protiv anemije. Ječam griza - to pounded ječam kernel, njegova prednost je u tome što se nije podvrgnut brušenje kao biser, tako da je vrlo bogata vlaknima. Također sadrži vitamine A, D, E, ugljenih hidrata i proteina koje sadrže gluten, zbog čega je neophodno za pripremu dijetetskih juha i kaša. Ječam daje dobar učinak za prehlade i upalnih procesa u želucu.

Se odmah koristiti za nove vrste žitarica, naravno, ne mogu svi beba, dakle, insistiraju da nije potrebno, i to je bolje sporije uvesti u male porcije.

Korisni žitarice mogu se koristiti ne samo u obliku žitarica, ali i dodati u supe i deserti - vrlo obogatiti ova jela.

Problemi sa probavnog trakta mogu biti različiti. Ako je beba bile česte zatvor, u ovom trenutku je bolje da se hrani kašu, koja sadrži puno vlakana - pšenice i kukuruza, uz dodatak male komade suhe šljive, i ako se posmatra poremećaj u obliku reljefa, onda dolaze u kašu pomoć riže ili riže vode za pričvršćivanje.

Nakon kupovine bilo žitarice, potrebno je pažljivo riješiti. A onda, pre kuvanja dobro oprati toplom vodom do pročišćavanje.

Kashi na vašem stolu - zdravlje u džepu.

Dječja hrana - kaša

Oko dobi od šest mjeseci, dijete počinje da zahtijeva dodatnu snagu, a to je vrijeme da se uvede čvrstu hranu. Kashi je prvi mamac kod djece sa malim tjelesne težine. Ili pratite mamac povrća kod djece koja dodaje dosta. Kashi, zbog koje sadrže ugljene hidrate, su visoke kalorijske hrane i omogućiti bebi da dobije više energije za rast i razvoj.

Prvi žitarica u dijete poseban - nije sve žitarice su pogodne za kuhanje kašica za mrvice. Oni moraju biti bez glutena (poseban protein žitarica koji uzrokuje ozbiljna bolest - celijakiju). Za žitarice bez glutena su riža, heljda i kukuruz - koji od ovih žitarica i počinje dating beba sa kaša.

Osim toga, prvi djeteline treba da bude mliječne bez, kao protein kravljeg mleka za još uvijek slaba creva može postati jak alergen i izazvati dermatitis. Za pripremu kaša žitarica prvi baraka u brašno i kuhano na vodi. Mnoge kompanije uključene u hranu za bebe, nude roditelji spremni zobena kaša u kutijama. Oni su u potpunosti spremni i prah koji se razrijediti s vodom ili majčino mlijeko. Ove žitarice su dodatno dodaju vitamine i minerale koji su neophodni za rast i razvoj. Spreman kaša industrijska proizvodnja preporučuje SZO i instituta za ishranu, vjeruje se da su bolje uravnotežen sastav.

Međutim, majka može dobro kuhati kaša sebe, onda se postepeno ohrabreni da daju maslac. Osim toga, žitarice, i drugih proizvoda kao prvi varalice, poželjno obogatiti šećer je suvišno ugljenih hidrata. Za slatkišima, oko 8 mjeseci starosti, bolje je dodati u žitarice, voćne kaše.

Kako ući?

Kaša se daje ujutro ili ručka hranjenja, počevši sa 1-2 kašičice dnevno, pomno praćenje reakcija djeteta. Ako vaše dijete pati kašom, dodati 2-3 žlice. Postepeno tokom 5-7 dana, donoseći dio do 100-150 g Svako dijete treba vlastitu stopa hrane. Tako da ne pokušavaju da budu sigurni da "utrpati" odredbu od 150 prisilno hranjenje će uzrokovati samo negativne refleks, pa čak i povraćanje. Dijete naknadne žitarica neće jesti uopće. Neka najbolji mrvice jesti 70 grama kaša sa zadovoljstvom.

Ako beba je slabo dobija na težini, to je moguće nakon digestije prilagoditi svoju ponudu kaša dva puta dnevno - ujutro i prije spavanja. Osim toga, povećana žitarice kalorija uz dodatak dijelova maslac - oko jedne trećine kašiku. Prva kashek dosljednost bi trebao biti oskudna, malo deblji mlijeko (otprilike kao jogurt). Kashi ponuda iz žlice, posebno ako se doji bebu. deca u umjetni hranjenje dozvoljeno uvođenje žitarica i bocu posebne bradavice ili poilnichka, a zatim postepeno napraviti kašu deblji i prilagođavaju jesti sa žlicom.

Ekspanzija ishrani

Postepeno, kako beba postaje stariji i da se upoznaju sa žitaricama bez glutena, moguće je proširiti svoju dijetu dodavanjem pšenice i zobi kašu. Postepeno možete uvesti dijete sa multizlakovymi žitarice, a od 8-9 meseci može da se postepeno uvoditi u kašu prvu polovinu mlijeka, a zatim i mlijeko. Međutim, jedan i pol godine, to je bolje ne upoznati dijete sa proso i griz. Proso je teško svariti, to iritira zid creva i može poremetiti nezreli probavni mrvice.

Griz, koji je ranije bio vrlo drag davanje novorođenčadi, sadrži previše kalorija i malo koristi. Sadrži phytin, ometati apsorpciju kalcija i željeza u organizmu, ako ga dati rano - to će dovesti do razvoja rahitisa i anemije. Osim toga, kutlaču je veoma gluten, alergijske proteina žitarica.

Sa onim što jedu kašu?

Kashi su isključivo trava i raznih dodataka. Nakon godinu ishrane beba može se znatno proširiti, posebno miješanjem različitih okusa. Upoznati dječje kaša može diverzificirati dodavanjem povrće, voće i bobice nisu u pire, a male komade za bebu postepeno nauči žvakati. To dobro kombinira sa bundevom kaša, banane, jabuke, kruške, trešnje, ribizle, jagode, maline.

Nakon godinu dana ostaje hitno preporuka je da ne dodati šećer u kašu. Ali ako nema šećera beba ne jede, dodajte je najmanji mogući iznos - višak šećera dovodi do viška kilograma.

Kashi kao zdrave hrane

Svaki od žitarica, koji se koriste u hranu za bebe, ima svoje specifične osobine koje se mogu koristiti u kliničke prehrane kod djece. Dakle, griz djecu korisni u periodu oporavka nakon teških infekcija, lako je naučiti i pružiti mnogo kalorija. Osim toga, to je korisno za djecu pothranjeno. Oatmeal pomaže nakon crijevnih infekcija, ona obavija zid creva, dajući im odmor. Riža kaša dugo koristi sa dijarejom kao osiguravanje znači - međutim moraju biti zavareni na vodu i dovoljno gust.

Ako se seronjo ne sviđa kašu

Ako dijete ne želi da jede žitarice - trebate pokušati ih drugačije kuhati - manje viskozna, manje slatko, a ne kuhano. Može se dodati u kašu sa godika začinima - anis, vanilija, žutika. Ponekad pomaže da se poboljša ukus kaše dodajte ga želea.

Ako dijete ne voli određene vrste žitarica - pokušajte da ga miješati sa vašim omiljenim žitaricama - možda dijete će postati još povoljnija. Možete pobijediti unos kaša, staviti na kitty njuške kaša voća ili lice čovjeka. Zajedno, izaberite tanjir kaša, ili čak i dati djetetu da učestvuje u kuhanju kaša - jelo kuhani sa svojim rukama, uvijek ukusna.
Uz očigledno neprijateljstvo prema kašu da odgodi njegovu upotrebu. Žitarice, dodati u drugim jelima - juhe, drugi casseroles.

Kashi - vrijedan prehrambeni proizvod za djecu. Predstaviti svoje dijete da žitarice u svoj njihovoj različitosti, postavite ih na prilično ploča sa salvetu, onda će klinci će obožavati ovo jelo do kraja svog života.

Kašu u ishrani djece - neke korisne Sasaya?

Kaša pripremljena od žitarica i treba da bude svakodnevnoj prehrani djeteta. Ipak, nisu svi žitarice su jednaki. Neki su bogate hranjive tvari, dok drugi sadrže prazne kalorije. Napraviti pravi izbor i odlučiti koji žitarice za djecu su najkorisniji, potrebno je da znate šta vitamine i minerale sadržane u određenom zlake- kako da obrade sirovina, prije nego je u pitanju potrebitelya- kako kuhati kašu, tako da su koristi od vašeg djecu.

Kashi cijelog zrna

Počnimo s činjenicom da je najkorisniji žitarica - celog zrna, a ne uništeno tokom obrade. To je u pohranjenim integralnim žitaricama ljuska i klica, koje sadrže hranjive tvari. Evaluacija zrna sadržaj hranjivih tvari - proteina, vlakana, željeza, cinka, folne kiseline i drugih vitamina B, kao i kalcij i vitamin E, rejting dobiti žitarica koja glasi:

Prema sadržaju hranjivih tvari, redom:
1. Zob
2. Wild riža
3. Zahtjevi
4. Ječam
5. heljde
6. pirinač
7. Beli pirinač
8. kukuruz

Prema sadržaju vlakana (grama po porciji):
1. Barley
2. heljde
3. Zahtjevi
4. Zob
5. Wild riža
6. Corn
7. pirinač
8. Beli pirinač

Po sadržaju proteina (g po porciji):
1. Zob
2. Wild riža
3. Zahtjevi
4. Ječam
5. heljde
6. Corn
7. pirinač
8. Beli pirinač

Ispostavilo se da je najkorisniji kaša kuhana od integralnih žitarica. Dalje vrijedi pšenica kaša koja se priprema od prosa- heljde i riže kaša, kuhana smeđa riža.

kupiti kaša

Police moderni supermarketi su puni boji kutije i pakete sa različitim žitarica. Kako odabrati najkorisnije i odgovarajuće kašica za vaše dijete?

- Ne idi na o oglašavanju! Često, djeca, nakon gledanja reklama valjci, traži da kupimo ili drugim kaša. Ako proizvođač kaže da žitarica sadrži voće, to ne znači da se zapravo sadrži svježe voće. Ovdje je sušenog voća u ovom paketu može sadržavati više od samih zrna.

- Prekrasna ambalaža ne garantuje korisnost. Obično kaša u konvencionalnoj blister pakovanja korisnije, manje obrađuju i, štoviše, mnogo jeftinije. U prozirnom pakovanju možete vidjeti kvalitet žitarica - boja, oblik, veličina i čistoća.

- Pročitajte oznake. Da biste odlučili zaslužuje li ili nije proizvod broj zrna da zauzme mjesto u vašem domu, utvrditi ono što je dobro za zdravlje. Prije svega, proizvod bi trebao biti od integralnih žitarica. Sadržaj proteina bi trebao biti najmanje 3 g po porciji. U isto vrijeme, u dobrom kaša bi trebalo biti hidrogeniranih masti, boje i kemijske konzervanse.

Da li pahuljice od pomoći?

Jedina prednost od pahuljica do integralnih žitarica, koji su pripremili nevjerojatno brzo. Neki prilično pour kipuće vode i uliti za nekoliko minuta. Pahuljice priskočiti u pomoć kada je potrebno brzo pripremiti doručak za djecu. Nedostatak je da se to dobije pahuljice plyuschat originalne žitarica na visokim temperaturama i dalje obrađivati. U skladu s tim, oni sadrže nisku količinu hranjivih tvari, tako da nisu pogodne za svakodnevnu ishranu djece.

griz

Na starinski način, mnoge majke i bake kažu da dijete mora imati kašu, pogotovo ako je vrlo mala. Griz - je pšenično brašno dobija od žitarica, potpuno lišen membrana i embriona, koji je u suštini beskorisno učiniti. Griz sadrži dosta škroba i proteina, tako da apsolutno nije pogodan za dojenčad i pretile djece.

Skladištenje i pripremu žitarica za djecu

Sapi ne treba čuvati za dugo vremena. Tokom vremena, gubi korisna svojstva. Stoga, kada je kuhanje za djecu, budite sigurni da koristite svježe griz. Cook bolji od integralnih žitarica, ali je potrebno mnogo vremena da se nered uzima pravilno, kuhati treba. U tom slučaju bolje da upije griz u prokuvane vode za nekoliko sati. Ako djeca pripremiti kašu za doručak, možete potopiti pahuljice noću i ujutro ga bubri i brzo kuhani. O tome da li dodati mlijeko u žitarice, postoje različita mišljenja. Naturopati vjeruju da mlijeko nije kompatibilan sa žitaricama, a mnogi stručnjaci kažu da je kaša s mlijekom teško svariti gastrointestinalnog trakta. Ako mislite da je kaša ukusnije mlijeko od vode, to nije istina. Samo treba da se pravilno pripremiti. Sapi trebaju biti dobro kuhati u puno vode. Umjesto mlijeka, kaše, možete ukus sa maslacem ili kreme. Priprema djece o kaša doručak, možete im pružiti snagu i energiju za cijeli dan.

Griz 5% i 10%

Griz je glavni proizvod hrana za malu djecu. Kao što je ranije spomenuto, početi učiti djecu do 5% tečnost lonca, a zatim prebačen u debelom - 10%.

Liquid 5% griz obično daju dijete u dobi od 5-6 mjeseci iz boce kroz bradavicu, 10% (bolae debljine) - za djecu stariju od 6 mjeseci, hraneći ih sa žlicom.

Dok ne naučiš kako da brzo i pravilno kuhati kašu, to će potrajati neko vrijeme, jer je mamac - to je vrlo kapriciozan proizvoda. Ako ga popuniti odmah, to će grudice, koje nisu pogodne za hranu za bebe, a ako undercooked, je neukusno. Da biste to izbegli, naučiti zaspati griz u tečnost pravilno. S obzirom da se radi sa stalno mešanje, koristite dve kašike, a ne jedan (jedan kašiku u desnoj ruci, vi ćete ometati tečnosti, a drugi s lijeve strane, polako sipajte griz). Umjesto drugog kašiku (sa griz) može biti mala kesica papira, griz i napunite je kroz rupu u njemu postepeno sipajte tečnost. U drugoj izvedbi, verovatnoća pojave grudica će biti manji. Spremnost da se trgovac provjere vašem ukusu (poseban kašiku po drugi put u dječjem kaša to ne može biti manji, a ne da bi dijete da jede mikroba): Ako je ječam je mekan, nije teško čestice i ugodan okus - griz gotova- ako teško, gospodin žitarice - sredstva , potrebno je da ponovo provri. Obratite pažnju na točno vrijeme od trenutka ključanja do kuhani, PSE je u budućnosti će vam pomoći da kuhati velike ukusna kaša bez pokušaja svaki put.

Griz 5% (za djecu uzrasta od 5 do 6 mjeseci)

Griz - 2 kašičice ..
Mlijeka -1 / 2stakana.
Šećer - 1h. žlica.
Vode - 1 / 2stakana.

Prosijati griz. Sipajte u malom šerpi V čašu vode, soli i dovesti do kuhati i sipati u kipuće vode za 2 sata. Kašike griza. Kontinuirano miješanje kuhanje griza 10-12 min, a zatim sipati u 1 / g sirovog mlijeka kup, dodajte nepotpune kašičica šećera, čir (samo 1 put) i skloniti sa vatre. Griz mora biti tekućine. (Približno vrijeme griz kuhanje - 0,5 h).

Griz 10% (za djecu stariju od 6 mjeseci)

Griz - 1 žlica. žlica.
Mlijeko - 1 pehar.
Šećer - 1h. žlica.
Butter - 4d kašičica (6,5 g) ..
Vode - 1/2 šolje.

Mark 7, čašu mlijeka i 74 šolje slane vode, dovesti do ključanja i sipa, miješajući, 1 žlice. kašika griza. Kuhati za 16-20 minuta, neprestano mešajući da dok griz ne otiču. Zatim dodajte 72 šolje prethodno zagrijanoj (ne kuhano) mlijeko, dodajte 1 h. Spoon šećera kuhati 1 puta. U završio kaša put ch 7 kašike maslaca i dobro promešati.

antialergijski kaša

Svaki roditelj koji odlučuje kada uvesti čvrstu hranu po prvi izbornika. Neki su dojena do 6 mjeseci, neko predlaže da dijete nešto novo skoro 3 mjeseca. Zaštite djeteta, bolje je da se antialergijski meni, u početku na bazi žitarica. Takve alergijske hrane može se sastojati od raznih žitarica za dojke i mliječne-based, sami ili s dodatkom voća ili bobice.
Kao i svi antialergijski izbornika, antialergijski kaša su samo mliječne-free, jer zahvaljujući ovoj je moguće izbjeći razne neželjene i negativne reakcije. A ako je dijete nakon snagu volje dijateza, krivica može samo žitarice, a ne mlijeko mješavina, je uključena uz obroke. Najsigurnije za hranu smatra heljda, kukuruz i riža žitarica. Ovo je prva žitarica, od kojih su napravljene hipo-alergijske hrane.

Zob i pšenica sadrže takve supstancu kao gluten. Kada hranjenja, oni izazvati alergije u mnogo djece. Zato je za prvi napajanje se preporučuje da se u meni je gore navedena tri antialergijski kašu. Naravno, hipo-alergijske hrane i meni sama mora biti uravnotežen, da obuhvati sve nutrijente normalnu hranu, i što je najvažnije, biti siguran.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Dijareja nakon odbićaDijareja nakon odbića
Posteljina kaša sa pankreatitisaPosteljina kaša sa pankreatitisa
Povrede djece u varenju nakon četiri mjeseca starostiPovrede djece u varenju nakon četiri mjeseca starosti
Pravila uvođenja dohrane po mjesecimaPravila uvođenja dohrane po mjesecima
Koji žitarica uzrokuje zatvor, može nazvati nakon uvođenja?Koji žitarica uzrokuje zatvor, može nazvati nakon uvođenja?
Beba jede dobroBeba jede dobro
Hranjenje djeteta od 2 godine, dijeta godina dijeteHranjenje djeteta od 2 godine, dijeta godina dijete
Hranjenje shema: šta da radi sa dojke i umjetnih hranjenjeHranjenje shema: šta da radi sa dojke i umjetnih hranjenje
Korištenje heljde kašu od gastritisaKorištenje heljde kašu od gastritisa
Hranjenje djeteta na 6 mjeseci, liječenje, dijeta meni, od šest mjeseci hrane za bebeHranjenje djeteta na 6 mjeseci, liječenje, dijeta meni, od šest mjeseci hrane za bebe
» » » Kaša - zdravlje djece. Beba kaša obroka. Kašu u ishrani djece koja Sasaya korisno?
© 2018 GuruHealthInfo.com