Sokovi za mrvice. Dajte svom djetetu sok. Izbor sok za bebu

direktan ekstrakcija soka (paket mora nužno biti pokazatelj o tome) je proizveden mehaničkim pritiskom sa daljim konzerviranje (termičke obrade). Ovi sokovi su kratke u vrijeme čuvanja od 1 do 3 mjeseca i prilično skupo. Koncentrat sokova može ponuditi djeci 1,5-2 godina starosti, osim ako ne postoje medicinske kontraindikacije. Je oporavio sok se priprema razblaživanjem koncentrata vodom za piće, što se dobija "isparavanje" vlage iz svježeg soka. Ovaj proces se odvija pod vakuumom sa smanjenim pritiskom, čime se smanjuje temperatura ključanja do + 60-70є C. U ovoj vrućini režim tretman u koncentratima čuvaju vitamini i istovremeno inhibira razvoj mikroflore.
Sokovi za mrvice. Dajte svom djetetu sok. Izbor sok za bebu

Povrće, voće, bobice sadrže puno vode - od 80 do 95%. Biljka vlage rastvorene glukozu, fruktozu, saharozu, organske kiseline, pektina, minerali, karoten, askorbinska kiselina i voćni sok ili voćni sok u širem smislu. Vodi ih trljanjem ili pritiskom i stiskanje svježe bobice, voće i povrće, ili od soka koncentrata ili pirea. Sok Izdvojiti: 1) svježe 2) Očuvana (pasterizirano) sokovi industrijske proizvodnje, među kojima su obično razlikuju:

koncentrirati sokovi;

oporavio od koncentrata.

direktan ekstrakcija soka (paket mora nužno biti pokazatelj o tome) je proizveden mehaničkim pritiskom sa daljim konzerviranje (termičke obrade). Ovi sokovi su kratke u vrijeme čuvanja od 1 do 3 mjeseca i prilično skupo. Koncentrat sokova može ponuditi djeci 1,5-2 godina starosti, osim ako ne postoje medicinske kontraindikacije. Je oporavio sok se priprema razblaživanjem koncentrata vodom za piće, što se dobija "isparavanje" vlage iz svježeg soka. Ovaj proces se odvija pod vakuumom na smanjenim pritiskom, što omogućava smanjiti temperaturu do + kipuće 60-70є C. U ovoj vrućini režim tretman u koncentratima čuvaju vitamini i inhibira razvoj mikroflore. Svježi sok su mirisni, ukusni i sadrže više vitamina i minerala nego u konzervi. Međutim, njihova upotreba u ishrani dojenčadi se ne preporučuje, jer ne postoji garancija da će povrće i voće se kupuju na tržištu ne sadrže štetne tvari. Osim toga, u procesu kuhanja domaći sokovi mogu dobiti bakterija, što izazivaju crijevnih infekcija. Svježi sok može ponuditi djeteta sa 1,5-2 godina starosti u iznosu od 150-200 ml dnevno, samo ako beba nije bolesti gastrointestinalnog trakta i alergijske reakcije. Domaće i industrijske sokove može biti napravljen od jedne vrste povrća ili voća - i onda se nazivaju monocomponent sokova ili njihov sastav može uključivati ​​cijelu mješavinu voća - pomiješan sokova.

Među sokovi razlikovati - pojasnio sok (bez pulpe) i sokovi sa celuloze, koji sadrži velike količine biljnih vlakana (uključujući pektin, celuloza). Sokovi industrijska proizvodnja može biti prirodna (npr. E. Ne mora u svom sastavu aditiva), ili sa prirodnim voćnim ukusima, šećer, limunska kiselina, vitamina i minerala. Na primjer, neki sokovi industrijske dojenčadi dodatno obogatiti željeza sulfat za prevenciju željeza anemije kod djece. I gotovo sav sok je dodatno obogaćena vitaminima C, B1, B2, B6, folata, pantotenska kiselina, B-karoten, jer, unatoč utvrđenim mišljenje da su sokovi su primarni izvor vitamina, njihov nivo u konzervama od analoga izuzetno mali. Možda sok od mrkve ne treba dodatnu administraciju -karotrina (preteča vitamina A), jer sadrži dovoljnu količinu. Sokovi sadrže prirodne šećere - glukozu, saharozu, fruktozu, koji određuju nutritivne vrijednosti proizvod. Ali neki proizvođači dodatno obogaćen sok od šećera. Zaslađenog sokovi se mogu koristiti u ishrani djece kao "next", a prvi sok, ipak mora da sadrži samo voće (oni koji su dio sirovina) šećera. Dodavanje kiseline sok (limunska, jabučna, itd) obavlja dati specifičan ukus proizvod "kiselo" i da se poveća želuca kiselost, što doprinosi poboljšanju probave kod dojenčadi čije kiselosti regulaciju procesa smanjena.

Video: Privlačnost druge faze

Nektara i napitaka

Osim 100% sokova na tržištu hrane za bebe su sokovi s niskim sadržajem voća ili povrća (ali ne manje od 50%), kao i nektara (u svom sastavu treba da sadrži od 25 do 50% od voća i povrća) i pića u kojem se sadržaj voća i povrća ne prelazi 10%. Međutim, uzimajući u obzir ove klasifikacije, mnogi sokovi, predstavljena u prodaji treba pripisati grupi nektara, a ne sokove s pulpom, jer su proizvođači. Dodatak na sintetičke mirise sokovi dječju hranu, boje, stabilizatore zabranjeno. U vezi sa povećanjem rasta broja kompanija koje proizvode hranu za bebe, da sokovi za dječju hranu imaju specifične zahtjeve, naime, postoji lista zahtjeva za sirovinama, u proizvodnju i tehnologiju kako bi sistem kontrole kvaliteta, do gotovog proizvoda, pakovanje, pa čak i na etiketi . Sve dječje prehrambenih proizvoda su proizvedeni u skladu sa ovim zahtjevima, a novost, prije nego što se u prodaji su brojne provjere i ispitivanja.

Kada početi?

Dalje kontroverzno je pitanje optimalno vrijeme uvođenja sokova u ishrani djece ishrani. Tokom godina, preporuke za uvođenje dohrane predviđenih poznanik Kid sa sokom 3-4 tjedana starosti. Međutim, održao brojne studije su pokazale da 60% djece koja su dojena ne podnose tako ranoj uvođenje dohrane. Netolerancija se manifestira u obliku alergijske reakcije, poremećaja gastrointestinalnog trakta (regurgitacija, češće stolice, bolovi distention i tako dalje.). U isto vrijeme, za djecu umjetni hranjenje rano uvođenje soka u većini slučajeva dovodi do slične reakcije. Kasnije je razvio preporuka (1999) o uvođenju odbijanja hrane za dvije grupe djece - beba koje su dojena i boca-to-djecu. Prema tim smjernicama, voćni sokovi za djecu koja primaju majčino mlijeko može se uvesti u ishranu 4. mjeseca života, a klinci koji primaju dojke nadomjestaka mlijeka - liječnik, ovisno o zdravstvenom stanju i stepen adaptacije na bebi hrane, počevši od 2- prvih mjesec dana života. Nedavno je, međutim, bilo je tendencija među pedijatrima kasnije uvesti čvrstu hranu (uključujući i sokovi) zdrave djece koja su dojena - 6 mjeseci, i boca-djecu - 4 mjeseca. Prvi hranjenje se preporučuje povrće pirea ili pahuljice i sok i voćne kaše u prvim godinama izbornika mogu se pojaviti mnogo kasnije, na primjer, u 9-10 mjeseci. Uostalom, glavni cilj uvođenja nove hrane u ishrani dece je - obogaćivanje svojih više energije i hranjivih tvari. Nutritivnu vrijednost soka nije velika, plus oni mogu biti iritira gastrointestinalni trakt, povećanje regurgitacija, što uzrokuje nadutost, tutnje, bol u trbuhu, nestabilna stolica ili alergijske reakcije. Stoga, sokovi od voća i povrća u hranu za bebe može se smatrati "desert". Uvođenje sok kao dodatak prehrani trebalo bi da počne sa monocomponent, kao prilikom prijema pomiješan sokova postoji velika vjerovatnoća razvoja netolerancije hrane i da identifikuje alergen komponenta u ovoj situaciji je nemoguće.

Odaberite vrstu soka proizvoda treba s obzirom na sposobnost da izazove alergijske reakcije, i.e., ona mora biti antialergijski sok bez dodanog šećera. Za proizvode koji imaju najmanje potencijal za rast alergije, Ona se odnosi pojasniti sok od zelene jabuke. Kasnije, možete ponuditi svoju bebu kruške, šljive, kajsije, breskve sok i nektara, i pružila dobru podnošljivost, sljedeće može dati probati trešnje, ribizle, bundeve, sok od šargarepe. Onda nude uklopljena sokovi od već testiranih komponenti, ili koji sadrže samo jednu novu komponentu. Sokovi i nektari s pulpom sadrži biljna vlakna koja stimulišu motor aktivnost crijeva, a samim tim i može uzrokovati kršenje stolice kod djece. Sokovi s pulpom preporučuje se davati u ishrani dece, nakon što su "će naučiti" pojasnio sok, na primjer, u 10-11 mjeseci, a svakako ne prije 7 mjeseci starosti. Uvod sokovi početi do 4 (6) mjeseci (ili kasnije, na 9-10 mjeseci) sa 1/2 kašičice, uz postepeno povećanje obima soka do 30 ML- 5 (7) mjeseci - 40-50 ML- 6- 7 (8) mjeseci - 50-60 ML- 8 (9) mjeseci - 70 ML- 9 (10) mjeseci - 80 ML- i godina - do 100 ml. Sokovi sa visokim potencijalom za razvoj alergije, kao što su naranče, mandarine, jagode, paradajz, tropsko voće u zdrave djece se ne preporučuje da daju prve godine, a za djecu s alergijama je zabranjeno hranu. Imajte na umu da sveobuhvatne informacije o uvođenju novih namirnica u ishrani može dati svoju bebu pedijatar, gledajući vaše dijete.

Dajte svom djetetu sok

Video: Kako piti vodu bebu

Voća i povrća smatraju se ukusan i zdrave proizvode, tradicionalne menija dece. To je razlog zašto mnogi mladi roditelji imaju tendenciju da ih što prije uvesti za bebu. Ali da li je vrijedi požurite i kako najbolje organizirati uvođenje sokova u ishrani mrvice?

Prethodno, sokovi su bili prvi proizvod osim majčinog mlijeka, koja je dobila beba. Međutim, s obzirom na njihov nizak nutritivnu vrijednost i visok rizik od alergijskih reakcija, od ovog pravila do sada odbijao. Takođe, u kasnije uvođenje soka (u drugoj polovini života) proslavio njihova bolja podnošljivost. To je zbog sazrijevanje sluznice gastrointestinalnog trakta i spremnost da asimilira sok. Ali čak i uz uvođenje soka nakon 6 mjeseci života, dijete može iskusiti bol i nadutost, povraćanje, poremećaji stolice. Ovo je zbog prisustva u sokove organske kiseline, koje su iritira gastrointestinalni trakt.

Trenutno, preporučuje se da se uvede bebu sok nakon uvođenja dohrane supa: ne ranije od 6 mjeseci, djeca koja su dojena, a ne ranije od 4 mjeseca - djeca na umjetnoj hranjenje. Razlika u vremenu zbog razlike u funkcioniranju gastrointestinalnog trakta u djece, u zavisnosti od vrste hranjenja. Djeca koja su dojena, zajedno sa mleka enzima majke i svaren ugljikohidrata i masti, što im pomaže da lakše asimiliraju. U skladu s tim, sazrevanje svojih enzimskih sistema i sluznice te djece se javlja kasnije, i spremnost da apsorbiraju stranim hrane zadržava.

Zašto sok?

Juice - prirodni izvor vitamina i minerala koji su neophodni da raste dete. To je prirodnim vitaminima lakše apsorbira u tijelo. Sokovi imaju tečnost dosljednost i jednostavan za korištenje za djecu.

Sokovi su razjašnjene, i sa pulpe. Je kašasto sokovi i više vlakana i pektina. Tradicionalno, uvođenje ovih proizvoda početi sa sokom od jabuka. To je izvor vitamina C, željeza. Vitamin C je potrebno prije svega normalnu aktivnost imunog sistema koji pomaže u zaštiti od infekcija, jača krvne sudove. Također vitamin C se nalazi u kruške, citrusa sokova, ali najveći njeni elementi u ribizle sok.

Kada?
U ovom trenutku, na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, dijete koje se doji ne treba uvoditi nikakva jela hranjenja do 6 mjeseci (uključujući i sok).
om gvožđa soka od nara i kivija sok. Gvožđe je glavna komponenta hemoglobina, koji prenosi kisik u sve ćelije tijela. Sa svojim nedostatak anemije i kao posljedica toga, kisika izgladnjivanje tijela.

Breskve i kajsije sokovi - izvori beta-karotena, koji su vrlo korisni za oči, doprinose rastu i jačanje kostiju, zdravu kožu, kosu, zube i desni. Ali maksimalni broj njih se nalazi u mrkve i sok od bundeve. Bundeva je i izvor vitamina B sve vitamine B (B1, B2, B3, B9, B12) uključen u mnoge metaboličke procese u organizmu. Sa svojim nedostatak razvoja patologije nervnog, hematopoetskih, respiratornog sistema, može doći do bolesti gastrointestinalnog trakta i kože.

Kalij, što je glavno tijelo mikroelemenata i podržava normalan rad kardiovaskularnog sistema, koje su sadržane u kajsije i banane. Banane imaju i su potrebni magnezij za srce i nervni sistem.

Sokovi nisu samo izvor vitamina i minerala, ali se može koristiti i kao regulatori motilitet creva. Na primjer, sokovi od šljiva, breskve, kajsije stimuliše crijeva i uzrok prorjeđivanje stolice, tako da se preferira za djecu sa zatvorom. Kruške i sok od šipka, naprotiv, može popraviti stolicu u djeteta.

Svježi sok sadrži više vitamina, organske kiseline, pektina, i.e. njihovog korisnog svojstva iznad. Međutim, zbog visokog sadržaja kiseline, imaju izraženiji nadražuje sluznicu creva, tj Ima gore podnošljivost. To se može manifestirati nadutost, nadimanje i bol u njemu. Zbog toga, oni se preporučuje da se razrijediti s vodom - u omjeru ne manjem od 1: 1. Međutim, u razblaženom sok ima već pola hranljivih materija. Također je potrebno imati na umu da ove sokove treba pripremiti od proizvoda u čiji kvalitet ste sigurni i znaju gdje su porasla.

Sokovi iz konzerve industrijske proizvodnje su testirani na kvalitetu i uravnotežen sadržaj kiselina za djecu do 1 godine. Oni su bolje podnosi, manje vjerojatno da će izazvati iritaciju gastrointestinalnog trakta. Međutim, s obzirom na obradu prolaze, ovi sokovi gube mnogo prirodnih vitamina. To treba imati na umu da je upitna potreba za korištenje tih i drugih sokova kod djece mlađe od 1 godine.

Prvi sok, koji je uveo dijete ne razjasni jabuka, zelene sorte jabuka. On je taj koji ima najmanje alergijske aktivnost. Za prvu administracija pogodan konzervirane sok, koji sadrži samo vitamin C ili limunske kiseline. Druge komponente (šećeri, melasa, skrob) ne bi trebalo biti. Kada unesete novu sok, trebalo bi da počne sa razjašnjena verziju, ali sa svojom dobru podnošljivost, možete pokušati sok s pulpe.

Onda možete probati sokove kruške, šljive, šljive, banane. Posljednjih ušao sokovi od voća i bobica pripadaju obavezati alergene (najčešće izazvati alergijske reakcije): breskva, mrkva, marelica, bobica sokovi od egzotičnog voća, agruma. Nikad ne pali poznanstvo sa mješavinom sokova. Prvo, povećati rizik od alergijske reakcije (osip, nadutost i bol u trbuhu, kršenje stolice), i drugo, ako se pojavi takva reakcija, to će biti nemoguće odrediti šta je alergen. Samo ako ste uvjereni da su sokovi su dobro podnosi pojedinačno, možete ih dati u mješavinu.

Sok se daje između obroka ujutro. Počnite s 1 kašičica, do 1 žlica dnevno, u zavisnosti od tolerancije djeteta, odnosno ako ne postoji osip na tijelu, nadutost i bol u trbuhu.

Približna volumen u ml soka, što može dati djetetu jedan dan, određuje po formuli n = 10, gdje je n - dobi djeteta u mjesecima.

Kada se daje sok mora biti razrijeđen sa vodom u omjeru 1: 1 za bolje prilagođavanje sluznice gastrointestinalnog trakta. Podešavanjem volumen razrijeđen sok konzerve do dobi norma može se razrijediti s vodom da se zaustavi.

Ne žele da širok spektar sokova u hranu za bebe: sok - su potencijalni alergeni.

Prilagođavanjem količine soka starosti norma, možete ići na uvođenje drugog soka, poštujući ista pravila.

Izbor sok za bebu

U trgovinama sada, kao obilje pića za djecu! mama doslovno " napadi" Informacije sa oznake u boji. Kako se ne bi se zbuniti i odabrati sok pravo djecu za bebe dete treba da bude dobro u stanju da shvate sve ove " smislu". Mi ćemo vam pomoći - otkrivaju "misteriju" imena nekih od najpopularnijih proizvoda!

Prema tome, "sok" (Na etiketama češće pišu " 100% sok". " uredan sok"). Šta je to? Juice - tečni proizvod, koji se proizvodi od jestivih dijela zrelog voća ili povrća. Tako lako?! Ne, naravno. Proces proizvodnje sokova za djecu uključuje puno različitih faza i moderne tehnologije, ali mi smo s vama Remember me Početna: Juice - proizvod bez dodanog šećera. A ako dio ambalaže čitamo " šećerni sirup"Onda je pred nama - "medljika". Sastoji se od soka i šećera sirup (pomiješana sa šećerom ili medom vode).

Svi sokovi su podijeljeni u " oporavljen" i sokovi " direktno izvlačenje".

Oporavio se od koncentriranog soka (dragi roditelji, to ne " prah"Kao što neki od vas misle) Koncentrirani sok - to je vrlo gusta, "kovan"Zasićeni sok, koji, na proizvodnju vode je uklonjen. Tako da je lakše za skladištenje i kasnije iskoristiti za izradu ukusnih uklopljena (tj mješoviti) sok za djecu. I vratiti posebno pripremljen sok, pročišćena voda. Sok direktno izvlačenje kao ime implicira, čak i ne " oznaka" procesima, kao što su koncentracija i rekonstitucije. Njegov stisak prese svježeg voća (ili povrća) je podvrgnut pasterizacije (sterilizacija se štede) - i odmah sipa u paketu.

I za djecu sokovi bijeljene (uključujući u potpunosti uklonjen pulpe) i celuloze (jasno je da je u ovom slučaju ostaje u finalni proizvod).

I što je najvažnije - sok za djecu mora biti posebno izrađen za hranu za bebe (na njemu kao i obično i pisati - "dječja hrana"). To znači da je sok promovira posebnu tehnologiju i receptima, ispunjava sve zahtjeve stroge kvalitete propisane zakonima u proizvodnji hrane za bebe.

Sada, kada je održan neki upoznati sa sokovima, da saznamo šta je to što može dati sok na dijete?

Voća i povrća za djecu - je jedan od prvih dohranu, koji počinje da zadovolji beba grudi. Nutritivnu vrijednost sokova za djecu je visok sadržaj prirodnog šećera (glukoza, fruktoza), kao i neki vitamini i minerali (kalij, vitamin "C" i željezo). To su važni izvori energije za rast organizma, sa savršenom za dijete tečnost dosljednost. Osim toga, djeca sokovi puno korisnih organskih kiselina, koje imaju pozitivan učinak na probavni procesi kod djece (stimuliše apetit, stimuliše motilitet creva).

Kada počnete uvođenja svoju bebu sokovima, budite sigurni da prati neka opća pravila:

Počnite sa sokom od zelene sorte jabuka - dokazala da je najmanje alergen voće, ali zbog tih proizvoda su gotovo savršen za " start" hranjenje.
Izaberite iz raznih prvi monocomponent proizvoda, a nakon - sokovi od nekoliko vrsta voća (pomiješan).
Prvi dati bebu da pokuša razvedrio sokove, a nakon 2-3 tjedna (ali ne ranije od 4-5 mjeseci starosti) - možete ponuditi sokove s pulpom (s kruške, šljive, kajsije).
Sokovi počinju da bukvalno " kapi", Postepeno raste tokom dvije nedjelje prije dobi norma (treba reći joj pedijatar, ali generalno slučajevima " formula" izračunati iznos soka dnevno je kako slijedi: n * 10 ml, što je n-broj punih mjeseci života vaše bebe).

I zapamtite da sokovi nisu proizvod komplementarnih namirnica u tradicionalnom smislu, oni djeluju kao izvor lako probavljive ugljikohidrata i nekih mikronutrijenata za bebu. Stoga, hranjenje ih ne može zamijeniti!

Nije potrebno provesti vrijeme i trud u pripremi soka za djecu kod kuće - za koje ste već učinili certificiranih proizvođača. Industrijski pripremljena sokovi su korisni, ukusni, potpuno sterilan i sigurna za dijete.

Video: Svi prijatelji će biti ljubomoran! Napravite stilski torbu od filca! - Sve je u redu Buda - Issue 588 - 23/04/15

Sok od trgovine

Budući da većina mama kupi sok u trgovini, treba imati na umu da je sadržaj malo box ne nužno za djecu. I obrnuto. Glavna stvar koju treba obratiti pažnju - natpis ukazuje na to da je ovaj proizvod za hranu za bebe.

Osim toga, industrijska proizvodnja pića mogu sadržavati skrivene prirodne konzervanse, koji služe kao ribizla ili grožđa (one se dodaju malo po malo, čak iu monocomponent pića). Zato je isti, na primjer, sok od jabuke od jedne firme mogu izazvati alergije, i od drugih proizvođača - nije. A to znači da u prvom slučaju u piću sadrži malu količinu grožđa ili ribizle.

Neki vidio natpis na ambalaži "Nectar", stavi ga natrag na police, smatrajući da se radi o nekoj vrsti surogat. U stvari, to je vrijedan proizvod, napravljena je od voća, zahtijevaju dodatak vode ili šećernog sirupa.

Ovi plodovi sadrže kivi, banana, breskva (njihova nerazređeno sok je previše debeo), kao i crvene i crne ribizle (previše kiselosti).

Pravila uvođenja dohrane soka

Dakle, da uđe u mamac soka (za početak - jabuka), stručnjaci savjetuju da se otprilike 6 mjeseci. Po prvi put dati žličicu, možete čak polovice ili četvrtine nakon hranjenja ujutro mlijeko. Sutradan provjeriti da li je sve u redu - povećanje doze i broj novih prijema proizvoda dvaput. Tokom naredne sedmice, postepeno dođemo do 20-30 grama, iznos od trikova - 2-3. Nakon toga, s druge strane, uvođenje drugog voća. Od 12 mjeseci je potrebno povećati dnevnu potrošnju od "tečnog voća" do 100 grama. I oni su dati oko sat i pol prije hranjenja drugog.

Svježi sokovi mogu se uvesti, kao što smo rekli, ne ranije od 12 mjeseci i jesti 150-200 grama dnevno. I to je vrlo korisno dati voćni napitak u popodnevnim satima, sa sirom, kolačiće ili sendvič (to je ono što u vrtićima).
Inače, sok od repe (kajsije, breskve, šljive, i ostale nerazjašnjene) zbog sadržaja biljnih vlakana (celuloze i pektina) možete podesiti motilitet creva, pomoći sa zatvorom, kao i voća i povrća pirea. Ali jabuke, grožđe i kruške na tehnologija donijela da razjasnimo, eliminirajući pulpe.

I oko Fresh. Utvrđeno je da je korisno samo u prvih 30 minuta nakon pripreme, a zatim ga dostupnim vitamini su uništeni. Osim toga - fermentacija počinje. Iako je okus nije primjetno, djeteta želudac može negativno reagirati na ustajale Fresh možda frustracija, pa čak i trovanja.

Kako se ne bi naškoditi sluznice želuca sokova treba razrijediti s vodom u omjeru od najmanje 50/50. Činjenica da je odnos šećera i kiselina u njima nije optimalno zbog uklanjanja vlakana (koja se odbacuje uz tortu) u toku širenjem tekućine iz voća.

Osim toga, u ovom postupku, dio vitamina uništen odmah, ali dio oksidira svjetlosti. Rezultat je "vitamin minijaturnu" plus nevezane fruktoze plus voda. Ono što je puna zna svake sekunde: navikava na slatko, loši zubi, odbijanje "zdrave hrane", prekršio koncept gladi i sitosti ... Jednom riječju, ovdje morate biti oprezniji i mnogo bolje dati djetetu jesti voćne kaše, i kao tečnost - običnu vodu.
Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Mogu li piti kompot za gastritis?Mogu li piti kompot za gastritis?
Medicinske ishrane u hipovitaminoza kod djece. Uzroci hrane nedostatka vitamina AMedicinske ishrane u hipovitaminoza kod djece. Uzroci hrane nedostatka vitamina A
Pravilnu ishranu djece sa gastritisa. Hronični gastritis sa smanjenim lučenjemPravilnu ishranu djece sa gastritisa. Hronični gastritis sa smanjenim lučenjem
Kuhanje sa slabim imunitetomKuhanje sa slabim imunitetom
Vode i drugih pića za vrijeme trudnoćeVode i drugih pića za vrijeme trudnoće
Proizvodi sa raka želuca: sok, mlijeko, voće, češnjakProizvodi sa raka želuca: sok, mlijeko, voće, češnjak
Sokovi u kolitisSokovi u kolitis
Glog, brusnice, valerijana, gledati biljke za zdravlje ženaGlog, brusnice, valerijana, gledati biljke za zdravlje žena
Ginekoloških oboljenja Liječenje sokovaGinekoloških oboljenja Liječenje sokova
Čišćenje organizma uz pomoć sokovaČišćenje organizma uz pomoć sokova
» » » Sokovi za mrvice. Dajte svom djetetu sok. Izbor sok za bebu
© 2018 GuruHealthInfo.com