Kirurško liječenje kratkih sindroma crijeva (JCC) opcije

Video: Tourette sindrom. Tretman Tourette sindroma (doktor na YouTube-u)

Izraz "kratki crijeva sindrom"Odredite creva imaju dužinu dovoljna da se održi normalan rast i razvoj. Za novorođenčad, ovo stanje je značajan problem ili čak po život opasne situacije, jer im je potrebno hranjive tvari za sazrevanje vitalnih organa, i somatskih rast.

uzroci kratki crijeva sindrom (CCM) može biti upijanje, malrotation, gastrošize, gut atrezija, cistične fibroze i Yanek. Ako se čuva dio tankog crijeva, može obavljati kirurške zahvate kako bi se usporio vremena ili produžava sadržaja gut tranzita. Rezultati takvih operacija su dvosmisleni. Trenutno samo transplantacija crijeva može se koristiti za popuniti nedostajuće crijevu, ali uspjeh transplantacije je ograničena nedostatak donatora, potreba za dugoročnim imunosupresija i potencijalni rizik od bolesti "graft versus host".

Crijevnih Tissue Engineering - inovativan način da zamijeni crijeva, gdje se donacije ne koristi i nema potrebe za imunosupresiju, kao creva oporavlja od svog tkiva. Tkivo inženjering je relativno nova istraživanja disciplina koja kombinira inženjering i biologije načela za proizvodnju tkiva i organa. Kao što se očekivalo, što je pokušaj da se stvori novi crijevo je postala veliki izazov.

GI Izgleda jednostavna cjevaste strukture, koji se sastoji od jednjaka, želuca, tankog crijeva, debelog crijeva i rektuma, ali to je prilično kompleksan organ. Ovo tijelo okuplja strukturne sličnosti, ali postoje posebne ćelijski i funkcionalne razlike u različitim dijelovima crijeva. Funkcije koje je potrebno da se duplirati u crevnom simulacija, uključuju koordinirao peristaltiku, probavu i apsorpciju.

Pored toga, iznutrice To je jedan od najvećih organa imuniteta, međutim rekreirao creva treba da se ponaša kao barijera protiv neželjenih efekata i imaju potencijal za imuni odgovor u mikroba invazije.

operacija šema Bianchi sa sindromom kratkog crijeva (CCM)

sljedeće članak o našim stranicama To daje pregled sadašnjih znanja i dostignuća inženjeringa crijevnih tkiva. Posebna pažnja posvećena je tkivo projektiranom tankom crijevu kao najvažniji organ za varenje hranljivih materija, budući da je drugi dio crijeva može se zamijeniti, i tankom crijevu - ne.

funkcija crijeva imaju ogroman rezerve više od 50% od tankog crijeva može se resecira bez značajnog utjecaja na metabolizam i prehrana. 1967. godine, u JCC Rickham određuje na dužini od tankog crijeva 75 cm ili manje. Dorney et al. Je navedeno da je opstanak je moguć uz apsolutni minimum od tankog crijeva dužine 15 cm sa pohranjene ileocekalne ventil i 25cm - bez ventila. Međutim, većina istraživači veruju da se utvrdi apsolutna dužina tankog creva, je neophodna za opstanak, to je teško. To zavisi od dužine tankog crijeva, prisustvo raka debelog crijeva, kao i prisustvo ili odsustvo ileocekalne ventila.

u osnovi ileum Prilagođava bolje na jejunum, i beba se može prilagoditi bolji od starije djece i odraslih, a samim tim, može opstati na kraće tankog crijeva.

Operacija spoj na sindrom STEP kratak crijeva (CCM)

opcije hirurgija ovi pacijenti mogu biti crijeva produženje, sporo vrijeme tranzita kroz crijeva i transplantacije crijeva. Da bi se povećala dužina debelog crijeva Bianchi razvijen odvajanje tehniku ​​proširio crijeva anastomoza stranice sa svojim segmentima. Nekontrolisano studija je pokazala da povoljni rezultati mogu postići ako postoji najmanje 40 cm tankog crijeva netaknuta. Jakšić i dr. objavljen genijalan način crijeva istezanje preko Procedura Korak (sekvencijalni Stapling proširen segmentima crijeva).

Prednost ovog način To je jednostavnost implementacije. U poređenju sa procedurom KORAK Bianchi postupak ne uništi mezenterijuma tankog creva, tako da se može više puta izvršiti. Obje metode imaju određeni nivo uspeha u povećanje obima hrane koja se može metaboliziraju, ali ove procedure je potrebno da od originalne veličine ulkusa bio dovoljan da utiče na istezanje. Osim toga, rezultati pogoršati ako postoji istovremeno disfunkcija jetre.

Trenutno, najbolji način povećati dužinu crijeva je transplantacija crijeva. Attendant problema - potreba za dugoročnim imunosupresija, periodične odbacivanje, ograničen broj donatora, kao i potencijal bolesti "graft versus host". S obzirom na očekivanja prihvatljivog tijela veličine do 50% beba i starije djece umiru, a ne čeka transplantaciju.

Nedavno je upotreba kompleks kombinacija transplantacija jetre i tankog crijeva To je omogućilo korištenje većeg broja donatora. Bez obzira na to crijevnih transplantacija je vrlo ograničena sposobnost za rješavanje problema u vezi s brojnim komplikacijama i visok mortalitet. Neke bebe ne mogu biti kandidati za transplantaciju zbog teških sistemskih poremećaja. 5 godina stopa preživljavanja nakon transplantacije ostaje na oko 50%.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Imunosupresija. Priprema za transplantaciju i metotreksatImunosupresija. Priprema za transplantaciju i metotreksat
Dijagnoza ulceroznog nekrotičnog enterokolitisa (Yanek)Dijagnoza ulceroznog nekrotičnog enterokolitisa (Yanek)
Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijekove, doktor, ljekarna, infekcije, sažeci, seks, ginekologije,…Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijekove, doktor, ljekarna, infekcije, sažeci, seks, ginekologije,…
Akutni graft-versus-host bolesti (GVHD)Akutni graft-versus-host bolesti (GVHD)
Prevencija i prognoza sindrom kratkog crijeva (JCC)Prevencija i prognoza sindrom kratkog crijeva (JCC)
Dijagnoza mekonijum ileus. Tankog crijeva fetusa sa cističnom fibrozomDijagnoza mekonijum ileus. Tankog crijeva fetusa sa cističnom fibrozom
Sindrom iritabilnog kolona, ​​simptomi, liječenje, uzroci, simptomiSindrom iritabilnog kolona, ​​simptomi, liječenje, uzroci, simptomi
Divertikulitis je povezana sa sindromom iritabilnog kolonaDivertikulitis je povezana sa sindromom iritabilnog kolona
Sindrom kratkog crijeva (CCM) izaziva, epidemiologijaSindrom kratkog crijeva (CCM) izaziva, epidemiologija
Hronični graft-versus-host bolesti (GVHD)Hronični graft-versus-host bolesti (GVHD)
» » » Kirurško liječenje kratkih sindroma crijeva (JCC) opcije
© 2018 GuruHealthInfo.com