Mehanizmi i kašnjenja nastavak mejoze u oocita

lokacija oocita mejoze u državi kašnjenje se provodi zahvaljujući specifičnim mehanizmima. U punom sazrijevanje oocita fundamentalno nespremna za mejoze, ali je nakon akvizicije dospjelih oocita miotičkoj kompetencije u održavanju ga u profaza I miotičkoj podjela, barem u dijelu, sudjelovati Cumulus ćelija.

Poznato je da je zrelo jajnih ćelija, odvajaju od okolnog Cumulus ćelija spontano nastaviti mejoze, bez obzira na poticaj LH. Iako je signal kojim se uređuje miotičkoj podjela, još nije identifikovan, razumijevanje signalizacije kaskadu unutar ootsitarnogo kabine, postalo je puno lakše shvatiti.

stimulativne heterotrimernih G-povezan receptor-3 na guanozintrifosfatsvyazyvayuschemu protein (GPR3) se izražava na plazma membrane oocita, smatra se propis odlaganja posrednika Cumulus mejoze. Međutim GPR3 ​​posjeduje aktivnost ne zavisi od LH i Cumulus ćelija. GPR3 ilustracija uloga je činjenica da je u pripremama GPR3 ​​žena jajnici - / - miševa mejoze fazi nakon profaza sam vidio u netaknutoj početkom antralnih folikula u odsustvu stimulacije kumulus LH ili rast.

inaktivacije Gs koristeći mikroinekcija specifičnih anti-GS-antitijela u netaknutoj oocita folikula omogućava oocita za nastavak mejoze, čak i ako Cumulus ćelije su u kompleksu s njim. GPR3 podržava Gs aktivnost zbog stimulacije adenilil ciklaze i stvaranje visoke koncentracije cAMP, pak, podržava aktivnosti PKA. Da se stvori visok sadržaj kampa je potrebno alenilattsiklazy izoforme-3 izrazio oocita.

Postupajući «GPR3 završnoj fazi lanca -> gs -> Kamp -> RSA "PKA-zavisni fosforilacije supstrata proteini mogu spriječiti nastavak mejoze po još nepoznatim mehanizmima, uključujući inhibiciju aktivnosti faktora, podržavajući M-fazi (M-faza promociji faktor - MPF). Ovo je prostor za dalja istraživanja.

mejoze u oocita

Nastavak mejoze u oocita

Dok LH aktivira ovulaciju podvrgavanjem na Cumulus ćelije i izlaz oocita iz profaza sam završetak nastavak mejoze i može u velikoj mjeri regulisano zrele jajne ćelije. Za nastavak mejoze je potrebno smanjiti količinu intracelularne cAMP, a aktiviranje MPF. Smanjenje formiranje i kolaps intenziviranja kampu u oocita, očito promovira nastavak mejoze.

Smanjivanje sintezu cAMP posredovane inhibitorni G-protein, što zauzvrat je izražena u oocita uskoro receptora, iz leytsinnasyschennym povtorsoderzhaschim G-protein spregnutih receptora 8 (leucin-bogat ponavljanje sadrže G-protein spregnutih receptora 8 - LGR8). Uloga LH u nastavak mejoze objašnjava LGR8 posredovane pad u logoru LGR8 stimuliše IGF-3, koji se izražava i luči jajnika teka stanica kao odgovor na LH.

Degradacije i inaktivacije logor u oocita posredovana izražena ovdje kao predstavnik porodice cikličkih nukleotida fosfodiesteraza PDE3A. Germinal vezikule fazi oocita dobiti iz RDE3A - / - miševi nisu u stanju nastavka mejoze in vivo i dalje u ovoj fazi čak i nakon ovulacije. Mejoze se nastavlja, a ne nakon zrelog oocita ovaj korak su odvojene od Cumulus ćelija i kulturan in vitro. Dakle, miš modela sa inaktivacije gena PDE3A GPR3 ​​i pokazuje njihovu važnu ulogu u regulaciji mejoze.
Što je još važnije, ovi eksperimentalnim modelima pokazuju da ovulacija i nastavak mejoze, iako se obično javljaju istovremeno, nezavisni procesi sa različitim mehanizmima regulacije.

Nastavni video: mejoze i njegovim fazama

Video mejoze i njegovim fazama

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Bookmark klica ćelija. Hromozomske određivanje seksBookmark klica ćelija. Hromozomske određivanje seks
Mitoze i mejoze. aneuploidijeMitoze i mejoze. aneuploidije
Ćelije koji nosi jaja humka blistava kruna folikula. I koneksin gap junctionĆelije koji nosi jaja humka blistava kruna folikula. I koneksin gap junction
Ovulatornih fazi menstrualnog ciklusa. propisOvulatornih fazi menstrualnog ciklusa. propis
Uredba folikulogeneze. Transformacija faktor rasta beta (TGF-b)Uredba folikulogeneze. Transformacija faktor rasta beta (TGF-b)
Oogenesis. Istorija studijaOogenesis. Istorija studija
In vitro oplodnja (IVF). Mogućnosti i perspektiveIn vitro oplodnja (IVF). Mogućnosti i perspektive
Razvoj jajnih ćelija. Profaza mejoze iRazvoj jajnih ćelija. Profaza mejoze i
Epigenetičkih regulacija jajnih ćelija. genomske utiskivanjeEpigenetičkih regulacija jajnih ćelija. genomske utiskivanje
Faze mejoze i razvoj klica ćelija. Prvi miotičkoj podjelaFaze mejoze i razvoj klica ćelija. Prvi miotičkoj podjela
» » » Mehanizmi i kašnjenja nastavak mejoze u oocita
© 2018 GuruHealthInfo.com