Urođene imunosti creva: dio epitela

Video: Kako postati zdravi, bez lijekova i operacije

zrele crijeva ima specifične fiziološke funkcije, glavni od kojih - učešće u varenje i apsorpciju, što uzrokuje propusnost zida creva za tekućine i hranjivih tvari. Međutim, creva je pod uticajem brojnih patoloških faktora kao što su bakterije, antigena hrane, fizičke i kemijske stres povezan sa bakterijskom probavu i metaboličke procese, tako da tijelo mora biti pružena sa sustavom zaštite od neželjenih efekata.

ukupne iznutrice ne samo da mora osigurati postojanje Commensal mikroflore, ali i da se suprotstavi prijetnja iz enteropatogena mikroorganizama. Sluznicu crijevnih mora biti otporan na visoke koncentracije egzogenih kemijskih supstanci i izrazio pH varijacije, a imaju sposobnost da odgovori na ozljedu tkiva, uzrokovane djelovanjem agresivnih faktora.

Crijeva novorođenčeta Osećaj je veći pritisak: je uspješno prevladati tranziciju iz sterilnu tijelo bez varenja i akcije metaboličkih proizvoda, na sceni "bioreaktora" je već u odraslom organizmu. Ovo poglavlje opisuje procese kojima ovaj dinamičan sistem prolazi kroz ove promjene.

Ona se fokusira na zaštitnim faktorima, koja ima gut domaćina organizma. Posebna pažnja se posvećuje epitela, odnosno ćelije su u direktnom kontaktu sa sadržajem crijeva. Svaka sekcija ovog poglavlja će biti posvećen jednom od tri komponente urođeni imuni sistem: strukturne prepreke koje imaju zaštitnu vrijednost biohemijske zaštite i izazvanih upalni odgovor.

Histologiju tankog creva
Histologiju tankog creva

Učešće crijevnih epitela u imunitet

S obzirom na sluznicu mala i debelo crijevo mogući dvosmjerni prijenos tekućine, kao i apsorpciju hranjivih tvari i iona. Istovremeno lumena površinu sluznice intestinalnog su stalno u kontaktu s probavnom "ekosistem" predstavlja ogroman broj prokariotskih organizama (1011/ Ml), uključujući i normalna mikroflora.

Interakcija između eukariota i prokariota u GI To je simbioza. Bakterije nastanjuju sredini koja je bogata u hrani i konstantnost različitim temperaturama, što im omogućava da najbolje obavljaju biokemijske funkcije koje učestvuju u metabolizmu nekih vitamina i dekoltea žučnih kiselina.

površina sluznica, okrenut direktno na organizam domaćina je biološki sistem, vrlo je osjetljiva na mikroorganizama i njihovih produkata metabolizma. Vanjskog i unutrašnjeg porcije su odvojeni jednoslojne sluzokože kolumnarne epitela.

ovo epitelni sloj Ona ima površinu od oko 200 m2 zbog velike količine invaginacija (kripte) i evagination (resica). Matične ćelije koje se nalaze u podnožju kripte umnožavaju i diferenciraju u enterocytes, koji onda migriraju do vrhova crijevnih resica gdje enterocytes apoptozu (anoikis) i zauzmu svoje mjesto u lumena sloju. Proces ažuriranja svih epitela nastaje svakih 5 dana. Dakle, kapacitet za širenje i samo-regeneraciju površinskog epitela sloj je jedan od oblika zaštite od oštećenja.

U embriološka i topološki poštovanje crijevnih epitela, kao koža, formira granicu sa okolnim medijem. Kao što su koža, epitelne monolayer zbog svojih posebnih fizičkih karakteristika, ima sposobnost da se zaštite od egzogenih utjecaja.

subapical nalazi zajedničke sisteme doprinose formiranju čvrsto spojeva od epitelnih ćelija međusobno, kao rezultat stvara barijeru zadržavanje malih molekula, pa čak i jona. Selektivno kontrolu prijenos iona kroz mali monolayer enterocytes koristeći Cl- i vode sekreta (sekretorni proliv) za eliminaciju neželjenih patogene ili toksine organizma sa lumena površini sluznice crijevnih.

Osim toga, specijalizirane enterocytes (Pehar ćelija) luče malu količinu sluzi (glikoproteina kompleks mješavina), formirajući debeli zaštitni sloj na crijevnu sluznicu površinu. Ovo sluzi sloj sprečava direktan kontakt između epitela i mikroorganizama, bakterija prijanja agregata i ubrzava njihovo uklanjanje djelujući na brzinu kretanja kroz sadržaje crijeva. Tako, zrele epitel pomalo neobičan mehanizam adaptacije na faktore ugrožavaju stanje luminal sloj.

Histologiju tankog creva
Histologiju tankog creva

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Probavu u tankom crijevu. tankog crijeva funkciju.Probavu u tankom crijevu. tankog crijeva funkciju.
Disbakterioza i dermatitisDisbakterioza i dermatitis
Epitelne bakterije kontrole u stomaku: Mamre i PRREpitelne bakterije kontrole u stomaku: Mamre i PRR
Hilak fort na disbakteriozaHilak fort na disbakterioza
Patogenezi ulceroznog nekrotičnog enterokolitisa (Yanek)Patogenezi ulceroznog nekrotičnog enterokolitisa (Yanek)
Anatomija i fiziologija ljudskog crevaAnatomija i fiziologija ljudskog creva
Vrijednost crevne mikroflore za bebeVrijednost crevne mikroflore za bebe
Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijekove, doktor, ljekarna, infekcije, sažeci, seks, ginekologije,…Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijekove, doktor, ljekarna, infekcije, sažeci, seks, ginekologije,…
Utjecaj crevnog sadržaja u genima crijevnih epitelnih ćelijaUtjecaj crevnog sadržaja u genima crijevnih epitelnih ćelija
Sastav crevne mikroflore zdravih osobaSastav crevne mikroflore zdravih osoba
» » » Urođene imunosti creva: dio epitela
© 2018 GuruHealthInfo.com