Sok za bebu. Sok za prvu mamac bebe. Sokovi za djecu klasmsifikatsiya GOST

Prije nego što date djetetu sok, potrebno je da znate neka pravila. Koji sok i koliko uzeti bebu. Moderni pedijatri savjetuju da počne nadohranu u obliku jedne komponente sokovi i pire, nakon što je dijete bilo 6 mjeseci. Prije nego što to doba za bebu može biti korisno samo majčino mlijeko ili prilagođena formula. U raznim sokovi sadrže ne samo vitamine, ali i kiseline koje se teško vare i stomak odrasle osobe. Osim toga, vitamini su neophodni samo za varenje hrane, osim majčinog mlijeka. Dakle, sve što je potrebno da se, zajedno sa grudnichok hranila svojom mamom.
Sok za bebu. Sok za prvu mamac bebe. Sokovi za djecu - klasmsifikatsiya GOST

Naše majke pedijatara preporučuje što je ranije moguće da hranim svoju bebu "za odrasle" hrane, uvođenje ga svaki dan pomalo. Da li je čudno da je danas baka postaviti kategorički protiv "novatorskom trendove", i tvrde da njihova djeca "u šest mjeseci imaju supu za oba obraza je jeo." Ali, kao što je teško kao što to nije bio neiskusan novoosnovanog mama se odupre takvim izjavama iz ranog uvođenja dohrane treba odbaciti. Tu su nove detalje o nezrelosti probavnog sistema grudnichka pogoršanja ekološke situacije, kao i rizik od alergijskih reakcija je znatno povećan.

Moderni pedijatri savjetuju da počne nadohranu u obliku jedne komponente sokovi i pire, nakon što je dijete bilo 6 mjeseci. Prije nego što to doba za bebu može biti korisno samo majčino mlijeko ili prilagođena formula. U raznim sokovi sadrže ne samo vitamini, ali i kiseline koje se teško vare i stomak odrasle osobe. Osim toga, vitamini su neophodni samo za varenje hrane, osim majčinog mlijeka. Dakle, sve što je potrebno da se, zajedno sa grudnichok hranila svojom mamom.

1. Sok za djecu Od 1 do 2 godina dozvoljeno da se oko 100 grama soka, ali u jednom danu. Počnite sa žličicu soka i postepeno dovesti ga do iznosa starosne norme.

2. Sokovi za dojenčad razrijeđen s vodom. Činjenica da je sok, jednom u želucu gotovo odmah poslati crijeva djeteta, gdje je isečen enzima pankreasa. I to će biti veliki teret za nezrele probavni sistem bebe.

3. Bolje je da se pripremite sok. U tom slučaju, ne bi trebalo biti sigurni u kvalitetu voća i povrća, od kojih čine sok, i vašoj kuhinji treba da bude čista.

FRESH - povoljan za razvoj različitih bakterija. Stoga je vrlo važno kako bi se osiguralo da se jela su kristalno jasne, i jabuke - stvarno je došao iz vrta moje bake.

I svježi sok, neka beba odmah! Od jedan sat svježe gubi vrijednost, a prestaje opasan za zdravlje.

5. Uvijek biste trebali pogledati na uvjete rok trajanja i skladištenja gotovog proizvoda. Ako je sok zahtijevaju posebne uvjete skladištenja, a oni nisu dobro upoznao, to je bolje ne riskirati i ne kupiti ovaj proizvod. Ne bi trebalo da kupuju sok na granici polica ili oštećena paketa.

6. Potrebno je da pažljivo pročitate sastav soka, pogotovo ako vaša beba je sklon alergije ili imate problema sa probavom. Prije nego što date djetetu sok, treba da vidi šta je to napravio, kako se njegov sastav, ikakvih dodataka, šećer, itd

Da ojača tijelo djeteta, dobru probavu, oblik pogled, jačaju nervni sistem, najbolje je dati bebi od bundeve i mrkve sokova.

Sok za prvi mamac bebe

Sok - je da se nakon oporavka vratio u "izvornom obliku", to jest, koncentrirati ili pire dovedena voda u države iz kojih je svakako voda ispari. To je ono što sam napisao u prethodnom postu. Da, može se reći da je voda bila drugačija, ali kvaliteta soka, to nema nikakvog utjecaja.

U obliku nektara - koncentraciji od 25-99% - proizvodi sokove da je čak i odrasla osoba je teško piti 100% -kontsentrirovannom države. To je, na primjer, sokovi, mango, višnje, kivi, lubenica, dinja, banana. Oni se uzgajaju u zavisnosti od vrste koncentracije za određenu vrstu voća će se pije.

Samo nektari su pogodne za početak dohrane - oni će vam pomoći da se pripremite tijelo za bebu potrošnje sok, više "koncentriran" proizvod.

Još jedna rašireno uvjerenje - prvi čvrste hrane treba da bude sok od jabuke. Naravno, sok od jabuke mnogo zasluga, ali čak i više nedostataka. Ima veliku opterećenje na pankreas, jer sadrži fruktozu. Zbog toga da počnu da bolje uvesti čvrstu hranu s povrća i pire (tikvice, praziluk, krompir, karfiol ili brokoli). Takva vlaknima bogate čvrstu hranu lakše vari i izlučuje iz crijeva, normalizaciju stolice. Osim povrća pire manje alergena od voćnih sokova. Dakle, nakon sastanka sa povrća pire ponuditi malyutke pokušati mrkve ili sok od bundeve, a zatim nastavite na jabuku. Usput, voćne kaše poput vaše dijete mnogo više kiselog soka. Još jedan argument u korist povrća početi odbijanja djela i da je, naviknuti na slatkog voća, djeca ne prolaze na povrće.

Imajte na umu da prvo morate unijeti jednokomponentni sokova ili pirea u mikro dozama. Ne pokušavaju hraniti bebu novu hranu, ali upoznat samo s njim. Pazi mu reakcija na ukus i zdravstvenog stanja u toku dana nakon uvođenja nove hrane. Vodeći računa da dijete može tolerirati proizvod, možete dati malo više, ili dodati još jedan plod u mix. Imajte na umu da citrusa izazivaju visok nivo alergijske reakcije, tako da sokovi od ili ne treba davati prije 8 - 9 mjeseci. Isto pravilo važi u potpunosti i egzotičnog voća ne rastu na području regiona.

Vrlo često se može čuti da je najbolji je sok s pulpe. Razmislite o ovome izjavu pred nudi malyutke sok s pulpe. Juice - proizvod od visoko koncentrirana, koji tako iritiraju želudac. Hit na osjetljivoj sluznici crijeva djeteta, čak i blagi količinu vlakana može izazvati labave stolice od njega. Dakle, sami pripremaju sok, najbolje je da to filtrira kroz gazu i razrijedite ga s toplim kuhanim vodom u omjeru 1: 1.

Mnogi roditelji, tako da je sok izvrstan, zasladite ga sa šećerom. Ali pedijatri ne preporučujemo da dodate malo soli i zasladiti hranu šaleći do 1,5 godina. Činjenica da je beba pupoljci još nisu dovoljno razvijena i loše izvući natrijeva sol iz organizma. Prekomjerne količine šećera se formira ne samo navika preferirajući drugih korisnih slatke hrane, ali i stimulira rani razvoj karijesa i stavljanjem pritisak na pankreas. Prije nego što dijete pokušava da slanim i slatkim, da bi bio sretan da jedu svježe hrane.

Još jedan zajednički mit - korisno samo domaće sokove. Možda - ljubitelj svih prirodnih i spremni svaki dan, stisnite sok za dijete. Ali svi ti znaš o tim jabuke koje su kupljene na tržištu ili u radnji? Oni mogu biti pesticidi, olovo i kadmij. U tom smislu, konzervirane sokovi su mnogo sigurniji, jer je proizvodnja hrane za bebe je pod kontrolom nadležnih organa. S druge strane, askorbinska kiselina u soku je uništena vrlo brzo, kao i za proizvodnju se upravlja dodatno.

Da li mislite da je konzervirana sok - solidna hemije, ili kako oni mogu biti sačuvana za tako dugo? U stvari, sok je podvrgnut brzo zagrijavanje i hlađenje u istom trenutku. Nakon flaširanje proizvod u sterilnom pakovanju nije strah bilo nemira. Dodajte boje i konzervansa u sok za djecu je strogo zabranjeno. Izbor sok, pročitajte etiketu i ne ustručavajte se da provjeriti datum proizvodnje.

Imajte na umu da je opredjeljuju za određeni proizvod prilikom uvođenja prvog hranjenja, vi se u velikoj mjeri određuje ne samo zdravstveno stanje bebe u bliskoj budućnosti, ali budućnost njegovo dijete ukusu preferencije.

Sokovi za djecu - klasmsifikatsiya GOST

DSTU (Derzhavnі standardima Ukrajina), ili gosti ne mogu uvijek biti kvalitetan reper za mamu. Sokovima imaju dvije zamke: preporučeni unos starosti i sadržaj šećera.

Ranije, razgovarao sam o činjenici da je Ukrajina je uvela nova pravila dohrane (MOH Order №149), u kojoj se navodi u crno i bijelo: početi izdavati sok u dječjem ishrani treba 6 mjeseci. Za boce spoj može biti drugačije, ali to je izuzetak. A vi, dragi majka, gledajući mnoge upakovochku pushdown sok? Upravo: preporuku "Na 3 (ili 4) mjeseca."

Problem je u tome su revidirani standardi hranjenja, a država Standard (ili goste) za proizvode jednostavno prilagođen iz sovjetske ere, kada i za dojenja različito tretira, da, zapravo, i sve druge poslove. Oni ne uzimaju u obzir promjene u bilo kojem polju u vezi ili u povezanim standardima. Stoga, pisati "od 3 mjeseca."

Moje stručno mišljenje: nije potrebno da se požuri, ako ne riješiti određeni problem za dodatnu utvrđenje bebe. U svakom slučaju, to se najbolje radi na preporuci i uz konsultacije sa pedijatar, a ako postoji bilo kakva sumnja u njegove preporuke - neki s nekoliko stručnjaka.

Još u sovjetsko vreme je neko registrovan obrazac: ako se sok od pire, onda je potrebno dodati šećerni sirup. Nasuprot tome, ako se sok od koncentrata, sasvim je moguće učiniti bez šećera.

Moje iskustvo: Ja osobno ne mogu dovesti svoje dijete da kupi sok sa šećerom, pa čak i od rodbine i proizvođača prijatelje. Danas, više nego dovoljno je napisano o šećer u ishrani djece, iz ovog i "plešemo" pri odabiru: pogledamo sastav soka u rasponu od vaših omiljenih brendova.

Dakle, kao što sam objasnio ranije, velika razlika između pire i koncentrirati sok ne postoji, najbolji sok od koncentrata, ali bez šećera od soka od pire, ali sa šećerni sirup.

Nadam se da je sve dovoljno budžeta za reviziju državnih standarda, u međuvremenu, mi, majke, moramo poći od činjenice da imamo u bliskoj budućnosti.

Na kraju, malo o proizvođačima :)

Ukrajina od vremena Sovjetskog Saveza bio je "proizvodna baza" za djecu sokovi. Naša južnim regijama još uvijek poznat po svojim vlastitim vrtovima, a tri biljke - Simferopol, Kherson i Odessa - Pruža sok klinci širom Unije.

Majke je važno znati: Naučnici su dokazali da su mlađe dijete, važnije za njega da traži "autohtoni", "genetski poznati" proizvoda. To znači da, ako uđete u mamac soka, pokušajte, da su napravljeni od voća uzgajaju kao blizu svoje mjesto stanovanja.

A ako vrtovima, u Ukrajini, sreće, proizvođači dječjih sokova imaju ne toliko. Samo znam da je vaš voća u proizvodnji koristi se za:
- Chudo-Chado sokovi, Odessa hrane za bebe tvornica konzervi;
- Tot sokovi, Kherson hranu za bebe Cannery.

U Rusiji, sa svojim voćnjacima koriste za takve sokove:
- Spelenok i vrtovi Pridonya kompanija "Vrtovi Pridonya";
- Frutonyanya firma "Progres";
- Agusha sokovi, "Wimm-Bill-Dann".

Usput, za mame i mame imam "sočan" vijest :) uskoro na našem tržištu će biti još jedan ruski sok brend. Ja još ne mogu otkriti tajnu koja će biti, ali mogu reći samo, brand pretrpjela proizvodnju sokova u Ukrajini je samo u svrhu korištenja u proizvodnji lokalnog voća. Ko je to? To je sve što znam!

Naravno, nisu svi plodovi rastu u Ukrajini. Postoji puno rasprava o tome da li, na primjer, banane ili mango djecu. Konkretno, banana - najčešći voće za "prvi sok" u zapadnom svijetu zbog svoje "nježan" efekat na probavni sistem bebe. Moje mišljenje - ako je dijete dovoljno star, a ti "pogleda preko" svim raspoloživim lokalnim ukusima, zašto ne tretiraju dete sa nešto potpuno novo?

Moje iskustvo: počeli smo sa momcima i dalje vjerni Chudo-Chado sokova. Nešto što se ne može naći u brendu, kupi pod zaštitnim Spelenok. Dobrobit klinci su bili prilično odraslih, i okusa u našoj ishrani je mnogo kao što je jedan ili drugi. I unatoč činjenici da Andrei ima 4, ja sam u ne žuri da ga prebace u odraslih hranu. Sokovi kupim to beba, jer nema mirisa i konzervansa, koji su ponekad u popularnom odraslih miješa u proizvodnji djeca ne koriste. I kvaliteta sirovina, što ponekad upuštati u jeftini sokovi odrasle, kod djece sokovi izvan svake sumnje.

Dragi mama i mama, pokušao sam da vam dati što više informacija koje je potrebno da biste izabrali sok za svoju bebu. Nakon današnje post ćete znati kada je bolje uzeti nektara i sokova kada, zašto provjerite DSTU, i gledati dio soka. Naoružajte se i biti sigurni da ste najbolji i najviše brižne majke na bebu!

Kao što je kupio davati sokove

Toplo pojedinačnih datuma, pod novim sheme za uvođenje čvrste hrane, razvijen na osnovu preporuka SZO, sokovi ne pokušati sedam mjeseci ranije. Počevši sa monocomponent (koji sadrži jednu vrstu voća) razjasniti sokovi, branja voća regija blizu: zelene jabuke, kruške. Sok, bogate vlaknima (sa celuloze - šljive, kajsije, breskve) mogu narušiti utrobe, naviknuti da ih polako, poput povrća nektar. Posljednji unos egzotičnih voćnih sokova, voćnih mješavina.

Moguće "minusi" nekih sokova: sok od grožđa je bogat šećerima, izaziva nadutost. Slab sok od bundeve, breskve, kruške, šljive, priložiti - mrkva, jabuka.

Dječje sok može biti pijan, ne samo do tri godine, ali je cijeli život, oni ne sadrže hemijske aditive - kaže se na činjenicu da su mnogi roditelji daju malu djecu "za odrasle" sok, smatrajući da su stoga odrasli koji se obrađuju sve manje i, dakle, "korisnost". To je vrlo česta zabluda. Samo sokovi kod odraslih može biti u obliku dodataka sladila, arome.

Dječje sok za prvi "sočne" hranjenje bez šećera, "Kruška" (Bukva Nut), "Sok od zelene jabuke" (Semper), "Apple" i "jabuke, kruške" (Top-Top), "Jabloko" (Frutek) "Zelena jabuka" i "jabuke, kruške" (Spelenok).

Uvođenje dohrane

Tokom vremena, potreba djeteta za sastojke hrane i energije se povećavaju, i zbog toga, postoji potreba da se proširi asortiman proizvoda koje nudi klinac.

Klinac jede kapustuSuschestvuyut opća pravila za uvođenje dohrane:

Uvesti nove obroka dohrane bi trebao biti samo zdravu bebu. Nemojte početi čvrstu hranu u vrijeme cijepljenja, rekreacije, servis, preseljenje i sl Ie u ekstremnim situacijama za dijete.

Svaki novi hranjenje jelo je uveden, počevši sa kašičicom ujutro. Tokom dana, treba obratiti pažnju na stolicu djeteta, čistoća njegove kože (ako postoji osip). Ako imate nešto upozoreni, bolje je da se odgodi uvođenje dohrane nekoliko tjedana.

Postoje različita gledišta o tome kada i kakvu hranu treba davati djetetu. Sporovi su uglavnom o vremenu i načinu na početku odbijanja. Kako nahraniti bebu u budućnosti - to je stvar individualne tolerancije različitih proizvoda i okus.

Prva tačka gledišta: 3,5-4 mjeseca. počinje život za ulazak u sok od jabuke. Na početku uvodi zelene sok od jabuke (smatra se da je manje alergen). Sok se uvodi, kao i svi obroci se hrani u jutro s nekoliko kapi i postupno povećati količinu. Nakon nekog vremena, možete ponuditi povrća više voća i.

Obim soka željeni dan dijete se izračunava na sljedeći način: broj mjeseci života pomnožen sa 10, ali ne više od 100 ml do godinu dana.

Primjer: U 7 mjeseci, dijete može biti ponuđeno 70 ml soka.

Za više informacija o sokovi ovdje.

Uvod prikormaVtorym hranjenje obrok može biti voćne kaše. Njegovu ponudu, sa kašičicom ujutro uoči postepeno do 20 - 30 grama. Do kraja godine, dnevna količina voćne kaše je jednak 100 grama. Kao i uvođenje soka, bolje je da se počne sa jabuke monokomponentny voćne kaše.

Šećera u soku je bolje da ne dodati. Prema riječima stručnjaka, sa šećerom i soli do najmanje 1 godina beba je bolje da se ne uvede. To je u djetinjstvu formirao preferencije ukusa i navika u ishrani čovjeka. Hipertenzija, gojaznost, dijabetes i slične bolesti - pošasti našeg vremena, uglavnom zbog svoje bujno raste ružan prehrane modernog čovjeka. Ni obrok prosječna osoba ne radi bez šećera i soli. Tako da mi ne preporučujemo dosalivat spreman (industrijska proizvodnja), povrće, meso sos i poke djeca beskrajne bombone svakih pola sata.

Danas, mnoge pozicije u hranjenje djece se provjeravaju i pojavljuju više pristalica (među nutricionistima i među roditeljima) drugog aspekta.

Drugi stanovišta (mi smo u korist ovog posebnog metoda): period od odbijanja ovisi o tome da li beba dojke (i ako on ima dovoljno mlijeka) ili bocu hranili. Ako je dijete dovoljno sreće, a on se doje, onda dovoljna količina mlijeka u majke i adekvatnu stopu rasta i težine, mudro je odgoditi mamac do 5-6 mjeseci.

Ovaj lik raste !!! Ako se dijete hrani mješavinom potpunosti prilagođen, mamac može početi 4-4.5 mjeseca. Osim toga, djeca koja su u umjetni hranjenje, uvođenje dohrane treba početi još pažljivije nego djeca, hraneći se majčino mlijeko, jer prosječna učestalost alergijskih reakcija u prvom gore.

Uvođenje sok kao prvi odbijanja hrane, sa naše tačke gledišta, neki nisu racionalno, jer nakon što je mlijeko dovoljno agresivan hranu za dijete, pored toga, nisu sva djeca su ga piju na sve. Uvod nakon voćne kaše sok također nije najbolja opcija, kao voćne kaše i slatko nakon što može imati problema sa školovanja na ukusan povrća.

Bolje je da se počne sa čvrstu hranu ili povrća pire ili sa žitaricama. Uvođenje povrća kaše je poželjno, jer je bogata mineralnim solima, biljna vlakna, koji su vrlo važni za dijete. Ako se beba ne dobija na težini, često povraća, ima nestabilan stolica, bolje je da uđe u kašu mlijeko.

Postavlja se pitanje kako da unesete sljedeće obroke dohrane (sir, meso, itd) ne izazivaju takve burne rasprave. Jedina razlika je u tome, ako je dojila dijete, preporučujemo, za očuvanje laktacije, često dojenje prije ili nakon hranjenja obroka dohrane. Naravno, ako se kasnije početi uvesti čvrstu hranu, vrijeme uvođenja dohrane drugih jela će biti pomaknut. U prosjeku, zarazna jedan kvalitativno novu vrstu dohrane (povrće, kaša, meso) traje 3-4 tjedna.

Povrća pire se upravlja s jedne vrste povrća (poželjno: tikvice, brokoli, karfiol). Onda se povrće može se kombinirati. Najidealniji opciju ako će pripremiti svoju mash imate uzgaja povrće. U tom slučaju, vi ćete sigurni da se povrće ne tretiraju s bilo kemikalija. Ako to nije moguće, onda je vjerojatno bolje koristiti pire od industrijske proizvodnje, kao kvaliteta povrće prodavati na tržištu je vrlo upitno (barem u Moskvi). Kada kuhanje u kući u biljnom pire može se dodati mlijeko (od 2 - 3 kašike na 100 grama povrća) i biljno ulje kašičica.

Mjesec dana nakon što je navikavanje na povrće pire može početi kucate mlijeko kašu. Prvo sa 5%, a zatim 10%. Za pripremu kaša je bolje koristiti za pokretanje riža, heljda, a zatim zob i griz. Trenutno na prodaju izuzetno je jednostavan za korištenje gotove suho žitarica koje ne zahtijevaju kuhanje. Ako dozvolite finansijskih mogućnosti, bolje da kupi kašu mliječne bez i kuvajte ih u potpunosti osuši prilagođene formule.

Video: Applesauce "curica" - Video Recept

Na 6 - 7. mjeseca mogu se postepeno uvoditi skuta (pravila uvođenje sva jela supra.). Curd razrijediti mala količina majčinog mlijeka ili njihovim smjesama. Od 10 mjeseci količina skute se može povećati na 50 g dnevno. Samo 7 mjeseci se može predložiti, a potom i žumance, hardboiled jaja, miješanje sa majčino mlijeko ili formula. Žumance se daje ne više od dva ili tri puta tjedno.

Sa sedam ili osam mjeseci u ishrani meso je uveden u obliku sos mesa. Bolje dati prednost nemasna govedina. Od 10-12 mjeseci meso mash volumena 3-3,5 kašike (60 -70 g).

Riba sos je upoznat sa dobru podnošljivost u 8-9 mjeseci. Preporučuje se malo masti sorte riba (bakalar, oslić, smuđ).

Do nedavno se preporučuje upotreba jogurta i cijeli kravljeg mlijeka 8-10 mjeseci. Sada ove pozicije su pregledani. Ovi mliječnih proizvoda nisu prilagođeni. Oni su, prije svega, dati pretjeran teret na nezrele bubrege djeteta. Osim toga, proteini kravljeg mlijeka može biti patološki utjecati tankog djeteta. Umjesto toga ovi proizvodi se preporučuju adaptiranog mleka smjese (svježe i fermentirane varijante). Neprilagođena mliječni proizvodi, trenutno preporučuje za dojenje više od godinu dana djeca.

U slučaju nužde (na primjer, zima u šumi, a ne majčino mlijeko) za dojenje, možete koristiti cijeli kravlje mlijeko, razrijediti s kuhanim vodom na pola puta.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Incidenti prvi obrokaIncidenti prvi obroka
Oprema za hranjenje beba bocaOprema za hranjenje beba boca
Mixed hranjenje novorođenčeta (dojenje i boca)Mixed hranjenje novorođenčeta (dojenje i boca)
Povrede djece u varenju nakon četiri mjeseca starostiPovrede djece u varenju nakon četiri mjeseca starosti
Majčino mlijeko - prirodni pakiranjeMajčino mlijeko - prirodni pakiranje
Pravila uvođenja dohrane po mjesecimaPravila uvođenja dohrane po mjesecima
Prednosti i koristi od dojenjaPrednosti i koristi od dojenja
Što je dijete mlijeko je bolje?Što je dijete mlijeko je bolje?
Do koliko godina je da doji svoju bebu?Do koliko godina je da doji svoju bebu?
Uvođenje dohrane dok dojenjaUvođenje dohrane dok dojenja
» » » Sok za bebu. Sok za prvu mamac bebe. Sokovi za djecu klasmsifikatsiya GOST
© 2018 GuruHealthInfo.com