Pravilnu ishranu djeteta do godinu dana. Hranjenje djeteta od mjesec dana od rođenja do 1 godine

Pravilna djeteta ishrana na godinu otlichaetsya ishrane djece u godinu. Dojenja. Najbolja hrana za novorođenče je majčinom mlijeku. Ovo mlijeko je idealno odgovara karakteristikama probavu i metabolizam prvog mjeseca dijete života. Sadrži gotovo sve neophodne za pravilan rast i razvoj supstance djeteta. Da bi se osiguralo dovoljno laktacije su važni ispravan i dosljedan vezanost djeteta na majke dojke, kao i pražnjenje dojke. Dakle, nakon svakog hranjenja dijete treba da izrazi ostataka mlijeka, čak i ako postoji nekoliko u mlijeko. To je vrlo važno za dojilja pridržavanju određenog režima i dobra ishrana.

Video: Razvoj djeteta od 6. do 9. mjeseca. Fizički parametri. pravila hrane

Pravilnu ishranu djeteta do godinu dana. Hranjenje djeteta od mjesec dana od rođenja do 1 godine

Pravilnu ishranu djeteta do godinu dana otlichaetsya od uhranjenosti djece nakon godinu dana. Dojenja. Najbolja hrana za novorođenče je majčinom mlijeku. Ovo mlijeko je idealno odgovara karakteristikama probavu i metabolizam prvog mjeseca dijete života. Sadrži gotovo sve neophodne za pravilan rast i razvoj supstance djeteta. Da bi se osiguralo dovoljno laktacije su važni ispravan i dosljedan vezanost djeteta na majke dojke, kao i pražnjenje dojke. Dakle, nakon svakog hranjenja dijete treba da izrazi ostataka mlijeka, čak i ako postoji nekoliko u mlijeko. To je vrlo važno za dojilja pridržavanju određenog režima i dobra ishrana.

Dijeta dnevno dojilja treba da sadrži 180-200 g mesa, mlijeka, 500 ml, 50 g sira, sir 50 g putera 50 g, 1 jaje, povrće 500-600 g, 200 g voća, kruh 400-500, treba izbjegavati korištenje začina, ekstrakti, što može prenose neprijatan ukus i miris ljudskog mlijeka. Konzumiranje alkohola je u potpunosti eliminirana. Dojilje treba posmatrati pravilan san i odmor, za obavljanje umerenog vežbanja, svakako posjetite otvorenom. Ishrana djece do jedne godine U prvih 3-4 dana nakon poroda beba dojke majke prima kolostrum, prelazno mleko i onda, na 2-3 th nedelje laktacije, majčino mlijeko postaje zrela i postaje relativno konstantan sastav. Kolostrum je u neposrednoj blizini u sastavu do tkiva novorođenčeta, tako organizmom- lako apsorbira u odnosu na zrelo majčino mlijeko, sadrži veću količinu proteina, predstavljeni uglavnom albumin i globulin. Kazein u kolostrumu frakcije se nalazi u manjem iznosu, ali u nastavku ove omjeri su usklađeni u zrelim mlijeko, dostižući 60:40. U 100 ml zrelo majčino mlijeko sadrži u prosjeku 1,2 g proteina, što je skoro tri puta manji nego u krava. Međutim, proteini majčino mlijeko imaju visoku biološku vrijednost, bogati su esencijalne aminokiseline su uglavnom zastupa fine frakcije, što im olakšava probavu i apsorpciju i ne uzrokuju naprezanja u probavnom traktu djeteta.

U 100 ml majčino mlijeko sadrži u prosjeku 3,5 g masti, koji se sastoji od polinezasićenih masnih kiselina. masti majčino mlijeko imaju visok stupanj disperzije, što olakšava proces emulzija i pruža kompletnu apsorpciju i asimilaciju tijela svoga djeteta. Osim toga, visok nivo iskorištenja masti majčino mlijeko ovisi o prisustvu svojih lipaze. Ugljikohidrati humanog mleka su uglavnom zastupa laktoze, koja je u 100 ml mlijeka sadrži 6.5-7 g Laktoza majčino mlijeko se uglavnom sastoji od p-laktoze, koji promovira rast bifidobakterija i sprečava kolonizaciju patogenih crevne flore. Sadržaj minerala majčino mlijeko je niža nego u krava, ali kvalitativni sastav i odnos njihovih povoljniji. Sadržaj kalcija u majčino mlijeko u 4 puta, i fosfora je 2 puta manja nego u krava. Međutim, kalcija i fosfora u majčino mlijeko dobro usvojivih obliku i na najpovoljniji omjer (2: 1). U majčino mlijeko u odnosu na kravlje 2-3 puta više iron- soli dovoljno elemenata u tragovima sadrži :. bakar, cink, mangan, itd, a tu su i vitamini C, E, A, itd, od kojih sadržaja zavisi od godišnjeg doba. , priroda hranjenja moć žena, njen cirkadijalni ritmovi pojedinca, stanje tijela, itd ... enzima majčino mlijeko su prisutni, što uvelike olakšavaju probavu i asimilaciju nutrijenata. Majčino mlijeko ima moćne imuni svojstva čine antitijela protiv većeg broja bolesti, imuno-globulini, ćelijski elemenata i bakteriosta-cal supstanci, posebno lizozim i interferon. A dijete mlađe od godinu dana treba da dobiju hranu u strogo fiksnim sati.

beba hranjenje raspored set u zavisnosti od statusa starost i zdravstveno stanje. Zdrava rok novorođenčadi po prvi put primjenjuje u majčinoj dojke u roku od 6-12 sati nakon rođenja su hranjene 6-7 puta dnevno svakih 3-3V2 sati (noć break 6VI-7 h). U prva dva dana novorođenčeta obično sranje majčine grudi 10-20 ml mlijeka u jednoj hranjenja na 3-5 og dana -30-50 ml, 5-7-og dana - 50-90 ml. Približan iznos hrane potrebno djeteta u prvim danima života, koji se izračunava na temelju onoga što težine djeteta do godinu dana, prema formuli: V = 2% tjelesne težine na rođenju x L, gdje je V - volumen hrane potrebno po djetetu po noći, i n - dan života djeteta. Na primjer, Djeca 5 dana s porođajnom težinom od 3500 g treba da dobije 70 V = g x 5 m. e. V = 350 ml mlijeka dnevno. Shodno tome, svaki hranjenje (na 7-jednokratni hranjenje) dijete mora dobiti 50 ml mlijeka. Je dnevna količina mlijeka vam treba dijete starije od 7-8 dana bi trebalo da bude do 2 mjeseca Vs tjelesne težine djeteta, od 2. do 4. mjeseca - i, od 4 do 6 mjeseci -Vi i od 6. do 9. mjeseca - V&. Iznos od mlijeka po hranjenja izračunati dijeljenjem dnevne količine hrane o broju obroka. Na primjer, dijete 3 mjeseca tjelesne težine od 5400, broj potrebnih količina mlijeka dnevno K težinu svog tijela, to je. E. 900 ml. Kada 7-jednokratne prehrani djeteta treba da dobije KAAD hrani 130 ml. Međutim, ova metoda obračuna je samo približna i ne imaju visoku preciznost. U prvim mjesecima života je više svrsishodno koristiti visokokalorična način za izračunavanje snage, prema kojem je novorođenče u 1. dana života treba da dobije 30 kcal po 1 kg tjelesne težine, trećeg dana - 50 kcal / kg kalorija postepeno povećava do 10. dana života bila je 120 kcal / kg. Nakon postizanja tog nivoa kalorija ostaje nepromijenjen do isteka 5. mjeseca života.

Kada koristite ovu metodu za izračunavanje kalorija hrane 100 ml majčinog mlijeka uzeti za 70 kcal. Da bi testirali adekvatnost sisati mlijeko redovito provjeriti vaganje. U neonatalnog perioda dijete treba 6-7 obroka dnevno, od 1 do 4 mjeseca - 6 po danu, od 4 mjeseca do 1 godine - 5 po danu. Potrebnu količinu mlijeka tijekom dojenja djeteta mora sisati 15-20 minuta. Zahtjevima standarda s obzirom na 1 kg tjelesne težine. potrebe proteina navedenih pod FED majčino mlijeko ili zamjena sa biološke vrednosti (BC) protein komponenta je više od 80% - kada hranio mliječne proizvode s manje od 80% BC te vrijednosti mora povećati za 20-25%. Za korekciju vitamina i minerala obroka formulacije od 1 mjesec voća dijete sokovi postepeno uvoditi: prvo, 0,5-1 kašičicu (5ml) po danu, a zatim povećao svaki dan, a ovaj iznos je prilagođen 2 mjeseca starosti 20-25 ml. Davanje sokove treba da bude nakon obroka, upotreba ih prije jela može smanjiti apetit, jer sadrže šećer. od sokovi bolje korišćenje jabuke, crne ribizle, kajsije, mrkva, paradajz (zadnja tri - sa 3 mjeseca starosti). Jagode i jagode sokova na prvoj godini života ne treba dati kao ove bobice su jako teško oprati, a osim toga, oni mogu izazvati eksudativne manifestacije. Citrusa sokovi (naranče, mandarine, limun) treba uzeti sa rezervom, jer oni imaju mnogo djece, mogu izazvati alergijske reakcije. Citrus sokovi se obično propisuje za djecu stariju od 3 do 4 mjeseca. Ne preporučuje se u prvoj godini života, sok od grožđa, što često dovodi do povećane fermentacije u crijevima. Ishranu djeca mogu koristiti i gotove konzervirane sokovi, komercijalno dostupna hranu za bebe. Konzervirana sok sadrži minerale, vitamine, organske kiseline i šećera. Sokovi se razjasniti i nerazjašnjenim (s pulpom). Sa 1,5-2 mjeseci starosti može se uvesti u ishranu od jabuka (ribani jabuka). Početka do Vi- sa 1 kašičica, postepeno povećavajući količinu kaše na obim voćnog soka u ishrani. Od 10-12 mjeseci iznos od jabuka kaša se može povećati na 100 g pire i drugog voća imaju mekog tkiva (npr banane i kivi). Djeca pate od opstipacije, preporučuje se dati pire šljive (2-4 žličice dnevno u zavisnosti od starosti djeteta). Ishranu djeca mogu koristiti raspršivače voćne kaše proizvodi u našoj industriji, posebno za dječje hrane i proizvoda za bebe stranih proizvodnje. Sa 3,5 mjeseci starosti u ishrani djeteta da unesete kravlji sir (od mliječne hrane).

Počinju da se sir sa 1 kašičica, postepeno povećanje iznosa do 20 g za mjesec dana u budućnosti broj skuta je povećana za 5 g svaki mjesec zaredom. Djetetu se može dati 4 mjeseca žumance, koji je izvor kalcija, fosfora, željeza, vitamina A, D, Ba, PP, i dalje čine probavljive proteine ​​je vrijedan. Tvrdo kuvano žumance je bolje dati sa žitaricama i povrća pire. Koji će dati VS- V * od žumanca (tukao sa majčinog mlijeka), i 5 mjeseci - Vi dio dana. C. 4.5-5 mjeseci starosti se daje u obliku prvog mamac biljnog pire (kupus, mrkva, krumpir i sl. D.). Djeca sa pothranjenost, anemija, Rahit`>rahitis, eksudativne dijateza povrća pire je predstavljen kao odbijanja na 2-4 tjedna prije nego što t. e. na 3,5-4 mjeseca. Početi da se supa od povrća sa 1 kašičica i postepeno u periodu od 10-12 dana, iznos se usklađuje sa 100-150 g Uvođenjem dohrane djeteta je prebačen u 5 puta hranjenja. Dohranu treba biti dobro homogenizirani i ne bi trebalo da dovede do teškoća u gutanju. Postepeno, dijete mora biti prevedena na više debele i guste hrane. Daj povrća kaše u jednom od dojenja, najbolji među dana. To se ne preporučuje za početak mamac na toplih dana i kad je dijete bolest, kao što je u ovim slučajevima, nova hrana može biti slabo probavljive i izazvati tegobe.

Od povrća pire se mogu dodati biljno ulje, kreme u iznosu od 5,4 g, a zatim meso. Možete koristiti i povrća pire, su komercijalno dostupni, ali budite sigurni da je dijete dobro podnosi sve glavne komponente uključene u svom sastavu. Vrlo korisno i imaju dobar ukus povrća pire napravljen od nekoliko vrsta povrća :. krompir, kupus, mrkva, tikvice, itd Konzervirana pire dati kao i kuvana kod kuće: početi sa 1-2 kašičice i postepeno dovesti volumen od 100-150 5.5-6 mjeseca starosti, a drugi mamac su žitarice, 5-8% dosljednost na prvi, a zatim 10% (5,8 i 10 g brašno žitarica ili na 100 ml vode, respektivno). Prednost treba dati mješoviti kaša koja se priprema od brašna različitih grupa (ovas, heljda, riža). Kashi spreman da cijeli mlijeka ili supe od povrća dopunjen s 5% šećera sirup i 3% maslac. U dobi od 7 mjeseci dijete upravlja čorba bogata ekstraktivne materije, u iznosu od 30-50 ml tost sa bijeli kruh (2 3 g), ili koru hleba. Sa 7,5-8 mjeseci dijete se daje dobar (double) pokretati goveđeg ili mljevene svinjetine (10-20 g). U istoj dobi treći hranjenje zamijeniti cijeli (kravlje) mlijeko ili jogurt (treći Lure), koji može dati tost ili keksa. Režim ishrane u ovom uzrastu poželjno je biti izgrađen kako slijedi: 06:00 - majčino mlijeko, u 10 časova (doručak) - 8-10% mlijeko kašu (180 grama) sa VI žumance, 50 g pirea od jabuka, u 14 sati (ručak ) - 50 g bujona sa tost (3 g), 150 g povrće pire, 20 g mljevenog mesa, 50 g voćnog soka, u 18 sati - jogurt ili punomasno mlijeko (160 g), 40 g sira, 10 g keksa u 22 sati - majčino mlijeko. Dijete od 10 mjeseci starosti može se zamijeniti mljevenim mesom knedle, a zatim pare kotleta. Možete koristiti konzervirano meso proizvodi industrije. U istoj dobi, možete ući u ishrani bebe ribe nemasnog sorti (smuđ, bakalar, itd) i piletinu. Riba umjesto prinosa mesa u obliku mljevenog mesa za ručak sa povrća kaše. riba i mljeveno pileće davanje se ne preporučuje za alergijske reakcije. Do kraja godine dojenja. Do tog vremena dijete dobije raznovrsnu hranu sa dosta hranljivih materija. To se ne preporučuje da oduzme dijete od dojke u ljeto, za vrijeme bolesti i tijekom preventivne vakcinacije. Uzmite dijete od dojke treba da bude postepeno: prvo zamijeniti dojenje ujutro jogurt ili punomasno mlijeko, nakon 5-7 dana hranjenje večeri je zamijenjen jogurt ili punomasno mlijeko. U prvoj godini života mjesečno (i ako je potrebno češće) treba da budu grube procjene dnevnih obroka sastava dijete za potrebne korekcije hranljivih materija.

Prilikom izračunavanja snage potrebno koristiti "Tabela kemijski sastav hrane" (ur. A. Pokrovsky. M., 1976). Evaluacija hranjiv hrane obavlja se na mnogo načina, od kojih posebnu važnost su prvenstveno kliničke i fiziološke podaci: težina djeteta do godinu dana, rast djeteta, stanje kože, turgora tkiva, stolice karakter, psihomotorni razvoj, proces hematopoeze. mješovite i boca-hranjenje. Sa nedovoljnim majčino mlijeko je često dijete mora biti pretvorena u mješoviti ili boca-hranjenje, koji se koristi za donatora ili kravljeg mlijeka, koji na odgovarajući način modificirati (prilagođeno). Donatorska mlijeko se može konzumirati tek nakon pasterizacije. Kravlje mlijeko se trenutno koristi za pripremu raznih mješavina. Do danas, tzv jednostavna formula mlijeka, koji uključuju različite rastvori kravljeg mlijeka (B- i C-mix), gotovo da nema ispolzuyut- su više od istorijskog značaja. Ranije se koristi za njihovu pripremu čorbe različitih žitarica (zob, heljda, riža) - B-smjese u odnosu na mlijeko čorbe je 1: 1, i smjesa B - 1: 3. Međutim, do sada proizvedeno mlijeko u prahu "Tvrđava" i "zdravlje" sličnog sastava. U svom sastavu, oni značajno razlikuju od ljudskog mlijeka. U ovim proizvodima komponente proteina uglavnom sadrži kazein frakcija. Osim toga, tu je i nedostatak pojedinačnih aminokiselina su vrlo važne za uzgoj organizam, smanjuje sadržaj masti, a umanjena masnih kiselina spektra, postoji nedostatak polinezasićenih masnih kiselina, postoji višak ugljenih hidrata, što može dovesti do metaboličkih poremećaja. Mješavine uravnotežena vitamina i mineralni sastav. Svi ovi nedostaci pokazuju neadekvatnost tih proizvoda kako bi se osigurala puna hrane za bebe.

Hranjenje djeteta od mjesec dana od rođenja do 1 godine

Baby Nutrition beba Nutrition Mjesečna Mjesečna Svaka majka želi da će njena beba odraste zdrav i pametan. I jedan od glavnih izvora dobro zdravlje je pravilnu ishranu. Naravno, svi znamo da je najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko mrvice, ali kako i kada uvesti čvrstu hranu koju možete jesti bebu u pola godine, a ono što mogu zadovoljiti i malo Gourmet ranijih godina, a ne svi znaju. Dakle, kako organizirati hranu za bebe?

Beba ishrana u 1. mjesecu života
treba da budu samo mlijeko. Ne malo vode, dječje čaj, i drugih suplementacija ne bi trebalo biti. Prvih nekoliko dana nakon poroda majka je samo malu količinu kolostruma, koji je neophodan za vaše dijete za normalizaciju gastrointestinalnog trakta i štiti novorođenče infekcija. Tokom ovog perioda majka treba da se fokusira na organizaciju dobre vezanosti za bebe, hrani bebu na zahtjev. Što je veća vezanost - što više mlijeka dolazi od majke. Vrlo važno u hranu za bebe u 1. mjesec je dojenje u toku noći. Pročitajte više »

Hranjenje djeteta u 2. mjesecu života
ostaje isti kao u prvom mjesecu - samo majčino mlijeko. Ako mislite da je vaša beba jede zar to nije mlijeko, ili predebeo ili premršav - obavlja test na mokre pelene, to bi uklonila bilo kakve strahove. Mama ne može eksperimentirati sa svojim dijeta - strpiti beba još nije spreman za inovacije u ishrani u 2. mjesecu života. Pročitajte više »

Hranjenje djeteta u trećem mjesecu života
se ne razlikuje od napajanja u prethodnim mjesecima. To je ujedno i jedina hrana za bebu je majčino mlijeko. Tokom ovog perioda, dojilja može dogoditi laktacije krize. Ni u kom slučaju nemojte stavljati dijete na umjetni ili mješoviti hranjenje. Često se odnose beba na dojci, a zajedno ćete nositi sa ovim mali problem. Hranjenje djeteta 3 mjeseca, već je moguće da počne da se prilagodi na vrijeme - da se hrane u pravilnim vremenskim razmacima. Pročitajte više »

Na hranu za bebe od 4. mjeseca života
možete početi da se uvede čvrstu hranu, počevši sa nekoliko kapi soka, ako je dijete na umjetnoj ili mješoviti hranjenje. Ne počnu da se uvede čvrstu hranu kada beba misli da ima alergijske reakcije, tjedan dana prije ili nakon vakcinacije. Ali, ako moć djeteta 4 mjeseca se sastoji samo od dojenja - sa uvođenjem dohrane treba odložiti. Pročitajte više »

Djeteta ishrane 5 mjeseci
glavni bi trebao biti majčino mlijeko. Ali, ako iz nekog razloga počeo uvesti čvrstu hranu dijete - učiniti tek nakon savjetovanja pedijatar. Nakon postepeno uvođenje sokova, dječje hrane u 5 mjeseci mogu se dodati sokovi s pulpom i voćne kaše. Obratite pažnju na reakcije tijela djeteta u nove proizvode i na najmanji negativne posljedice otkazati uvođenje dohrane. Pročitajte više »

Hranu za bebe 6 mjeseci
duže je potrebno uvesti čvrstu hranu, ako ne postoje medicinske kontraindikacije. sistem za varenje beba je dovoljno jaka, ona bi morala apsorbirati ne samo majčino mlijeko, ali čvršće i čvrstu hranu. Uprkos tome, posebno u ishrani 6 mjeseci beba treba dojiti. Svaki novi proizvod mora biti uvedena postepeno, u 10 dana nakon prethodne administracije. Pročitajte više »

Djeteta ishrane 7 mjeseci
i dalje se pojavljuju nove proizvode. Konkretno, mlijeka žitarica kaša. Prvo je potrebno ponuditi jednu komponentu beba kašu. Također se možete ponuditi vašem djetetu kuvana i mljeveno meso, jogurt, sir. Dojenje treba da ostane na vlasti je dijete od 7 mjeseci u najmanje dva obroka. Pročitajte više »

Hranjenje djeteta 8 mjeseci
sve više i više raznolik. U ovom uzrastu, dijete može ponuditi više kaša, juha na meso čorbu. Iznos od mesa može se postepeno povećava. Vaša beba treba da već ima stolica i vlastite jela. ishrana djeteta 8 mjeseci moguće je ostaviti samo ujutro i navečer dojenja. Pročitajte više »

Djeteta ishrane 9 mjeseci
tu je riba. Ovaj lean file od oceana ili rijeke riba. Pre pripreme pažljivo provjerite filete za prisustvo i najmanji sjeme. Oni klinac apsolutno nigdje. Neka mrvice svoje žlicom i pustiti ih naučiti da jedu sebe, uprkos činjenici da je u tim godinama to nije dovoljno što se događa. Mama mlijeko je još uvijek dijete u 9 mjeseci ove dijete, iako to nije glavni hrane za bebe. Pročitajte više »

Hranjenje djeteta od 10 mjeseci
To postaje raznovrsniji sa novim jela iz poznate proizvoda. Mesa i ribe fileti mogu biti kuhani ćufte, svježi sir - lonac s voćem. Možete umjesto toga ponuditi mliječne kaše ili beba vermicelli rezancima, kuhani u mlijeku. Možete ponuditi vaše dijete konzervirane bebu. Ali u svakom slučaju, ishrana dijete 10 mjeseci ne bi trebao biti konvencionalni meso ili konzervirana riba. Pročitajte više »

Djeteta dijeta 11 mjeseci
već imaju jelo od povrća, voća, sira, jogurt, žitarice, meso, riba fileti, mlijeko, kruh. Još uvijek ne mogu hraniti svoju bebu sve odraslima da jedu - gastrointestinalnog trakta djeteta još uvijek nije dovoljno razvijena za varenje ovu hranu. Već treba formirati jasnu dnevnu rutinu vašeg mrvice. Djeteta dijeta 11 mjeseci i dalje treba biti prisutna mlijeko. Pročitajte više »

Dijete na 12. mjesecu života
u mnogo čemu razlikuje od mrvice, kada ste prvi put uzeli oružje u bolnici. On već zna koliko zna. Samo moć djeteta na 12. mjesecu života se značajno razlikuje od novorođenčeta ishrane. Ali roditelji ne bi trebalo da se opusti i hraniti svoju bebu kao odrasli. Neki proizvodi i dalje mogu naškoditi zdravlju djeteta. Hranjenje djeteta od 12 mjeseci, trebalo bi da bude pun, uravnotežen i zdrav. U tom periodu možete odviknuti bebu od dojke, ako za to važan korak i spremni ste i vaše godovasik. Pročitajte više »

Ishrana djece do jedne godine

Za pola godine je beba spremna da počne jesti ne samo majčino mlijeko zamjena ili njihove smjese. U ovom uzrastu, dijete upoznati sa prva hrana "za odrasle".

Na ono što proizvodi se koriste za bebe do godinu dana, kaže Tatiana Borovik, šef ishrane zdravog i bolesnog djeteta istraživački centar za djecu zdravlja.
Unatoč činjenici da je prvi mamac dete dobija kašiku u pravom smislu te riječi, pa čak i ovaj iznos od kuhanja može biti teško za roditelje.
Nakon svega, potrebno je da kupite kvalitetan i apsolutno svježih sastojaka, kuvati ih u skladu sa svim pravilima higijene, usitniti na željenu konzistenciju, pa čak i da je sa hranom bili su sve važne vitamine.

U većini slučajeva, spreman za dohranu znatno olakšati život roditeljima i dati bebu sa svim hranljivih materija.

usjeva

Zrna mamac - kaša - glavni izvor ugljikohidrata, biljnih proteina i masti, dijetalna vlakna, željezo, selen, vitamine B1, B2 i PP.

kasnije riža, heljda, kukuruz: čvrstu hranu na bazi žitarica treba početi sa žitaricama bez glutena (ne sadrži gluten). Kaša može biti mliječne ili mliječne bez - ovisno o tome što odgovara vašoj bebi. Dairy vaspitan žitarica sa majčino mlijeko ili formula novorođenčadi, beba dobila.

U budućnosti, ako beba nema problema sa učenjem, možete početi koristiti glyutensoderzhaschie žitarica: zob, ječam, pšenica, griz i kaša od mešavine žitarica.

povrće

Povrća pire - izvor kalija, željeza, dijetalna vlakna, uključujući pektin, i drugih hranljivih materija. Određene vrste povrća - šargarepa, bundeva, spanać - su bogate karotenom, tijelo pretvara u vitamin A, što je ključno za normalan rast i razvoj djeteta.

U ranim uvođenje dohrane povrća pire treba da se sastoji od jedne vrste povrća ima delikatan vlakana, kao što su tikvice. Osim toga, preporučljivo je koristiti kombinaciju 3-4 plodova.

proteinskih proizvoda

Nutritivnog statusa djece mlađe od jedne godine treba postepeno uvoditi sir i žumance - vrijedan izvor životinjskih proteina i masti, kalcij i vitamin B2.

Meso sadrži kompletan životinjskih proteina, koji u govedina, lean svinjetina, zec meso, piletina, piletina, puretina, konj meso sadrži do 20-21 posto.

Meso sadrži visoko probavljive tzv hem željeza, magnezija, cinka i vitamina B1, B2, B6 i B12. Pire ishrana mesa u ishrani se preporučuje davati djeci starijoj od 6 mjeseci.

Riba - kompletan izvor proteina i masti, sadrži omega-3 i vitamina B2, B12 i minerala. Riba uvodi u ishrani dece, sa 8-9 mjeseci s oprezom, pažljivo prati da vidi da li dijete ima znakove netolerancije. Koristi se jednom ili dva puta tjedno, umjesto jela od mesa.

Sokove i voćne kaše

Sokovi sadrže prirodne šećere - glukozu, fruktozu, saharozu i organske kiseline - jabučna, limunska, što pozitivno utječe na procese probavnog. Pored toga, oni su bogate kalijumom, koji je u većini sokova do 150 mg na 100 ml, a sadrže do 2 mg željeza na 100 ml.

U industrijskoj proizvodnji soka može dodatno biti dodan vitamin C, limunska kiselina, određenih minerala, prirodnih voćnih aroma.

Prvo dijete treba dati jabuke ili kruške sok, koji su tradicionalno za Rusiju, a manje vjerojatno da će izazvati alergijske reakcije.

Video: 1 mjesec beba || Održavanje i razvoj do jedne godine

dojenje
Doji? Mi opisati kako se pripremiti za hranjenje, kako izbjeći moguće probleme, i kako treba jesti većina dojilja.

Voćne kaše su slične po sastavu i nutritivne vrijednosti voćnih sokova, posebno onih koje sadrže pulpe. U isto vrijeme oni sadrže šećere, organske kiseline i dijetalnih vlakana u iznosu većem od sokova.

Video: Ishrana djece mlađe od jedne godine

mliječne proizvode

Unatoč činjenici da je kravlje mlijeko - odličan proizvod za odrasle dijeta, bogata vrijednim proteinima i kalcijumom, nije pogodan za bebe do godinu dana. Na kraju krajeva, ljudske i kravljeg mlijeka - to su dva potpuno različita proizvoda. Na primjer, u kravlje mlijeko je 2,5 puta više proteina nego kod žena, i beba tako veliku količinu proteina nije potrebno.

Iz istog razloga, i mliječnih proizvoda za djecu ishrani (dječje kefir, jogurt) u ishrani djeteta može biti najranije u vrijednosti 8 mjeseci starosti predstavljen. A u iznosu od ne više od 200 ml dnevno.

pro vode

Najveću količinu vode - oko 85 posto - nalazi se u majčino mlijeko i formula novorođenčadi. Struktura "čvrste" hrana - kruh, kaša, kaša - sastoji se od 30 posto vode. Tako da tečnost u fazi bebu odbijanja je dovoljno.

Za piće i smjese za kuhanje i hranjenje jela je bolje koristiti poseban voda u boci za hranu za bebe. To je sigurno u pogledu bakterioloških ne sadrži štetne kemikalije i radioaktivnih materija ne zahtijeva interval.

Pravila uvođenja svakog novog proizvoda

Uvođenje svakog novog proizvoda počinje s malom količinom i postepeno povećava.

Novi proizvod ima značenje koje je u prvoj polovini dana - pominjemo moguće reakcije na to.

Počnite da kucate u sokovima žitarica klinac meni, voća i povrća i pire bolja sa jednokomponentni hranu, da znam točno kako i šta tijelo reaguje.

Nadohranu sa kašikom dati dojenje ili formula. Novi proizvodi nisu uvedene, ako dijete se nije osjećao dobro.

uvesti dohranu

Kako bi svaki visoko povjerenje u proizvođača dječje hrane, ne žuriti da ga kupi: ili najljepše teglu "hiper" oglašavanje dječje poslastica sadrži konzervanse, aditive, iako minimalna, ali sve je to isto - "kemija". Zato je bolje da hrane svoju djecu koja su pripremili za sebe: da će biti miran, i djeca - zdrava.

Od 4-6 mjeseci života, bebe počinju da daju takozvani "dohranu", tj postepeno uvoditi u mali ishrani namirnica koja jede, kad odraste. Oni to rade jer je u to vrijeme dijete za daljnji rast i razvoj nije postao dovoljno majčino mlijeko.

Pedijatri vjeruju da počne uvođenje čvrste hrane je najbolje sa 5-6 mjeseci života djeteta

Prva hranjenje "odraslih" proizvode, uz nastavak dojenja se pokreće sa manjim dozama (1-2 kašičice dnevno prije dojenja), postepeno raste porcije.

Kako je bolje da se poveća porcija hranjenje za vaše dijete (uključujući sve njegove karakteristike) majka treba da se konsultuje prisutnim pedijatrom.

Root mamac bolja sa pire žitarica, voća i povrća koje su izrađene od jednog povrća (voće) ili zavarene iz jednog vrsta žitarica. Na primjer, samo kaše (Hercules), jabuka, mrkva ili samo. Čim mamac dostiže jačinu 2-3ch. žličica dnevno - pire krumpir može biti naizmenično, tj, ujutro smo dali 1h. kašičicu jabuke, u popodnevnim satima (uveče) - mrkva, krompir ili žitarice.

Tradicionalno (i.e., s obzirom na činjenicu da je beba zdrava) povećanje dio hranjenje je kako slijedi:

1-2 dana - 1 sat. žličica prije dojenja;
3-5 dana - 1.5 sati. žličica prije dojenja;
6-7 dana - 2-3ch. žličica prije dojenja;

Dakle, do kraja prvog mjeseca uvođenja dohrane, pomažući da raste do 150g (34 čaše). Postepeno mamac počinje u potpunosti zamijeniti dojenje.

Recepti za hranu za dojenčad

Trebat će vam: enamelware, stakla, blender.

Isprva, pripremite hranu za svoju bebu za samo jedan dan! Kasnije, kada se dijete navikne na novu hranu, to će biti moguće zalihe već za 2 dana i čuvajte ih u hladnjaku.

Kashi

Preporučena žitarice: zobene pahuljice, krem ​​pšenice, heljde, riže

Bolje kaša kuhanja u naturi (ne pasterizirano UHT mlijeko) + voda. Tako: skuhati mlijeko sa vodom u omjeru 1: 1, dodajući da krnje, i na kraju - soli i šećera. Možete koristiti supe od povrća (ali to je kada početi i mladunčadi dogodio oko mjesec dana ili ti dozvoliti liječnika) umjesto vode.

Dakle, na 1.. kašiku žitarica će trebati čl. tečnost (mleko + voda), šećer - 1 / 4h. žlicu soli - prstohvat. Možete dodati i malo biljnog ulja.

Da biste uključili kuhana kaša pire u težini, neophodno je da se "listanje" blender, čim se ohladi na toplo stanje.

povrća pirea

Preporučuje se povrće (sekvencijalno uprave u ishrani): squash, bundeva, krumpir, repa, mrkva, kupus (karfiol, kupus, brokula), grašak (svježe ili koristiti samo u obliku mraza, jer nema konzervansa).

Kuvano povrće (ali ne raspadne!), Put u emajla ili stakla jelo, dodajte malo biljno ulje, prstohvat soli i "Scroll" blender.
Počevši od drugog i trećeg mjeseca hranjenja, možete napraviti povrća kašice imaju nekoliko povrća.

voćne kaše

Preporučuje se voće (sekvencijalno administracija u ishrani) jabuke, kruške, šljive, trešnje, borovnice, jagode, kajsije.

Jabuke u početku bolje peći i mash pulpe pečene jabuke, a preostalih voće i bobice koje su izuzete od kože i kostiju - jednostavno "dođite" blender u homogenu masu. Možete dodati malo šećera.
Sirove jabuke i kruške također može utrljati na nemetalnim rende (staklo, plastika).
Nešto kasnije, možete kaša više voća.

Mesa, ribe umak i pire perad (sa 2-3 mjeseca dohrane)

Preporučena vrsta mesa (redoslijed uvođenja dijeta), piletina (bijelo meso - grudi), piletina (crveno meso - noga), govedina (teletina), svinjetina, puretina, govedina jetra, riba, janjetina. Koristite samo malo masti svježe meso!

Meso (bilo) bolje da ne kupuju u hipermarketima mreže, jer ne postoji široko uvođenje u meso raznih supstanci koje povećavaju svoju težinu i rok trajanja. Ideal - par, sa tržištem, odnosno od proizvođača možete vjerovati.

Meso (perad) u delu napajanje za malo dijete je bolje da dodate u povrće u omjeru 1: 3 (meso: povrće). Ie učiniti homogena kaša, gdje su meso i povrće.

Cook meso beba mora biti tako: pranje, kuhati dok se aktivno ključanja, ispustiti svu vodu, operite meso (može biti direktno u tiganj), sipajte novu vodu i kuvajte dok Gotovo (posebno u odnosu na govedine, svinjetine i janjetine).

Govedina, janjetina, piletina, puretina i svinjetina su dobro u kombinaciji da probaju s bilo povrća, i ribe - s krumpirom i mrkve

Juha od povrća sa mesom:

Kuhati povrće (kao Ricer), posebno kuhati meso (perad, riba) s malo soli, malo kul.
Meso izrezati na trake (male komadiće) preko zrna, miješati i sa povrćem, ako je to potrebno - malo soli i dodajte bujon od povrća (za pire nije bio previše strm), dodajte biljno ulje i "Scroll" blender za pire države uniformu.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Sastav ljudskog mlijeka. Fetalni rast i razvojSastav ljudskog mlijeka. Fetalni rast i razvoj
Do koliko godina je da doji svoju bebu?Do koliko godina je da doji svoju bebu?
Bakterije otkrivene u majčinom mlijeku, mogu identifikovatiBakterije otkrivene u majčinom mlijeku, mogu identifikovati
Dojenju djeceDojenju djece
Ishrani i prelazak sa dojenja na hranjenje iz bočiceIshrani i prelazak sa dojenja na hranjenje iz bočice
Kao beba postepeno uči da jede redovne obrokeKao beba postepeno uči da jede redovne obroke
Zamjena hranjenje u 4 mjeseca.Zamjena hranjenje u 4 mjeseca.
Kriza tri mjeseca kod djetetaKriza tri mjeseca kod djeteta
Ono što je u majčinom mlijekuOno što je u majčinom mlijeku
Fizički razvoj.Fizički razvoj.
» » » Pravilnu ishranu djeteta do godinu dana. Hranjenje djeteta od mjesec dana od rođenja do 1 godine
© 2018 GuruHealthInfo.com