Slabost mišića: uzroci, simptomi, liječenje, simptomi

Slabost mišića: uzroci, simptomi, liječenje, simptomi

Slabost mišića je smanjenje mišićne snage, ali mnogi pacijenti kažu o slabost mišića, koji se odnosi na opšti umor ili poteškoća u kretanju, zbog drugih razloga (npr zbog bolova u zglobovima ili ograničavanje slobode kretanja u njoj) sa očuvanim snage mišića.

Slabost mišića mogu biti prisutni u malu količinu mišića ili više mišića i razviti naglo ili postepeno. Ovisno o uzroku pacijent može otkriti i druge simptome. Slabost neke grupe mišića može dovesti do poteškoća poremećaja okulomotorna, dizartrija, disfagija, i disanje.

Patofiziologija slabost mišića

Dobrovoljnih pokreće motornog korteksa u stražnjem dijelu frontalnog režnja. Neurona u ovom području korteksa (centralni ili gornjeg motornog neurona ili neurona kortikospinalnog trakta) prenošenje impulsa kičmene motoneurona moždine (perifernog ili niže motornih neurona). Poslednji kontakt sa mišićima, formirajući neuromišićne spojnice, i uzrokovati njihove kontrakcije. Najčešći slabost mišića mehanizama uključuju gubitak od sljedećih struktura:

 • centralni motoneuron (poraz kortikospinalnog trakta i kortikobulbarnogo);
 • periferne motoneuron (npr periferne polineuropatije ili lezije prednjeg roga);
 • neuromišićne spojnice;
 • mišića (npr miopatije).

Lokalizacija lezija na pojedinim nivoima pogonskog sistema dovodi do razvoja od sljedećih simptoma:

 • Kada je centralna motoneuron lezija inhibicije podigao sa perifernim motoneuron, što dovodi do povećanja mišićnog tonusa (spapichnost) i tetiva refleksi (hiper-reflexia). Na pobjedi Kortikospinalni put karakteriše pojavom ekstenzora plantarne refleks (Babinski refleks). Međutim, nagli razvoj teških bolova zbog centralnog pareza motoneuron mišićni tonus i refleksi mogu biti ugnjetavani. Sličan obrazac se može uočiti na lokaciji lezije u motornog korteksa u motorističku vijuge dalje od asocijativnog motornih područja.
 • Disfunkcije perifernog motornog neurona dovodi do pucanja refleksa luk, koji se manifestuje hiporefleksija i smanjen mišićni tonus (hipotonija). Fascikulacije mogu pojaviti. Tokom vremena, razvija atrofija mišića.
 • Poraza na periferne polineuropatije je najočitiji kada su uključeni najopsežniju živce.
 • U najčešće bolesti kod oštećenja na neuromuskularne sinapse - miastenija gravis - slabost mišića obično razvija.
 • Difuzna oštećenja mišića (na primjer, miopatije) najbolji su evidentno u velikim mišića (mišićne grupe proksimalni ekstremiteta).

Uzroci slabost mišića

Brojni uzroci mišićne slabosti mogu se podijeliti u kategorije na osnovu lokacije lezije. Po pravilu, slične simptome javljaju u fokusu lokalizaciju u određenom dijelu nervnog sistema. Međutim, u određenim bolestima simptomi koji lezije na nekoliko nivoa. Kada lokalizacije centar u kičmene moždine mogu patiti provodni put od centralnog motornih neurona, perifernih motornih neurona (prednji rog neurona) ili oba ova struktura.

Najčešći uzroci lokaliziran slabosti uključuju sljedeće:

 • moždani udar;
 • neuropatija, uključujući i stanja povezanih sa povredom ili kompresije (npr sindrom karpalnog tunela) i zabolevaniya- "kičmene šteta imunološki posredovane korijen živca;
 • kompresije kičmene moždine (cervikalnih spondiloze, metastaza raka u epiduralni prostor, trauma);
 • multiple skleroze.

Najčešći uzroci široko rasprostranjena slabost mišića uključuju sljedeće:

 • kršenje mišićne funkcije zbog niskih aktivnosti (atrofije neaktivnosti), koji se javlja zbog bolesti ili loše opće stanje, posebno u starijih osoba;
 • uopštene mišićna atrofija povezana sa produženi boravak u jedinici intenzivne njege;
 • kritične bolesti polineuropatije;
 • stečene miopatije (npr alkoholnih miopatije, hipokalijemijsku miopatije, kortikosteroid miopatija);
 • korištenje miorelaksanasa u pacijenta u kritičnom stanju.

naprezanja. Mnogi pacijenti se žale na slabost mišića, pozivajući se na opšti zamor. Umor može spriječiti razvoj maksimalne mišićne snage sa test snage mišića. Čestim uzroci umora uključuje teške akutne bolesti gotovo bilo koje vrste, malignih tumora, hronične infekcije (npr HIV-a, hepatitisa, endokarditis, mononukleoza), endokrini poremećaji, renalna insuficijencija, insuficijencija jetre i anemija. Pacijenti koji boluju od fibromialgije, depresija ili sindroma hroničnog umora mogu žaliti na slabost ili umor, ali oni nemaju cilj povrede.

Klinički pregled sa slabost mišića

Klinički pregled potrebno je napraviti razliku između istina slabost mišića od umora, a zatim identificirati znakove da će uspostaviti mehanizam povrede i, ako je moguće, uzrok povrede.

istorija. Povijesti bolesti treba procijeniti pomoću takva pitanja pacijentu samostalno i detaljno opisao svoje simptome, što je on smatra slabost mišića. Nakon toga treba pitati pojašnjenja pitanja, koja, posebno, da li je moguće procijeniti sposobnost pacijenta da izvrši određene radnje, kao što perete zube, češlja kosu, razgovor, progutati, ustani sa stolice, penjanje uz stepenice i hodanje. To treba pojasniti što se pojavila slabost (naglo ili postepeno) i kako se mijenja tokom vremena (ostaje na istom nivou, povećava varira). Kako bi se razlikovati situaciju u kojoj slabost razvijaju naglo, a kada pacijent iznenada shvatio da je imao slabost, potrebno je postaviti odgovarajući detaljna pitanja (pacijent može iznenada shvatiti da je imao slabost mišića tek nakon postepeno raste pareza dostiže tačku da ometa normalan rad, kao što je vezivanje pertle ili hodanje na cipelama). Važno povezani simptomi su senzorni poremećaji, dvoslike, gubitak pamćenja, poremećaj govora, konvulzije i glavobolje. Potrebno je da se razjasni faktora koji doprinose umoru, kao što su pregrijavanja (koja se može sumnja multiple skleroze) ili se ponavljaju mišićne opterećenja (tipično za miastenija gravis).

organa i sistema informacija treba da sadrži informacije koje omogućava da se sumnja da je moguće uzroke poremećaja, uključujući osip (JDM, lajmske bolesti, sifilis), groznica (hronične infekcije), bol u mišićima (miozitis), bol u vratu, povraćanje, ili dijareja ( botulizam), dispneja (srca, bolesti pluća, anemija), anoreksija i gubitak tjelesne težine (maligni tumor, drugih hroničnih bolesti), promjene u boji urina (porfirija, jetre ili bolesti bubrega), netolerancija na toplinu ili hladno i depresija naru ix koncentracije, uznemirenost i nedostatak interesa u svakodnevnim aktivnostima (poremećaja raspoloženja).

Past medicinsku istoriju treba vrednovati kako bi se utvrdilo medicinska stanja koja mogu izazvati slabost ili umor, uključujući štitnjače lezija, jetre, bubrega ili nadbubrežne žlijezde, rak ili faktora rizika za njihov razvoj, na primjer, teški pušenje (paraneoplastičnim sindroma), osteoartritisa i infekcije. Neophodno je procijeniti faktore rizika od mogućih uzroka slabost mišića, uključujući infekcije (kao što je nezaštićeni seks, transfuziju krvi, kontakt sa pacijentima TB), i moždani udar (npr hipertenzija, fibrilacija atrija, ateroskleroza). Potrebno je da u detalje ono što lijek se koristi od strane pacijenta.

Porodična anamneza treba procijeniti za nasljednih bolesti (npr nasljedne mišićne patologije kanalopatija, metaboličke miopatije, nasljedne neuropatije) i prisustvo simptoma na sličan članova porodice (zbog sumnje da su prethodno nedijagnostikovana nasljedne patologija). Nasljedne motorna neuropatija često ostaju nepoznati zbog varijabilne i nepotpune fenotipskih prezentacije. Na nedijagnostikovani nasljedne motorna neuropatija može ukazati na prisustvo promjena Hammer prstima, visoki lukovi stopala, i slabe performanse u sportu.

Društvene istorije treba da sadrži informacije o zloupotrebi alkohola (koji omogućava sumnja alkoholičar miopatije), ovisnost (povezan s visokim rizikom od HIV / AIDS-a, bakterijske infekcije, tuberkuloze ili moždanog udara povezanih sa upotrebom kokaina), nedavna putovanja (da se izbegne Lyme bolest, krpeljnog paraliza, difterija, ili parazitske infekcije) i socijalni stres (može ukazati na prisustvo depresije).

pregled. Za precizniju lokalizaciju lezije ili otkrivanje simptoma bolesti, kompletan neurološki pregled i proučavanje mišića. Glavni značaja je i procjena sljedeće aspekte:

 • kranijalni živci;
 • motorne funkcije;
 • reflekse.

Evaluacija kranijalnih nervne funkcije uključuje pregled osoba za bruto asimetrijom i ptoza- normalno dozvoljeno da imaju mali asimetrija. Studirao pokreta očiju i mimikom mišića, uključujući i određivanje snage žvačnog mišića. Nazolaliya ukazuje pareza mekog nepca, dok provjeru gutanje refleks i neposredan uvid mekog nepca mogu biti manje informativan. Slabost mišića jezika može se sumnja na nemogućnost jasno izgovara neke suglasnike (npr "ta-ta-ta") i nerazumljiv govor (npr dizartrija). Svjetlo asimetrija sa virila jezik može doći do normalno. Snagu sternoclavicular-mastoid i trapez mišiće mjeriti okretanjem glave pacijenta i način na koji je pacijent savladava otpor na tim ramenima. Pacijenti se također traži da trepne da identifikuju umor mišića prilikom ponovio otvaranje i zatvaranje očiju.

Ispitivanje motora sfere. Procjenjuje se prisustvo kifoskolioza (što u nekim slučajevima može ukazivati ​​na dugoročne slabosti mišića leđa) i prisustvo ožiljaka od operacije ili povrede. Pokret može biti prekinuta zbog pojave Distonične položaja (npr tortikollisa) koji mogu simulirati slabost mišića. Procjene prisustvo ili atrofije, fasciculations, koji se mogu javiti u ALS (lokaliziran ili asimetrične). Fasciculations u ALS pacijenata u kasnijim fazama može biti najuočljivije u mišićima jezika. Difuzna atrofija mišića se najbolje vidi na rukama, lice i mišiće ramenog pojasa.

mišićnog tonusa procjenjuje pasivnim pokretima. Kada dodirom mišića (npr hypothenar mišića) može se otkriti fasciculations (sa neuropatije) ili miotonična redukcije (na myotonia).

Evaluacija mišićne snage treba da sadrži studiju proksimalne i distalne mišiće, ekstenzora i fleksora. Da bi testirali snagu velikih, proksimalnih mišića može tražiti od pacijenta da ustane iz sjedećeg položaja, sjesti i stajati uspravno, savijati i ispravite se, okreni glavu protiv otpora. Snaga mišića često se mjeri na skali.

 • 0 - nema vidljivih kontrakcije mišića;
 • 1 - postoji vidljiva kontrakcije mišića, ali ne i pokret u udovima;
 • 2 - mogućnost kretanja u udovima, ali bez prevazilaženje sila gravitacije;
 • 3 - mogućnost kretanja u udovima koja može prevladati sile gravitacije, ali otpor od strane liječnika;
 • 4 - mogućnost kretanja, sposoban za prevazilaženje otpora vrše doktora;
 • 5 - normalne snage mišića.

Uprkos činjenici da je takva skali čini cilj, da se adekvatno procijeniti snagu mišića u rasponu od 3 do 5 bodova može biti teško. U jednostrano simptomi mogu pomoći da se usporediti s drugim, ne utiče strane. Često, detaljan opis onoga što akcije mogu i ne mogu da je pacijent informativniji nego jednostavna procjena skale, pogotovo ako je potrebno preispitati pacijenta u toku bolesti. U prisustvu kognitivnih oštećenja se mogu sresti sa činjenicom da je pacijent pokazuje različite rezultate kada snage mišića procjena (nemogućnost koncentracije na poslu), ponavlja istu radnju, što nepotpune stresa ili teško pratiti uputstva APRACA-tih. Za simulaciju i drugih funkcionalnih poremećaja su obično pacijenata sa normalnom snagu mišića "subjekata", kada je doktor provjeru nju, imitirajući pareza.

Koordinacija pregledava od strane paltsenosovoy i peta-koljena suđenje i tandem hod (optužbe za pete do pete) za sprečavanje povrede malog mozga, koji može da se razvije u slabu cirkulaciju u malom mozgu atrofiju cerebelarnoj vermisu (alkoholizam), neke nasljedne spinocerebelarne ataksija, razbacane skleroze i Miller Fisher varijanta sa Guillain - Barre sindroma.

Hod ocenjuje za teškoće u ranim hoda (privremeni zamrzavanje na mjestu na početku pokreta, naizmjenično žurno hodanje sa malim koracima koji se javljaju u Parkinsonove bolesti), apraksija, kada se činilo stopala pacijenta da se drži pod (pri normalnom hidrocefalus pritiska i drugih lezija frontalnog režnja) festination (Parkinsonova bolest), asimetrija udova kada pacijent povlači stopala i / ili u manjoj mjeri nego što je normalno ljuljačke ruke dok hodate (u hemisferu moždani udar), ataksija (sa cerebelarnom ) I nestabilnost pri skretanju (parkinsonizam). Procjenjuje se hodanje na petama i prstima - slabost distalnih mišića uzorka pacijenta nastupa sa poteškoćama. Hodanje na petama je posebno teško u lezije Kortikospinalni put. Spastična hod odlikuje škare, ili spuštenog stopala saobraćaj i hodanja na prstima. Pareza peronealnog nerva može biti označena steppage hod i opuštene stopala.

Osjetljivost istragom zbog kršenja, što može ukazivati ​​na mjesto lezije, što je izazvalo slabost mišića (npr prisustvo razinu poremećaja senzacija omogućava sumnja lezije segmenta kičmene moždine), ili na pojedinačni uzrok slabost mišića.

Parestezije se distribuira u strip obliku, može ukazivati ​​na povrede kičmene moždine koja može biti uzrokovana intratak i ekstramedulamu žarišta.

Studija reflekse. U nedostatku tetive refleksi može se provjeriti pomoću jendrassik manevar. Smanjena refleksi mogu javiti u normalnim, posebno kod starijih osoba, ali u ovom slučaju treba ih simetrično smanjiti i mora biti pozvan koristeći jendrassik manevar. Ocijenili plantarne reflekse (fleksora i ekstenzora). Klasični Babinski visoko specifična za kortikospinalnog lezije trakta. U normalnom refleks na donje vilice i poboljšanje reflekse ruku i nogu Kortikospinalni put lezija može biti lokalizovan na cervikalne nivou, i uglavnom je povezana sa kičmeni kanal stenoza. Ako to utiče kičmene moždine i ton analnog sfinktera refleks treptaja može biti smanjena ili odsutna, ali na rastuće paralize sa Guillain - Barre sindrom, oni će biti sačuvana. Abdominalni refleksi ispod nivoa povrede kičmene moždine su izgubljeni. Očuvanje gornjeg segmenta lumbalne kičmene moždine i odgovarajuće korijene u muškaraca može se ocijeniti ispitivanjem cremasteric refleks.

Istraživanje također uključuje procjenu bol na udaraljkama spinous procesa (što ukazuje na upalni lezije kičme u nekim slučajevima - od tumora i epiduralne apsces) test za dizanje izdužene noge (išijas kada postoji bol) i prisustvom LAG krila poput oštrice.

pregled. Ako pacijent postoji objektivna slabost mišića, fizički pregled je posebno važno u ovih bolesnika treba eliminirati bolest nije povezan s oštećenja živaca ili mišića.

Napomena respiratornih simptoma kvara (npr Tahipneja, slabost tokom udisanja). Kože ocenjuje za žutica, bledilo, osip i strija. Ostale važne promjene koje se mogu otkriti tijekom inspekcije uključuju mjesec lice u Cushingov sindrom i parotidne žlijezde, glatka dlaka na koži, ascites i zvijezda hemangiomi u alkoholizam. Trebalo bi palpacija vrata, ispod pazuha i prepona kako bi se izbjeglo adenopatii- Također, potrebno je isključiti proširenja štitnjače.

Srca i pluća je procijenjena za suho i mokro teško disanje, izdužene izdisanje, buka i ekstrasistole. Trbuha mora biti palpacija za otkrivanje tumora i sumnja povrede kičmene moždine, punog mjehura. Za otkrivanje krvi u stolici sproveo studiju rektuma. Procijenjeni iznos od pokreta u zglobovima.

Ako sumnjate tick paralizu, pregledajte kožu, pogotovo kožu lubanje kako bi se pronašli grinje.

znakova upozorenja. Treba obratiti posebnu pažnju na sljedeće promjene.

 • Slabost mišića, koja postaje sve izraženiji u roku od nekoliko dana ili čak i manje vremena.
 • Nedostatak daha.
 • Nemogućnost da podigne glavu zbog slabosti.
 • Tabloid simptoma (npr poteškoća u žvakanje, gutanje i govor).
 • Gubitak sposobnosti samostalno kretati.

Tumačenje rezultata ankete. Istorijski podaci razlikovati slabost mišića od umora, da odredi prirodu bolesti i pružiti preliminarne podatke o anatomske lokacije slabosti. Slabost u mišićima i umor karakterizirana raznim pritužbe.

 • Slabost mišića: Pacijenti obično se žale da ne mogu obavljati određene radnje. Oni također mogu posmatrati ozbiljnost i ukočenost udova. Slabost mišića obično karakterizira određeno vrijeme i / ili anatomske obrazac.
 • Umor, slabost, umor, pod kojom se podrazumijeva, uglavnom nemaju vremena (pacijenti se žale na umor tokom dana) i anatomsko obrazac (npr slabost u cijelom tijelu). Žalbe se uglavnom ukazuju na umor od nemogućnosti da obavlja određene radnje. Važne informacije mogu se dobiti prilikom procjene privremeno obrazac simptoma.
 • Slabost mišića koji povećava tijekom nekoliko minuta ili čak i kratko vrijeme, obično povezani sa teškim traumama ili moždani udar. Odjednom evoluirao slabost, utrnulost i intenzivna bol lokaliziran u ekstremiteta vjerovatno uzrokovane okluzija arterije i ekstremiteta ishemije, što se može potvrditi u studiji vaskularnog sistema (npr evaluacija puls, temperaturu boje treba popuniti kapilara, razlike krvni pritisak meren doppler skeniranje).
 • Mišićna slabost koja stalno napreduje za nekoliko sati ili dana, može biti uzrokovan akutnim ili subakutni države (npr (pritisak kičmene moždine, poprečno mijelitis, infarkta kičmene moždine ili krvarenja u nju, Guillain - Barre sindrom, u nekim slučajevima, atrofija mišića može to je povezano sa boravak pacijenta u kritičnom stanju, rabdomiolize, botulizma, organofosfatnim trovanje).
 • Slabost mišića, napreduje nekoliko tjedana ili mjeseci može biti uzrokovana subakutne ili hroničnih bolesti (npr cervikalni mijelopatija, većina nasljednih i stečenih polineuropatije, miastenija gravis, motornog neurona lezija stekao miopatije, većina tumora).
 • Slabost mišića, koji je ozbiljnost varira iz dana u dan, može biti povezana sa multiplom sklerozom, a ponekad i metaboličke miopatije.
 • Slabost mišića, koja varira u težini tijekom dana mogu biti povezani sa mijastenije gravis, Lambert-Eaton sindrom ili periodične paralize.

Anatomski obrazac slabost mišića odlikuje konkretne akcije da pacijenti teško da obavljaju. U procjeni anatomski obrazac slabost mišića je moguće pretpostaviti prisutnost određenih dijagnoza.

 • Proksimalnih slabost mišića otežava da se podigne ruke (na primjer, četkanje, podizanje predmeta iznad glave), penjanje stepenicama ili ustajanja iz sjedećeg položaja. Ovaj obrazac je tipično za miopatije.
 • Slabost distalnih mišića ometa obavljanje poslova, kao što su korak iznad pločnika, drži čašu u ruci, pisanje, zakopčavajući dugmad ili pomoću ključa. Ovaj obrazac je karakteristična za poremećaje polineuropatije i myotonia. Kod mnogih bolesti mogu razviti slabost proksimalne i distalne mišiće, ali prvi je izraženija jedan od obrazaca poraza.
 • Pareza tabloid mišići mogu biti praćeni slabošću mišića lica, dizartrija i disfagija s oba poremećaja kretanja očnih jabučica, a bez nje. Ovi simptomi su tipični za pojedine neuromuskularnih poremećaja kao što su miastenija gravis, Lambert-Eaton sindrom ili botulizma, ali se može javiti u određenim motoneuron bolesti kao što su ALS ili progresivne supranuklearne paralize.

U početku određuje obrazac poremećaji motoričke funkcije u cjelini.

 • Slabost, koja pokriva uglavnom proksimalnih mišića, omogućavajući sumnja miopatije.
 • Slabost mišića, uz povećanje mišićnog tonusa i reflekse, omogućava osumnjičeni lezije centralnog motoneuron (kortikospinalnog motor ili drugi provodne put), posebno u prisustvu proširenje refleks iz steka (Babinski refleks).
 • Nesrazmjeran gubitak prsta spretnost (na primjer, kada male pokrete, klavir) sa relativno netaknuta četkom snagu pokazuje selektivnu kortikospinalnog gubitak (piramidalni) put.
 • Kompletna paralize prati nedostatak refleksa i izrazitog smanjenja mišićnog tonusa koje se razvijaju iznenada sa teškom povredom kičmene moždine (spinalni šok).
 • Slabost mišića sa hiperrefleksija, smanjen tonus mišića (kao kod fasciculations, i bez njih), kao i prisustvo kronične mišićne atrofije omogućava sumnja lezije perifernog motornog neurona.
 • Slabost mišića, posebno u mišićima, koji se isporučuje duže živce, posebno u prisustvu senzorni poremećaji u distalnom, omogućava da se sumnja na povredu perifernih funkcija motornog neurona u vezi sa perifernim polineuropatije.
 • Simptomi nervnog sistema (tj normalne reflekse, nedostatak mišićne atrofije ili fasciculations, normalan mišićne snage, ili nedostatak napora u snazi ​​mišića provjera) ili nedostatak napora u pacijenata sa umora ili slabosti, koji se ne odlikuje sve privremene ili anatomskih obrazac omogućava da se sumnja na prisutnost umora pacijenta, a ne pravi slabost mišića. Međutim, u povremena slabost, koja je odsutna u vrijeme nepravilnosti ispita može proći nezapaženo.

S više informacija, možete preciznije lokalizaciju lezije. Na primjer, slabost mišića, što je praćeno znaci gornjeg motornog neurona lezija u kombinaciji s drugim simptomima, kao što su afazija, poremećaj mentalnog statusa ili drugih simptoma disfunkcije moždane kore, omogućava osumnjičeni lezija u mozgu. Slabosti povezane s lezije perifernog motornog neurona bolesti mogu biti zbog udara jednog ili više perifernih nervov- u bolestima kao što distribucije slabost mišića ima vrlo karakterističan obrazac. Uz poraz brahijalnog ili lumbosakralnim pleksusa motor, senzorni poremećaji i promjene u refleksi su razbacani i ne odgovaraju na području bilo koje od perifernih živaca.

Dijagnoza bolesti, što je izazvalo slabost mišića. U nekim slučajevima, identificirao niz simptoma vam omogućava osumnjičenik izazvao njihovu bolest.

U nedostatku pravog slabost mišića simptoma (npr karakterističan anatomski i vremenski obrazac slabosti, objektivnih simptoma) i prisustvo samo pritužbe pacijenta opće slabosti, umor, nedostatak snage ne bi trebalo da preuzme prisustvo neurološke bolesti. Međutim, kod starijih pacijenata koji imaju poteškoća hodanje zbog slabosti, kako bi se utvrdilo distribucije slabost mišića može biti teško, jer hod poremećaji često povezani sa mnogim faktorima (vidi. pogl. ", posebno kod starijih pacijenata"). Pacijenti s više bolesti može biti funkcionalno ograničene, ali se ne odnosi na pravi slabost mišića. Na primjer, u srca i pluća kvar ili umor, anemija može biti povezano sa dispneja ili netrpeljivosti prema fizičkog napora. Zajednički patologija (npr povezani s artritisom) ili bol u mišićima (npr u vezi sa polymyalgia rheumatica ili fibromijalgija) mogu ometati obavljanje fizičke aktivnosti. Ovi i drugi poremećaji koji su izraženi u žalbi slabosti (npr gripa, infektivnu mononukleozu, zatajenje bubrega) obično su već identifikovani ili njihovi rezultati ukazuju povijest evaluacije i / ili fizičkog pregleda.

U principu, ako je povijest i fizički pregled pokazao nikakve simptome koji ukazuju na organske bolesti, njegovo prisustvo bi trebalo da bude maloveroyatno- ukazuju na prisustvo bolesti koje izazivaju opšti zamor, ali su funkcionalne.

Dodatne metode istraživanja. Ako pacijent ima umora, a ne slabost u mišićima, možda neće biti potrebne dodatne studije. Uprkos činjenici da pacijenti sa istinskom slabost mišića, možete koristiti razne dodatne metode istraživanja, često igraju samo sporednu ulogu.

U nedostatku pravog metoda slabost mišića za izbor dodatne studije koriste klinički pregled (npr otežano disanje, bledilo, žutica, šum na srcu).

Ako ne postoji abnormalnost u zaključcima istraživanja također će vjerojatno ukazati na bilo patologije.

U iznenadnom razvoj, ili u prisustvu teških uopštene slabost mišića, ili bilo kakve simptome poremećaja disanja je potrebno procijeniti forsirani vitalni kapacitet i maksimalni inspiratorni snagu za procjenu rizika od akutne respiratorne insuficijencije.

U prisustvu pravi slabost mišića (obično nakon procjene rizika od akutne respiratorne insuficijencije) studija ima za cilj da pojasni svoje uzroke. Ako to nije očigledno, obično se obavlja rutinske laboratorijske testove.

Ako postoje znakovi oštećenja istraživanja centralnog motornog neurona je ključ od MRI. CT se koristi ako MRI nije moguće.

Ako sumnjate mielopatija MRI može utvrditi prisutnost lezija u kičmene moždine. MRI vam omogućava da se identifikuju drugi uzroci paralize koji oponašaju mijelopatija, uključujući i poraz ekuina ekvine korijena. Kada nemogućnosti obavljanja MR-CT može se koristiti mijelografija. druge studije su takođe sproveo. Lumbalna punkcija i pregled cerebrospinalnog likvora može biti opcionalno u identifikaciji lezije na MRI (npr nakon otkrivanja tumora epiduralne), a ako se sumnja Contra na protok likvora puteva.

Zbog sumnje polineuropatije, miopatije ili nenormalan neuromišićne spojnice su ključni neurofiziološkom metoda.

Nakon promjene povrede nerva to i denervacija mišića može razviti nakon nekoliko tjedana, tako da u akutnoj periodu neurofizioloških metoda može biti neinformativan. Međutim, oni su na snazi ​​u dijagnostici nekih akutnih bolesti kao što su demijelinizacione neuropatija, akutna botulizam.

Zbog sumnje miopatije (prisustvo slabost mišića, grčevi u mišićima i bol), potrebno je odrediti razinu mišića enzima. Povećanje nivoa ovih enzima u skladu sa dijagnozom miopatije, ali također može pojaviti kod neuropatije (pokazujući atrofije mišića), i njihov vrlo visokom nivou česta u rabdomiolize. Osim toga, njihova koncentracija ne raste na sve miopatije. Redovno konzumiranje kokain je praćeno povećanjem razine postojećih dugo kreatinfos fokinazy (u prosjeku nivo od 400 IU / l).

Uz pomoć MRI može otkriti upalu mišića koja se javlja u upalnih miopatije. Mišića biopsija može biti potrebna za konačnu potvrdu dijagnoze miozitis ili miopatije. Pogodno mjesto za biopsiju može se podesiti pomoću MRI ili EMG. Međutim, artefakti iz igle umetanja može oponašaju patologija mišića, a preporučuje se da se izbegne i da se biopsija materijala sa iste lokacije, u kojem vodi elektromiografija. Da biste potvrdili neke nasljedne miopatiju mogu zahtijevati genetsko testiranje.

Zbog sumnje motoneuron studije bolesti uključuju elektromiografija i brzinu istraživanja pobude za potvrdu dijagnoze i isključenje može liječiti bolesti, motornog neurona bolesti koja oponašaju (npr, hronični upalni polineuropatije, multifokalne motorna neuropatija i drži blokova). U kasnijim fazama ALS u MR mozga se mogu otkriti degeneracije kortikospinalnog trakta.

Specifični testovi mogu uključivati ​​sljedeće.

 • Zbog sumnje miastenija sproveo test edrofonijum i serologiju.
 • Zbog sumnje vaskulitis - određivanje prisutnosti antitijela.
 • Kada je to moguće, u porodici genetska bolest - genetsko testiranje.
 • U prisustvu simptoma polineuropatije Obavljanje drugih testova.
 • U prisustvu miopatije, a ne u vezi sa drogom, metaboličkim ili endokrinih bolesti, moguće mišića biopsija.

slabost mišića tretman

Tretman ovisi o bolesti izaziva slabost u mišićima. Pacijenti sa po život opasnim ponašanje mehaničke ventilacije mogu biti potrebne simptome. Pomoć da se prilagode fatalnu slabost mišića i smanjiti ozbiljnost funkcionalnih poremećaja su fizikalna terapija i radna terapija.

Posebno u starijih bolesnika

Stariji ljudi mogu doživjeti blagi pad od tetive reflekse, ali njihova asimetrija ili odsustvo znak patološko stanje.

Što se tiče starijih karakteriše smanjenje mišićne mase (sarkopenija), a zatim mirovanje može brzo, ponekad u roku od nekoliko dana, dovesti do iscrpljujuće atrofija mišića.

Stariji pacijenti uzeti velike količine droge i više su skloni miopatije droga, neuropatije i umor. U vezi sa ovim lekovima je čest uzrok slabost mišića kod starijih osoba.

Slabost, sprečavajući šetnju, često ima mnogo uzroka. Oni mogu uključivati ​​slabost mišića (npr prethodni moždani udar, korištenje određenih lijekova, mielopatijom zbog spondiloze vratne kralježnice ili atrofija mišića), i hidrocefalus, Parkinsonova, artritis bol i starosti gubitak neuronske veze, kojim se uređuje posturalne stabilnosti (vestibularni sistem proprioceptivnih staze), koordinaciju pokreta (malog mozga, bazalnih ganglija), vida i Praxis (frontalnog režnja). Pri pregledu treba fokusirati na promenljivih faktora.

Često, fizikalnu terapiju i rehabilitaciju može poboljšati stanje pacijenta, bez obzira na uzrok slabost mišića.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Vrste nervnih ćelijaVrste nervnih ćelija
Držite tijelo sile gravitacije. Retikulama sistem mozgaDržite tijelo sile gravitacije. Retikulama sistem mozga
Centar za disanje. Ono što je centar za disanje? Gdje je centar za disanje? Betzingera kompleksa.Centar za disanje. Ono što je centar za disanje? Gdje je centar za disanje? Betzingera kompleksa.
Prednji motor neurona kičmene moždine. Interkalarna neurona kičmene moždinePrednji motor neurona kičmene moždine. Interkalarna neurona kičmene moždine
Akomodativna asthenopia. Etiologija, patogeneza. Nekorigovane hiperopiju, dalekovidost,…Akomodativna asthenopia. Etiologija, patogeneza. Nekorigovane hiperopiju, dalekovidost,…
Pnevmotaksichesky centar. Uticaj mosta na respiratorni ritam. Apneystichesky centar. Apneyzis.…Pnevmotaksichesky centar. Uticaj mosta na respiratorni ritam. Apneystichesky centar. Apneyzis.…
Ulazi u motornog korteksa. Red core kortikorubrospinalnaya sistemaUlazi u motornog korteksa. Red core kortikorubrospinalnaya sistema
Amiotrofične lateralne skleroze (motornog neurona bolest) spastikoatroficheskie stalno progresivno…Amiotrofične lateralne skleroze (motornog neurona bolest) spastikoatroficheskie stalno progresivno…
RefleksiRefleksi
Brake System Renshaw ćelija. Muscle senzornih receptoraBrake System Renshaw ćelija. Muscle senzornih receptora
» » » Slabost mišića: uzroci, simptomi, liječenje, simptomi
© 2018 GuruHealthInfo.com