Kako tretirati dječje zatvor. Doktor savetuje. Tretman zatvor kod djece. Kako odabrati lijek za zatvor za dijete

Konstipacija - problem koji se može pojaviti u bilo kojoj dobi: novorođene bebe, preschooler, učenik ili mlade osobe. Vjeruje se da je zatvor - najčešći patologije gastrointestinalnog trakta kod djece. Konstipacija - ove poteškoće defekacije (nužde - crijeva proces evakuacije) ili odsustvo nezavisnih stolice za neke - tom periodu. U zavisnosti od starosti periodima djeteta u kojem mora biti nezavisna stolicu, mijenja. Novorođenče što dojila, "ima pravo" na broj pokreta crijeva, koliko puta je hranio. Ovo - idealna opcija, ali za današnju djecu mlađu od 2 - 3 mjeseca je prihvatljivo imati stolicu najmanje 2 puta dnevno. Za djecu koja su boca-fed, da zatvor je nedostatak neovisnog stolica za taj dan.
Kako tretirati dječje zatvor. Doktor savetuje. Tretman zatvor kod djece. Kako odabrati lijek za zatvor za dijete

Ono što se smatra zatvor. Konstipacija - ove poteškoće defekacije (nužde - crijeva proces evakuacije) ili odsustvo nezavisnih stolice za neke - tom periodu. U zavisnosti od starosti periodima djeteta u kojem mora biti nezavisna stolicu, mijenja. novorođen beba, što dojila, "ima pravo" na broj pokreta crijeva, koliko puta je hranio. Ovo - idealna opcija, ali za današnju djecu mlađu od 2 - 3 mjeseca je prihvatljivo imati stolicu najmanje 2 puta dnevno. Za djecu u umjetni hranjenje, do opstipacije godinu je nedostatak neovisnog stolica za taj dan. Za djecu do 6 mjeseci, zatvor se smatra ne samo odsustvo nezavisnih stolice u toku dana, ali i pojavu čvrstih fekalija izdao. Normalno stolici dosljednost u ovom dobu se smatra "paste" da je neformirano (ali ne i tekućine) kal. Ako je klinac koji je pod šest mjeseci, izmet - u obliku "kobasice" ili "muda" - tendencija da se zatvor. U dobi od 6 mjeseci do 1,5 godina kao izmet može biti kašasta i uređen. Za djecu predškolskog i školskog uzrasta konstipacija - nedostatak neovisnog stolica za taj dan.

Dakle, konzistentnost stolice ne može biti čvrsta. Često je dijete odsutno defekacije više dana, možda čak i od 2 - 3 dana, a onda beba On ide u toalet "kaša" ili tečnost, ali je i dalje, - zatvor. Ako je dijete na svoju ruku, odnosno, bez pomoći odraslih, creva jednom ili više puta dnevno, ali mnogo naprezanja, plače, i cal - vrlo čvrste u obliku "matice" (tzv "ovce izmet"), u malim porcijama, često prošaran krvlju - to je takođe zatvor. Prisustvo zatvor u starijih učenika, roditelji mogu zamisliti, ako dijete ide u toalet uz knjigu, a nije izašao. U tom slučaju, potrebno je da razgovaram s njim, jer adolescenti često neprijatno reći svojim roditeljima o svojim problemima sa stolicom. Za neke ljude (prema različitim procjenama od 3 do 10%) je normalno stolicu jednom od 2 - 3 dana. U isto vrijeme, oni imaju - neometan čin defekacije, izmet normalne konzistencije i stolice kašnjenje ne izaziva neugodnih subjektivne senzacije (kao što su letargija, osjećaj težine ili punoće u trbuhu, bol u trbuhu, gubitak apetita). Obično takve karakteristike su nasljedne. Ako vaše dijete spada u grupu ljudi, onda je ritam pražnjenja crijeva se obično nalazi na 7 - 10 godina, a on mora ići "za - velike" do tog vremena, kao i druge djece: barem jednom dnevno. Koje su brave. Konstipacija može biti uzrokovana urođenim anatomski defekti kolona i rektuma (kongenitalna aganglioz - Hirschsprung bolest, ahalazijom rektuma, itd). Većina tih država se ispoljavaju nedostatak crijeva pokreta od rođenja. To može steći anatomski zatvor: nakon hirurških intervencija u rektumu ili u trbušnoj šupljini zbog ljepila bolesti.

Konstipacija anatomske prirode nazivaju organski. Ove brave su uključeni u pedijatrijskoj hirurzi, moramo učiniti hitnu operaciju u nekim slučajevima. U većini slučajeva, djeca ne ispunjavaju organske i funkcionalne zatvor. Funkcionalna zatvor nije uzrokovana strukturnim lezija u crijevima (svi formirana ispravno, bez anatomskih defekata nema hrabrosti), i kršenja mehanizama regulacije motornih aktivnosti gastro - intestinalnog trakta (GIT disfunkcija). Kao rezultat raznih razloga, koji će biti reči kasnije, mijenja ton zid creva. Konstipacija može biti spastična, kada je ton - povećao čir područje, a stolica ne mogu dobiti više od ovog mesta. Ona se manifestira u obliku vrlo gusta, "ovce" izmet. Druga vrsta funkcionalne zatvor - hipotonična ili atonična zatvor. U ovom slučaju defekacije kašnjenje može biti 5. - 7. dana, izmet može biti velika količina ljuštenja. Uzroci funkcionalne konstipacije. U novorođenčadi, važan faktor za pravilno funkcioniranje crijeva je hrana. Obično djeca u umjetni hranjenje, stolica duplo manje nego kod beba dobija majčino mlijeko. Ne smije se zaboraviti da dijete još nije formirana probavni mehanizmi regulacije i mogućnosti prilagođavanja. Stoga, bilo kakve promjene u ishrani može dovesti do crijeva disfunkcije, od kojih je jedna manifestacija je zatvor. Poželjno je da je beba najmanje 6 mjeseci dojenja, nepoželjne uvođenje dohrane (sokovi, pire krumpir, žitarice, mliječni proizvodi, sir) do 5 - 6 mjeseci, što je neprihvatljiva česte promjene u hrani, naročito baze (ako dijete dobije ono - vještačko mješavina , ne pokušavajte ga zamijeniti s drugim, osim ako je to izričito potrebno). crijevnih dysbiosis često u pratnji zatvor. Povrede kao dio normalne crevne flore javljaju iz različitih razloga. Je li bilo problema u toku trudnoća, kao što je rizik od pobačaja, toksemije, infekcije, antibiotici ili hormonalne droga, skrivena, indolentan bolesti kod trudnica može dovesti do razvoja dysbiosis kod djece.

Ostali razlozi su: carskim rezom, prematuriteta, infekcije i nepravilno hranjenje beba (rano transfer do umjetnih preparata hranjenja neblagovremeno uprave, nema stabilnosti snage). Moć, kao regulator motornih funkcija crijeva, zadržava svoju ulogu i za stariju djecu. Pojava zatvor može dovesti do dugoročno korištenje mehanički i termički nježan hrane (pire hranu, kašice, želea, žitarice - cicvara, itd), u odsustvu dijetetskih proizvoda koji sadrže grube vlakana, ili dijetalnih vlakana. Korištenje visokih kalorija, hrana malog kapaciteta (jaja, čokolada, brašno proizvoda) također može doprinijeti nastanku konstipacije. Postoje proizvodi koji imaju efekt za pričvršćivanje. To - jaku kafu, čaj, kakao, sir, riža, nar, kruške, dunje, pletenje proizvoda i čokoladu, brašno gore navedeno. Još jedan važan faktor za razvoj opstipacije su mišićne hipotonija (slabost mišića) i fizička neaktivnost (sjedeći način života). U novorođenčadi, slabost mišića može razviti na pozadini pothranjenosti (pothranjene djece) ili rahitisa. Hipotonija u starijoj dobi je posljedica neaktivnosti.

Glavnu ulogu u oblikovanju funkcionalne konstipacije djeteta igra psiho-emocionalnog stresa. Bilo koji trauma može dovesti do razvoja zatvor za djecu. To može biti smrt voljene ili omiljena životinja, prestroga kazna za prekršaj, strah, sukobi s vršnjacima, neuspjeh u školi, itd Učenici često počinju zatvor zbog potrebe volje da suzbije poriv da vrše nuždu iz straha da uzmu slobodne dane sa lekciju ili oklijevati da ide u WC "na - veliki" u školi. Konstipacija može uzrokovati nekontrolisane upotrebe određenih lijekova (smektita, Imodium, bifidumbacterin, enzima pripreme). Česta upotreba klistira i laksativa tlači vlastite refleks na stolici. Na kraju, zatvor često prati drugih bolesti: endokrinopatije (dijabetes, hipotireoza, itd), Psihijatrijski i neurološki poremećaji (depresija, multipla skleroza, meningitis, itd), cistična fibroza, miastenija gravis, čira na želucu, itd Konstipacija ove. teška bolest je jedan od simptoma do izražaja sve izlaz kliničku sliku osnovne bolesti. U bolesti rektuma (pukotine, hemoroidi) često čine funkcionalnu zatvor. Često, zatvor u pratnji crv zaraze (nematode), i zatvor može biti praktično jedini simptom.

Kako tretirati dječje zatvor.

S obzirom na važnost pravilne ishrane i načina života, u mnogim aspektima zavisi od roditelja normalno funkcioniranje probavnog trakta djeteta i, kao posljedica toga, prisustvo ili odsustvo njegovog zatvora. Da biste spriječili razvoj zatvor u novorođenčadi dijete roditelji treba da pokuša da se pridržavaju sljedećih načela dobre prehrani djeteta: što je duže moguće održati dojenja majčino mlijeko. Zaražene mlijeko bakterija dojke nije kontraindikacija za dojenje, kao što je gotovo uvijek moguće tretirati mama bez zaustavljanja hranjenje grudyu- moguće da se stabilizuje moć djeteta do 6 mjeseci. Za hranu za bebe, bilo kakve promjene nosi rizik od neuspjeha adaptacije, tako da je često dijete problem sa stolicom se pogoršava kada roditelji počnu da grozničavo promijeniti iz jednog spoj na drugu. Ovo se odnosi i na medicinski smjese, koje nisu uvijek odgovarajuće uvesti polugoda- ne treba uvesti čvrstu hranu na 5 - 6 mjeseci. Klinac je dovoljna za normalan razvoj hranjivih tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku ili prilagođeni mješavine - nadomjestaka majčinog mlijeka. Prerani uvođenje dohrane može uzrokovati bebu zatvor, i drugih problema s gastrointestinalnog trakta. Jedini izuzetak tendenciju djeteta da zatvor može biti uvođenje banana i (ili) prune (čorba, sok, pire) ili voće (povrće) pire, ali ne ranije od 4-4,5 mjeseci- svaki novi proizvod treba uvesti postupno počinju sa minimalnim količinama (manje od postepeno uvođenje novog proizvoda je, to je manji rizik od crijeva disfunkcija). Nema potrebe da se uvede više novih proizvoda. Vremena za adaptaciju na novi proizvod je veća mlađe bebe, i, u prosjeku, je 7 - 10 dana, tokom kojih se može primijeniti samo jedan novi proizvod. Za dojenčad kao prevenciju i korekciju zatvor je veoma važno da se pije. Liquid je "punilo" creva do trenutka kada se dijete ne dobije čvrstu hranu koja sadrži vlakna i dijetalnih vlakana.

Ograničenje dijete piće ne mora (da nam "koliko napitak"), u isto vrijeme ne pokušavajte silom ubrizgavaju tekućinu u bebu. Kao piće mogu se koristiti: kuvana voda (zaslađen šećerom ili fruktozom) - baby čajeva komorača, mirođija vodenim romashkoy- 3 - 4 mjeseca - slabo koncentrirana čorbe od šljive, kajsije, sušeno voće (1: 5 u odnosu na normalnu kompot) , bobičasto voće pića (10 bobica po čašu vode). U djece mlađe od 6 mjeseci i dalje slabo razvijen refleks pražnjenja creva, koji imaju tendenciju da zatvor. U ovom slučaju, dijete treba pomoć, stimuliraju refleks da vrše nuždu. To se radi na sljedeći način: neposredno prije svakog hranjenja da sprovede nježna masaža (5. - 7. minuta), što uključuje i milovati stomak smjeru kazaljke na satu, tucking noge u stomak, pljuvanje na stomaku. Nakon što je beba pojela, može zagolicati u anus, što je iritacija refleksogene zoni. Ako nezavisni stolica dijete ima jedan dan, a onda po mogućnosti u isto vrijeme stalno poduzmu mjere za podsticanje refleksa da vrše nuždu, prolazeći na sljedeći tip akcije, ako prethodni nije dovelo do stolice: Masaža, gore opisani, ali intenzivnije i dugotrajan (20 -30 minuta) - mehaničku iritaciju anusa kao ne-traumatski objektima translacionih pokrete potrebne sa vazelina ili kremom (myltse, drži vatom, kraj ventilator, itd) - Put pare th cijevi (npr sa nazubljenim gumenim torba top) za 10 - 20 minuta, noge bend u stomak. Zajedno sa gasovima može biti stolica. Samo u slučaju neuspjeha svih ovih događaja, a ne češće od jednom u 36 sati, možete napraviti svom djetetu čišćenja klistir s vodom na sobnoj temperaturi. Djeca sa tendencijom da zatvor pokazuje izvjesnu masažu. Posebno je značajna masaža za djecu oštećenog (prematuriteta, intrauterina zaražen, antibiotska terapija, djeca s neurološkim poremećajima ili disfunkcije, djeca sa rahitis). Ova djeca često mišićna hipotonija i odloženi formiranje reflekse, što može dovesti do zatvora. Masaža jača mišiće trbušnog zida i ubrzati formiranje reflekse.

Nakon uvođenja ishrani čvrste hrane dijete za sprječavanje konstipacije potrebno je da dijete dobije proizvoda koji sadrže celulozu (biljni proizvodi) i dijetalnih vlakana (kruh, neprotertye meso, orasi). Hrana ne bi trebala biti mehanički i termički blag, naprotiv, poželjno je da dijete jeli sirovo povrće i voće, salate, vinaigrettes, oštre žitarica, povrća juhe, jela od mesa i mesa peradi bolje komad. Od velike važnosti za prevenciju konstipacija su ispravan način rada i povoljan psihološki atmosferu. Morate racionalno alternacije rada i razonodu, izbjegavanje nepotrebnog stresa. Važno je da dijete ima dovoljno aktivnost motor, ne izbjeći situacije kada sina ili kćer provesti sate gledajući televiziju ili računalo. Nemojte biti previše grub da kazni djecu za greške, pobrinite se da je kazna adekvatna prekršajnog izbjegavaju traume kod djeteta. Također je važno da roditelji imali kontakt povjerenja sa djetetom na vrijeme da se upoznaju sa svoje probleme i pokušati ih riješiti zajedno. Ako, međutim, dijete ima zatvor, to je poželjno koristiti laksative. Pored ugnjetavanje svojih refleksa da stolica, to je puna malapsorpcijom, razvoj dysbiosis i upale u crijevima.

Konstipacija treba pokušati da se omogući normalizacija crijeva funkciju zbog moći. Proizvodima koji imaju slabyaschim akcije: sirovo povrće, voće, dinje (lubenica, dinja), morske alge, kamena voće (šljive, trešnje, kajsije), banane, mliječne proizvode (jogurt, jogurt, sir), svjež žitarice (zob, heljda, kukuruz, ječam), kruh od pšeničnog brašna (raž hleb sa mekinjama), biljno ulje. Moguće je da daju prednost ovog proizvoda, uz smanjenje potrošnje hrane ima za pričvršćivanje akcije (svježi sir, čaj, kava, kakao, riža, čokolada, brašno). Možete koristiti kontrast temperature: za jedan obrok dijete dobije obroka na različitim temperaturama, na primjer, jeo topli obrok, a zatim popije čašu hladne tečnosti (sok, mineralna voda, sok). Također, potrebno je normalizirati režim motora djeteta, posebno za obavljanje vježbe za jačanje trbušnih mišića. Korisni planinarenje, trčanje, biciklizam, skijanje, klizanje, plivanje. Ako se roditelji ne mogu nositi sa zatvorom u dječjem gore navedenih metoda, onda morate proći fekalne crijevnih dysbiosis i obratite se lekaru - gastroenterolog. liječenje funkcionalnih zatvor kod djece - težak posao, često zahtijeva prilično dugo vremena. Što manje postoji disfunkcija, lakše je da se tretira, pa ako vaše dijete ima zatvor ili tendenciju zatvor, ne bi trebalo odgoditi posjete doktoru više od mjesec dana.

zatvor

Počinjemo s definicijom preuzeta iz "Enciklopedijski rječnik medicinskih Uvjeti". Prema tome, "Konstipacija - sporo, otežano ili sistematski nedostatak kretanja crijeva". Odredi pokušati razumjeti problem u suštini, da je za hiljade ljudi svih uzrasta je jako važno.

Pije zatvor - oni su opasnost po zdravlje i intenzitet terapije - to je u velikoj mjeri određuje starost osobe. Fundamentalno važna je činjenica da su ozbiljni razlozi - kongenitalne tegobe strukture ili metabolizam, se otkriju, obično u ranom djetinjstvu. Ako je osoba stara više od tri godine i, barem na površini, izgleda zdravo - ne distrofičara, bez većeg gojaznost, odgovarajuće starosti mentalni razvoj - verovatnoća da je uzrok zatvora je povezan sa bilo kongenitalnim anomalijama je izuzetno niska.

Glavni zaključak iz prethodnog stava je da se zatvor u začetku treba tretirati mnogo gore nego za ostatak ljudskog života, jer je to u ovom trenutku trenutku, pobrinite se da ne postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost.

Sve u svemu, u prvoj godini života je samo jedna bolest je ozbiljan i opasan uzrok konstipacije - je Hirschsprung bolesti. Suština bolesti - nisu razvijeni nervnih ćelija u jednoj od sekcija crijeva. Razlog - povreda embrionalnog tkiva, i zašto se to dešava niko ne zna. Jasno je da, ako određeni dio crijeva se ne funkcioniše nervnih ćelija, i to vrlo stranice ne radi pravilno. Hirschsprung bolest "nepravilnost" ogleda se u činjenici da pogođenim dio crijeva je u stalnom stanju kontrakcije - nad njim se akumuliraju stolicu i, sasvim prirodno, postoji zatvor. Tretman Hirschsprung bolesti samo operativac. Značenje rada - uklanjanje neradni dio crijeva, a složenost intervencije evidentno je, pogotovo s obzirom na činjenicu da je drška mora novorođenčadi. Ali, čovjek je osuđen bez operacije.

Srećom, Hirschsprung bolest ne često javljaju (jedan slučaj po 2-5000 poroda). Dakle, 99% od djetinjstva zatvor i zatvor je kod odraslih ne predstavlja opasnost za život gotovo 100%, iako su zaista mogu zasjeniti ovom životu.

Uvijek imajte na umu da, kroz samozapošljavanje, odnosno bez pomoći doktora kako bi se utvrdilo uzrok konstipacije je teško. Na kraju, zatvor vrlo često nije nezavisna bolest, već simptom nekog drugog oboljenja - ulkusne bolesti, hemoroida, pankreatitis, holecistitis, disfunkcija štitnjače, itd U isto vrijeme, i to se dešava često, najviše u dubini pregled ne otkriva uzrok opstipacije. Usput, ovo je mnogo češće razlog ne pojavi, ono što je otkriven. Ali, uzimajući terapijske pokušaje da se eliminiše zatvor - da li je to poseban režim ishrane, klistiranje ili laksativi - uvijek biti siguran da ne postoji ništa ozbiljnije. Dakle, logičan zaključak: apel specijalista (gastroenterologa) će uvijek biti suvišan.

Očigledno je da, ako je pregled otkrio određene bolesti, liječenje i glavni napori trebaju biti usmjereni ne da spasi od zatvora, a za liječenje određene bolesti. Ali, ako ništa nije pronađeno, onda može biti korisno za vas, ovo poglavlje - tako da ako se odlučite za samo-liječiti, pokušajte barem ne rade glupe stvari i znati koliko je velika proleterska pjesnik govorio, "šta je dobro, a šta loše".

1. Konstipacija - to je loše. Nije bitno, nije tragedija. Nevolje. Sebe ili svoje dijete moguće je da pomogne. Ali kako?

2. Postoje dva važna uvjeta za normalno funkcioniranje crijeva. Pružanje tijelo, prvo, dovoljnu količinu tekućine i, drugo, dovoljan nivo kalijuma. Ako osoba gubi puno tekućine, poremećen crijevnih sokova. Možda je to primjer, kada topline tijela zbog zaraznih bolesti ili u odnosu na suhoće i visoke temperature. Pored toga generira strah od zaraze, i otrov, naviku pijenja prokuvane vode. Niko ne tvrdi - prokuvane vode bolje od vode iz slavine, ali ne smijemo zaboraviti da je u kuvana voda nije mineralnih soli. Kalijum za creva - kako za auto benzin. Uz nedostatak kalija crijevnih kontrakcije (tzv peristaltiku) dramatično oslabila i to može biti uzrok opstipacije. Većina kalijum - u grožđice, suhe marelice, šljive, smokve. Ako pijemo prokuvane vode - jedu ove proizvode, i još bolje, kuhati kompot i piti za zdravlje. Roditelji moraju zapamtiti i razumjeti: pregrijavanja i ključalu vodu - glavni uzroci opstipacije kod novorođenčadi.

3. Principi ishrane terapije su. Neželjeni proteina hrane bogate - čokolada, sir, orasi. Poželjno - jogurt, kefir i kiselo dan. Crni kruh je bolji od bijele. Sok od jabuke je bolje nego u cjelini jabuka. Generalno zatvor vegetarijanstvo - vrlo dobar. Usput, upotreba noći jedna šolja jogurta + 20 komada od parene suhe šljive vam omogućava da riješi zatvor u 25% slučajeva bez ikakvih drugih lijekova. U svakom slučaju, zapamtite: ne postoji zatvor može kategorički i apsolutno ne mogu. To je uvijek preporučljivo da se riješi problem, ali ne kvare sa sebe ili svoje dijete živi sa večnom dijetama. Dakle, ako stvarno želite, možete.

4. Od laksativi dozvoljeno koristiti bez savjeta doktora, uočavamo dvije grupe lijekova. Prvo, tečnost ulja (ricinusovo ulje, bademovo, maslinovo, vazelin) i, ​​drugo, blago laksativno sadrže senna (Senna lišće, senadeksin, Senade, Glaxo, regulaks). Essence i pravila za primjenu ovih lijekova su kako slijedi:

· Potrebno je osigurati da stolica je barem jednom dnevno i to u određeno vrijeme. Najbolje od svega - ujutro prije doručka i općenito za sve ostalo. Ukratko, to je bolje za početak dana - da ustane iz kreveta i sjesti na nošu (opcija - idite na WC);

· Bedtime vam dati vaše dijete (uzeti svoj) 1/2 tablete, npr senadeksina. Moguće je da će ova doza biti dovoljno za vas. Ako ujutro imaju uobičajene probleme - povećati dozu. Zadatak - pronaći minimalne doze na kojoj ujutro ide na WC nije za vas da testirate. Odmah rezervirati: ako u skladu sa gore navedenim principima ishrane terapije, ne pregrijati, i troše dovoljne količine proizvoda koji sadrže kalij, i dobrodošli u noći dva senadeksina tablete za tri dana ne dovodi do eliminacije zatvor - sve pokušaje samomedikaciji mora odmah prekinuti, a ja želim da naloži ili ne želim, ali da ide kod doktora. U svakom slučaju, ne prelaze dozu dvije tablete noću;

· Za podešavanje doze, držite ga oko 10-14 dana. To je važno ne samo za postizanje redovnu stolicu, ali i da se formira refleks organizma da stolica u određeno doba. Zatim, polako, početi da se polako smanjiti dozu (u četvrtine tablete svakih 3-4 dana) u svakom slučaju ne zaustavlja odmah dobrodošli. Ako smanjenje doze imaju problema - povratak na prethodni količinu droge.

5. Nemojte zaboraviti činjenicu da je liječenje opstipacije, kao i liječenje bilo koje bolesti, treba biti konačan. To se ne uči u popularnim knjigama, predavao ovaj u medicinskoj školi. Arsenal alata koji može imenovati doktor za zatvor, ide dalje samo primanje laksativi - to lekovi koji smanjuju ton creva, i enzimskih sredstvima, i eubiotika i još mnogo toga.

6. Često je uzrok opstipacije je hemoroida i pukotina u anus, kada spreman da ide u toalet najmanje tri puta dnevno, ali tako strašno koji je stavio do posljednjeg. U ovoj situaciji, uz poseban tretman, imaju vrlo dobar učinak svijeće sa glicerinom i svijeće s pogledom na krkavine ulja. Uzgred svijeće sa glicerinom - jedan od najpristupačnijih i najsigurniji način za borbu protiv opstipacije kod dojenčadi. U najmanju ruku, prije nego što su stavili dijete klistir, trebalo bi da koristite ove svijeće.

7. Pored problema sa procesom navedenih u Sec. 6, često postoje problemi s mjesta gdje dolazi do procesa. sama WC - njegova lokacija, temperatura, prisustvo redovima, kanalizacija, mirisa i više - može biti uzrok opstipacije, ali ne na nivou crijeva, ali na nivou glave. Naravno, ne uvijek imati pri ruci, odmah ispod stražnjice, toplo wc daska u izoliranom stanu, ali smo barem samo uzeti u obzir prije nego što žure da ljekarne za ricinusovo ulje.

Suština ovog poglavlja je kako slijedi.

Konstipacija je vrlo čest patološko stanje uzrokovano, najčešće, ne ozbiljni poremećaji u organizmu, a osnovni nedostatak razumijevanja onoga što ne ide u toalet za tri dana, to je pogrešno i da je učestalost stolice treba slijediti. Konstipacija - bolest civilizacije, njegove komponente - stres, nedostatak kabasta hrana ishrana, prokuvane vode, neatraktivne toaleta. Ali, za razliku od mnogih drugih bolesti, zatvor, u većini slučajeva, dobra ideja za liječenje, kao i sredstva koja se koriste za ovu svrhu su na sigurnom.

Tretman zatvor kod djece

Pre nego što započnete liječenje opstipacije, morate biti sigurni da dijete pati od opstipacije i pokušati utvrditi uzrok. Tretman zatvor kod djece ovisi o uzroku zatvor i dobi djeteta. Self-tretman konstipacija kod djeteta može se vršiti samo u slučajevima kada je zatvor je rijedak i ne imaju tendenciju da hroničnosti.

Tretman zatvora u novorođenčadi i djece u prvoj godini života

Tretman zatvor u djece s alergijama na hranu
S obzirom da je jedan od glavnih uzroka opstipacije kod beba je alergija, glavni tretman zatvor kod ovih pacijenata je uklanjanje uzroka alergije i korekcija ishrane djeteta (i majka, ako je dojila dijete).
Glavni uzrok opstipacije i hrane alergije u dojenčadi je kravlje mlijeko i proizvodi na bazi kravljeg mlijeka. U više rijetkim slučajevima, postoje alergični na kozje mlijeko. U tom smislu, glavni tretman za alergije na hranu i zatvor kod dojenčadi je da se eliminiše iz ishrane djeteta cijeli kravlje mlijeko (kozje mlijeko) i njihove proizvode. Ako je dijete dojeno, a zatim ishrana majke treba eliminirati jaja, orasi, gluten, riba, morskih plodova i druge hrane mogu izazvati alergije u djeteta.

Opstipacija kod djece s nedostatkom laktaze
nedostatak laktaze odlikuje smanjene proizvodnje, ili potpuno odsustvo enzima laktaze, izbacivanja iz šećera mlijeko (laktoza). Bez enzima laktaze tijelo djeteta nije u stanju da vare laktozu, koji se razgrađuju mikroorganizmi creva.
Osnovni metod lečenja zatvor u djece s nedostatkom laktaze je bez laktoze prevođenje dijete na umjetnoj smjese, spaja sa smanjenim laktozu ili mješavine na osnovi soje (Nutrilon-soja, soja Enfamil, Humana SL).

U sadašnjoj fazi u liječenju opstipacije kod djece se često koristi prebiotik Laktuloza (a Duphalac, Laktusan, Prelaks). Laktuloza se ne vari od crijeva enzima djeteta, već služi kao izvor hrane za laktobacila i bifidobakterija - glavni predstavnici zdravu crijevnu floru na račun Laktuloza pomaže u obnovi normalnog sastava crijevne mikroflore u disbakterioza. Osim toga, Laktuloza promovira zadržavanje vode u stolici, pri čemu je omekšao izmet, i njegovo povlačenje iz creva je olakšana. Prebiotik svojstva Duphalac posebno korisna u liječenju opstipacije kod djece kao čest uzrok konstipacije kod beba, osim alergije na hranu i nedostatak crijevnih laktaze je gušavost. Detalji o tretmanu crijevnih dysbiosis kod djece, pogledajte odjeljak disbakterioza, naš izvor.

Tretman zatvor kod djece predškolskog i školskog uzrasta
Tretman zatvor kod djece predškolskog i školskog uzrasta za početak korekcije ishrane i stvoriti režima brigu o djeci. Važno je naučiti dijete da koristi toalet kod kuće, u školi ili vrtiću nije morao izdržati. Ako je dijete izgledalo zatvor, pokušajte saznati šta je bio uzrok. Kada se govori sa svojim djetetom trebaju biti svjesni da on može biti sramota da pričam o tome. Za liječenje povremene opstipacije kod djece koriste laksative.

Lijekovi za liječenje konstipacije kod djece (laksativi)
U liječenju opstipacije kod djece, različite grupe laksativa. Ikad želio naglasiti da laksativi (barem većina njih) ne otkloni uzrok opstipacije, ali samo olakšati otpuštanje izmet, pored toga, česta upotreba laksativa može nauditi bebu. Stoga, u liječenju opstipacije u djece da laksativi mogu biti posezala za tek nakon uklanjanja svih mogućih uzroka opstipacije (vidi. Gore), a samo kao kratkoročni (jednodnevni) rješenje. Ako dijete ima zatvor javljaju često i morate sve više pribjegavaju laksativi - obratite se lekaru.

Tretman zatvor kod djece klistir
Ranije u liječenju opstipacije kod djece klistira vrlo široko su korišteni, i često daje slane klistir ili sapun koji snažno iritira crijeva i uzrokovati bol.
Danas, sa pojavom novih, sigurnih i efikasnih laksativa, klistiranje je potrebno za djecu je značajno smanjen.
Najčešće klistir se koristi kao prvu pomoć za dijete koje ne može da riješi nagomilane u crevima čvrste stolice. U takvim slučajevima, kako bi se ublažio stolice, preporučuje se da dijete microclysters.
Za microclysters koristiti 10-15 ml mlake vode ili kamilice. Klistir put kroz ventilator nakon premazivanje vrh sa vazelinom ili kreme. Klistir treba postaviti vrlo pažljivo tako da ne povredi rektuma djeteta. Ne možeš staviti dijete prisiljen klistir - to može samo pogoršati konstipaciju.

Dijeta u liječenju opstipacije kod djece
Često uzrok konstipacije kod djece može biti kršenje ishrane, jesti određene namirnice ili lijekovi (bobičasto voće sa sjemenkama, na primjer, ribizle, dodaci željeza), doprinosi razvoju zatvor.
U takvim slučajevima, zatvor se obično održava nakon normalizacije režima i sastav hrane za bebe ili prestanak korištenja droga izaziva zatvor.
U svim slučajevima, zatvor kod djece predškolskog i školskog uzrasta (posebno u slučajevima kada je zatvor teži da hroničnosti) se preporučuje da prati preporuke o ishrani, opisano u članku: Sve o zatvor i njegov tretman.

Kada zatvor je hitno?
Djecu svih uzrasta (češće kod beba) razvila akutnih opstipacija može biti simptom crijevne opstrukcije i drugih država direktno ugrožava život djeteta. Jedna od glavnih karakteristika crijevne opstrukcije kod djece je nedostatak stolicu i emisije gasa, povraćanje, progresivno pogoršanje stanja djeteta.
Stoga, ako niste u stanju da se nose sa svojom blokadom ili ako pozadinu dugog odlaganja stolice stanja djeteta pogoršava, odmah pozvati hitnu pomoć!

Glavni uzroci opstipacije u dojenčad i malu djecu

Nepravilna ishrana ili promijeniti uobičajeni način hrane za bebe: zamjenu majčinog mlijeka ili adaptiranog mleka mješavina neprilagođena mješavina kravlje ili kozje mlijeko, kravlje mlijeko alergija, alergična na kozje mlijeko
nedostatak laktaze dovodi do smanjenja crijevnih pH, ​​spazam mišića, iritacije crijeva i analnog zoni. Svi ovi poremećaji dovode do kašnjenja izmeta u crevima.
iritaciju kože u analnom području kao posljedica pelena dermatitisa, upotreba velikih količina nekvalitetnih proizvoda za njegu beba kože.
Pukotine rektum uzrok refleks grč anusa i dijete nameću strah defekacije. Jedan od simptoma analni fisura kod djece je pojava tragova svježe krvi u stolici, krv mrlje na listovima, anksioznost i beba plače tokom defekacije.
Obavezno školovanje djece u lonac može izazvati psihogena zatvor.
Kongenitalne anomalije creva

Glavni uzroci opstipacije kod djece predškolskog i školskog uzrasta

Odsustvo ili loši sanitarni uvjeti u vrtiću ili školi, zbunjenost djeteta zbog prisutnosti druge djece u WC-u. Da bi se prevazišao ovaj problem, potrebno je naučiti dijete da "hoda u velikoj mjeri" u određene sate, kada je obično kod kuće.
Prelazak na novo mjesto stanovanja, putovanja produženo izlaganje na zabavu u stranoj okruženje za dijete
Upala analnog otvora (čmara) i okolnih tkiva (apsces), analni fisura, hemoroida, fistule - čine čin defekacije izuzetno bolno i dovesti do psihogene zatvor. Anus apsces često praćena groznicom.
Nepravilna ishrana - nedostatak vode i drugih tekućina, hrana lako probavljiva namirnica (slatkiši, tjestenina, fast food), nedostatak unosa djeteta voća i povrća.
Određeni lijekovi (npr preparate željeza koristi za liječenje anemije).

Dijagnosticiranje zatvor kod djece
(. Travel, kreće na novo mjesto stanovanja, itd), osim za one slučajeve u kojima je jasno psihogeni konstipacije kod djeteta i ima tendenciju da hroničnost (epizoda zatvor javljaju često i ne idu bez laksativa) potrebno je držati ispitivanje djeteta, što uključuje:

Detaljna ispitivanja i ispitivanje djeteta
Ultrasonografija abdomena
Gornja endoskopija,
analiza izmeta
urina
X-ray pregledi creva

preporučuje se

Sklonost spastična zatvor treba isključiti oštar, uzbudljivo jela, namirnica koje uzrokuju nadimanje: pasulj, kupus, spanać, jabuke i grožđa soki- odbijaju povrće bogato esencijalnim uljima od repa, rotkvice, luk, češnjak, rotkvice.
Uz probavni i uobičajeno zatvor u mnogim slučajevima moguće je da se izbore sami,
mijenja ishrani i načinu života.
Hitne lijek za zatvor - mali gutljajima, bez kruha, piti pola litre svježeg jogurta. Šljive natopljenom u toploj vodi kuhano i jeli u večernjim satima na prazan želudac, i salatu od naribanog kuhana repa, začinjen biljno ulje, pomoć je gotovo kao dobro.

Laksativi (uključujući prirodni, biljni) preporučuje se koristiti samo povremeno, u onim slučajevima kada se ne može bez njih. Zarazna dovodi do toga da je nezavisno stolica ne javljaju.

Sve brave, bez obzira na njihovo porijeklo, su podijeljeni u dvije velike grupe - atonična i spastična. U atonična zatvor smanjena kontraktilnost crijevnih mišića. Takav zatvor često pate od onih koji vode sjedeći način života, kreće malo starije.

Spastična zatvor, nasuprot tome, crijevnih mišićni tonus se povećava do pojave grčeva, koji sprečava napredovanje crevnog sadržaja. Cal je tada dao ovaca ili tanke trake. Tu može biti bol u toku crijeva, posebno u stolici, distenzija abdomena. Spastična opstipacija može biti povezana sa probavnih bolesti (holecistitis, kolitis, peptički ulkus bolest), male karlice (cistitis, prostatitis, adneksitis). Kod ljudi, živaca, senzorne spastična zatvor može doći u neuro-psihičke napetosti.

Kako odabrati lijek za zatvor za dijete

Kako tretirati zatvor u dijete, a moderan i djelotvoran pravni lijek za zatvor može dati malo bez ikakve štete za svoje zdravlje? Šta da radi i kako odabrati pravu lijek za zatvor za vaše dijete i da će se raspravljati u ovom materijalu.
Svaki deseti beba pati od opstipacije. ali te bebe, koji se hrane isključivo na majčino mlijeko, gotovo suočavaju sa takav problem, ako se ne urođenih mana u gastrointestinalnom traktu. Toddlers creva treba da se odvija svakih 12 sati. Ako ne možete dojiti i primijenjenih umjetnih hranjenja, onda je on ispraznio se odvija u 2 puta manje. Prije nego što odaberete lijek za zatvor, ili za svoje dijete, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Moguće je da će riješiti problem bi bilo dovoljno da normalizira funkciju crijeva sa odgovarajućim ishrane i ishrane režima.

Majka bi trebao izgledati ne samo na frekvenciji, ali i kvalitet stolice na dijete. Izmet treba da bude vodenast, prije nego što se pojavi prvi mamac. Kod djece, nakon 28 tjedna, on može postati gušće, u obliku kobasice, ali ne gubi mekoću.

Inicijatori nastanka opstipacije kod djeteta može postati: hrana sadrži puno proteina, što je nedovoljno količinu tekućine u njemu, radije hranu sa hemijski elementi, kao i nedostatak prirodnih proizvoda. Konstipacija često pate od neuropatije, djeca sa fizička neaktivnost, otupljivanje refleks da defekacije se javlja kada se mijenja okoliš ili klimatskim uvjetima.

Pravilno odabrana ishrane pomoći djetetu da zaboravi na zatvor - lijekovi za liječenje bolesti su potrebna samo u ekstremnim slučajevima. Usporava peristaltiku i adstringentno djelovanje riže i griza kašu, žele, voćnih napitaka, juhe, čokolada, kava i jak čaj. Normalizira peristaltiku pomoć povrće, crni kruh i mekinje, voće, mliječni proizvodi, zobene pahuljice, med, sok, povrće i voće, razne džemove i žitarice grube konzistencije.

Nemojte početi tretirati klinac iz zatvora prije nego će biti sigurni u postojanje problem nije u vezi sa ishranom. Saznati šta je uzrokovalo problem u organizmu u razvoju (nužno ograničena na ispitivanje bebu kod pedijatra), a zatim odaberite taktiku postupanja s fokusom na dob djeteta.

Najčešće u novorođenčadi pojavljuje zatvor zbog netolerancije određenog proizvoda. Kada jednom shvatite kakvu hranu uzrokuje zatvor, samo prestani dajući svoju bebu. ako beba koristi majčino mlijeko, ona će morati da preispitaju svoje dijete.

U nedostatak laktaze u organizmu djeteta je odsutan (ili prisutan na vrlo niskim volumena) enzima laktaze koji se moraju odvojiti laktozu. Mlečni šećer beba jednostavno ne može apsorbirati. Prema savjet liječnika imenuje vještačko hranjenje bez laktoze, koja je na bazi soje.

Kada zatvor se često daje djeci Laktuvit koji sadrži sintetički disaharid - Laktuloza. Sadrži fruktoze i galaktoze čestice koje pomažu osnovnog materijala da prođe sve dijelove creva i počnu da djeluju u debelo crijevo.

Šta učiniti ako vaše dijete ima zatvor nije neuobičajeno za lijek za zatvor najefikasnije i bezopasan za tijelo djeteta? U nastavku opisati u detalje kako tretirati bolesti koje uzrokuju česte zatvor, lijek za zatvor je bezopasan za većinu malu djecu i kako urediti pravilnoj ishrani za dijete pati od čestih opstipacije. Prije nego što date djetetu lijek za zatvor, trebate se posavjetovati s pedijatrom koji će vam pomoći organizirati složene tretman i napraviti potrebne ishrane.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Tretman stolica i opstipacija suvoTretman stolica i opstipacija suvo
Bi to moglo biti konstipacija smekty nakon dijete?Bi to moglo biti konstipacija smekty nakon dijete?
Konstipacija. Mehanizmi razvoja zatvorKonstipacija. Mehanizmi razvoja zatvor
Simptomi i liječenje spastična zatvor, kako se izliječiti?Simptomi i liječenje spastična zatvor, kako se izliječiti?
Zatvor i ovce izmet, stolice koza lopte, kao grašakZatvor i ovce izmet, stolice koza lopte, kao grašak
Terrible (užasna, užasna) i zatvorTerrible (užasna, užasna) i zatvor
Kako definirati zatvor?Kako definirati zatvor?
Stolica za zatvor, zelena, crna, bijela izmet odrasle osobeStolica za zatvor, zelena, crna, bijela izmet odrasle osobe
Uporni zatvor uzroci i liječenje, šta da radim i kako da se riješi?Uporni zatvor uzroci i liječenje, šta da radim i kako da se riješi?
Slabost, bijele jezik, kiseline i suha usta zatvorSlabost, bijele jezik, kiseline i suha usta zatvor
» » » Kako tretirati dječje zatvor. Doktor savetuje. Tretman zatvor kod djece. Kako odabrati lijek za zatvor za dijete
© 2018 GuruHealthInfo.com