U ulozi slatko su većina njih su djeca. S druge strane, većina slatkiša nije nešto što nije korisno za djecu, pa čak i veoma opasan. A mnogi radije učiniti da zaštitite svoju djecu od bilo kakvih desert. To nije u potpunosti točno.

Za desert, djece mlađe od 1 godine su voćni sokovi i voćne kaše. Ja bih da podsetim roditeljima da pripreme soka ili pire kod kuće, morate biti sigurni da voće i povrće su sigurni (tj uzgaja u ekološki čistom području bez upotrebe đubriva). To nije uvijek moguće, tako da je poželjno da se uđe u ishrani beba beba sokova i kašica industrijske proizvodnje. Sirovi materijali koji se koriste u proizvodnji dječjih sokova i voćnih kašica je podvrgnut pažljivo praćenje i modernih proizvodnih tehnika omogućava očuvanje neophodnih vrijednih nutritivnih svojstava, veliki broj vitamina i soli. Kompot (napravio sa svježim bobica, voća i sušeno voće) se uvodi do kraja prve godine života. U pripremi kompota biti ograničena na minimum šećera ili bolje - ne koristite ga na sve. Preporučljivo je da se izbjegne korištenje grožđice i grožđe, uzrokujući pretjerane fermentacije u crijevima. Deserti za djecu od 1 godine do 3 dijete upravlja drugoj i trećoj godini života snažno razvijene mastikatorne aparata, povećanje broja zuba, razviti percepciju okusa, poboljšava proces varenja i asimilacije hrane. U skladu s tim širi spektar jela koja možete pojesti dijete ovog uzrasta. Osim poznate bebu kruške, jabuke, banane, šljive, voće asortiman djece starije od 1 godine može se proširiti na račun tropskog voća (kajsije, breskve, kivi, ananas) sa svojim dobru podnošljivost. Dijete može dati takvu voća trešnje, ribizle (sve boje), zrele ogrozd, brusnica, brusnica, borovnica i kupina. U nedostatku alergijske reakcije kod djece starije od 1,5 godina, korištenje takvih bobice su jagode, jagode, maline i agrumi (naranče, grejp, limun). Glavni piće za djecu mlađu od 3 godine su sokovi oznaku "hranu za bebe." Sokovi mogu biti voća, bobica, povrća (jabuke, kruške, trešnje, naranče, banana, mrkva, paradajz), sa celuloze i bez celuloze, monocomponent i mješoviti. Nakon obroka, možete napraviti čaj (prirodno, bez aroma i slabozavarennogo).
U ulozi slatko su većina njih su djeca. S druge strane, većina slatkiša nije nešto što nije korisno za djecu, pa čak i veoma opasan. A mnogi radije učiniti da zaštitite svoju djecu od bilo kakvih desert. To nije u potpunosti točno.

desert (Od francuske riječi za desert) - voće ili slatkih jela služio na kraju večere, trete.ami ugljikohidrata (glukoza, fruktoza, maltoza) su voće i bobice, koje imaju odličan ukus i zabave za djecu koristi. Oni su također izvori vitamina (vitamin C, beta-karoten, folna kiselina), mineralnih soli (kalij, željezo, cink, itd), organske kiseline (jabučna, limunska, oksalna, benzojeva, itd), aromatični i taninske materije, vlakna, dijetalnih vlakana i pektina. Organske kiseline poboljšati proces probave, povećavajući izlučivanje probavnih sokova i jačanje lokomotornog funkciju crijeva. Tanini su adstringentno, anti-upalni učinak na sluznicu crijevnih. Dijetalnih vlakana i pektina omogućio nesmetan rad creva (preventivno djelovati protiv zatvor kod djece), Adsorbovani (u taložni) i izlaza otrovnih materija, uključujući soli teških metala. Svježe voće i bobice ne mogu se zamijeniti ništa - oni su obavezna komponenta ishrane djeteta. Deserti - to nije samo bobice i voće, ali i raznih slatkiša (šećer, konditorskih proizvoda, čokolade, kolači i dr.). podaci proizvodi sadrže saharozu. Oni su lako vari, imaju visoku energetsku vrijednost, ali gotovo nemaju u svom sastavu mineralnih komponenti. Osim toga, u njihovoj pripremi se često koriste boje, arome, margarin, koji se ne preporučuju za upotrebu u dječijoj hrani. Višak slatkiša štetne za zdravlje djeteta, jer smanjuje apetit, narušava metabolizam ugljikohidrata i masti i može dovesti do prekomjernog povećanja tjelesne težine - pretilosti, dijabetes melitus. Osim toga, saharozu je jedan od faktora rizika za karijes. Što se tiče čokoladne proizvode ga sadrže (u čokoladi puslice, čokolade i kolača), oni ne nude bebu, jer povećavaju razdražljivost nervnog sistema i može izazvati alergijske reakcije.
Deserti za djecu do 1 godine
Za desert, djece mlađe od 1 godine su voćni sokovi i voćne kaše. Ja bih da podsetim roditeljima da pripreme soka ili pire kod kuće, morate biti sigurni da voće i povrće su sigurni (tj uzgaja u ekološki čistom području bez upotrebe đubriva). To nije uvijek moguće, tako da je poželjno da se uđe u ishrani beba beba sokova i kašica industrijske proizvodnje. Sirovi materijali koji se koriste u proizvodnji dječjih sokova i voćnih kašica je podvrgnut pažljivo praćenje i modernih proizvodnih tehnika omogućava očuvanje neophodnih vrijednih nutritivnih svojstava, veliki broj vitamina i soli. Kompot (napravio sa svježim bobica, voća i sušeno voće) se uvodi do kraja prve godine života. U pripremi kompota biti ograničena na minimum šećera ili bolje - ne koristite ga na sve. Preporučljivo je da se izbjegne korištenje grožđice i grožđe, uzrokujući pretjerane fermentacije u crijevima.
Deserti za djecu od 1 godine do 3 godine
Dijete od druge i treće godine života sve razvijene mastikatorne aparata, povećanje broja zuba, razviti percepciju okusa, poboljšava proces varenja i asimilacije hrane. U skladu s tim širi spektar jela koja možete pojesti dijete ovog uzrasta. Osim poznate bebu kruške, jabuke, banane, šljive, voće asortiman djece starije od 1 godine može se proširiti na račun tropskog voća (kajsije, breskve, kivi, ananas) sa svojim dobru podnošljivost. Dijete može dati takvu voća trešnje, ribizle (sve boje), zrele ogrozd, brusnica, brusnica, borovnica i kupina. U nedostatku alergijske reakcije kod djece starije od 1,5 godina, korištenje takvih bobice su jagode, jagode, maline i agrumi (naranče, grejp, limun). Glavni piće za djecu mlađu od 3 godine su sokovi oznaku "hranu za bebe." Sokovi mogu biti voća, bobica, povrća (jabuke, kruške, trešnje, naranče, banana, mrkva, paradajz), sa celuloze i bez celuloze, monocomponent i mješoviti. Nakon obroka, možete napraviti čaj (prirodno, bez aroma i slabozavarennogo). U ovom dobu, moramo izbjeći bilo gaziranih pića (uključujući mineralnu vodu s plinom). Nakon 1,5 godina, djeca mogu da uđu u vlast malu količinu šećera i slatkiša - do 30-40 grama dnevno (na bazi šećera, što beba Prima u svom čistom obliku, kao i dio zaslađena pića i poslastice). Možete koristiti zaslađivač - fruktoza (prirodni voćni šećer). Osim šećera u ishrani djece ovog uzrasta mogu koristiti različite vrste džema, džem, džem, med. Kada se med koristi ne smije se zaboraviti da je vysokoallergennym proizvod, pa ga treba uzeti sa rezervom, najbolje u proizvodima za djecu ishrani u industrijskoj proizvodnji. Uzimajući u obzir individualne tolerancije, beba se može dati musevi (pripremljen od svježeg voća i bobica), žele, bombone, sljez (poželjno vanilije, ili kremasti bez dodavanja umjetnih voćnih aroma), voće bombona (pripremljena od prirodnog voća i bobica pire, koji bi trebao biti naveden na etiketi). nakon 2 s djecom Također možete uživati ​​peciva članaka (peciva, peciva, itd.) Ne smije se zaboraviti da su torte namenjen deci ne sme da sadrži margarina- najpogodniji način pripreme tijesta proizvoda za djecu - pečenje. Torte, kolači i masne jetre, kao i čokolada u ovim godinama daju više wound- nisu samo veoma visok u kalorije, ali i težak za varenje, stvarajući dodatni teret na probavni trakt djeteta. Takođe ne smijemo zaboraviti da u pekarskoj kolačić peciva, žele, džem, itd sadrži mnoge sahara- da izbjeći višak šećera u djecu ishrani, jer smanjuje apetit, doprinosi karijesa i debljanje. Slatkiša u ishrani djece s viškom kilograma isključena.

Deserti i slatkiši u ishrani djece

Uz hranu u tijelo dijete dobije ne samo hranjive tvari, ali u određenoj mjeri hranu - jedan od izvora zadovoljstva i pozitivne emocije. Naravno, ova izjava vjerojatno se odnosi na deserte. Nakon deserti sastoje se uglavnom od ugljenih hidrata. Na kraju krajeva, oni su odgovorni za proizvodnju serotonina - hormona sreće.

Dakle, desert - slatko jelo ili voće, služe na kraju obroka. Voće i bobice imaju izuzetnu aroma kvalitete i to je razlog zašto su toliko vole djeca. Oni su izvori vitamina (beta-karoten, vitamin C, folna kiselina), ugljenih hidrata (fruktoza, glukoza, maltoza), minerale (željezo, kalij, cink, itd), Tanini i arome, prehrambena vlakna, pektin i celuloza. Svježe bobice i voće ne može biti zamijenjen ništa - oni su neophodna komponenta ishrane djeteta.

Ali ovo je drugačije deserti slatkiša (konditorskih proizvoda, šećer, prašak za, čokolada, itd.) Ovi slatkiši sadrže saharozu, ali imaju malo korisne komponente u svom sastavu. I dalje u svojim proizvodnje često se koristi okusa i boje koje su štetne za tijelo djeteta. Višak slatkiša u prehrani djeteta može dovesti do gubitka apetita, uznemirila metabolizam masti i ugljenih hidrata, a često i protiv ove pozadini dijabetesa u razvoju. U isto vrijeme, saharoze sadržane u prekomjerne količine u bombona - jedan od uzroka karijesa. Čokolada i hrane koja sadrži to, ne treba dati malo dijete.

Djece mlađe od 1 godine mogu dati voćne kaše i sokove kao poslastica. Roditelji! Ako se pripremaju pire ili sok kod kuće, možete biti sigurni da je voće i povrće uzgaja na ekološki čistom području. Naravno, nećete uvijek biti sigurni u to, pa se preporučuje da daju bebi pire i sok industrijske proizvodnje. Kompoti treba da uđe do kraja prve godine života. U njihovu proizvodnju, ograničiti dodatak šećera na minimum ili ga ne koriste na sve. Također je bolje da se izbjegne korištenje grožđa i grožđica. Oni uzrokuju prekomjerne fermentacije u crijevima.

Za dijete, druge i treće godine života potrebno je da se proširi asortiman slastica. Rasponu od voća za ovu starosnu grupu se može proširiti dodavanjem kivi, ananas, banane i drugog tropskog voća u njihove dobre podnošljivosti. Ako je dijete ovog uzrasta nemaju alergije, možete dodati svojoj ishrani jagode, maline, jagode (jagoda uzgaja kod kuće je vrlo lako) i agruma (grejp, naranče, limun). U ovim godinama, nije potrebno dati djetetu bilo gaziranih pića (uključujući mineralnu vodu s plinom). Djeca nakon 1,5 godina mogu uvesti u ishranu male količine šećera i slatkiša do 30-40 grama dnevno. Možete postepeno početi davati različite džemovi, med. Ne zaboravite da je med - to vysokoallergenny proizvoda, i to treba uzeti sa velikim oprezom. Djeca nakon 2 godine pokušati da uđe u ishrani proizvode peciva. Imajte na umu da kolača koji će imati vaše dijete ne bi trebalo da sadrže margarin. Kolači, torte, čokolada, i masne jetre ne bi trebalo da svoju bebu. Oni su vrlo visoke u kalorija i stvoriti dodatni teret na probavni trakt djeteta. Višak šećera dijete prehrana podrazumijeva razvoj karijesa, smanjuje apetit i dovodi do debljanja.

Asortiman poslastica za djecu od 3 do 7 godina je znatno širi. Počevši od 3 godine, može li malo dati vašem djetetu mlijeko ili bijela čokolada, sve ostale vrste čokolade može početi davati 5-6 godina. Djeca starija od 3 godine, pokušati da se u meni, pogačice, pudinga, casseroles. Nikad ne dozvolite dijete ovog uzrasta čokolade sadrže alkohol. Iznos slatkiša i šećera za dijete od 3 do 7 godina - do 50 grama dnevno. Oni ne treba davati u između obroka. Ne nude slatkiše i konditorskih dijete, ako je on odbio da jede.

Izbor slatkiša za djecu

U ulozi slatko su većina njih su djeca. S druge strane, većina slatkiša nije nešto što nije korisno za djecu, pa čak i veoma opasan. A mnogi radije učiniti da zaštitite svoju djecu od bilo kakvih desert. To nije u potpunosti točno. Stoga, želja svake majke - pronaći takve slatkiše, koji ne samo da bi se dopao dijete, i da će mu nanijeti zlo, ali bi bilo korisno za zdravlje. Pogledajmo ih zajedno!
Korisni jelly

Jelly, žvakanje i žele bombone su popularne s mnogo djece. I prava onih roditelja koji ih kupuju za svoju djecu. Djeca nutricionisti vjeruju da je to najsigurniji, pa čak i korisno za tijelo slatkiše djeteta. Oni se pripremaju na bazi šećera šećerni sirup sirup, pektin i želatina. Prema mišljenju stručnjaka, želatina, koja je izvedena iz životinjskog vezivnog tkiva, to je korisno za mišiće, kosu, krvnih sudova i kože. A pektin, koji se sastoji od dijetetskih voća vlakana i bobice, dobro uklanja toksine i toksina, čisti crijeva, usporava nakopychevanie holesterol, vrlo dobro za srce. Ovi bomboni mogu dati djeci od dvije godine.
dainty delikatan

Marshmallow pripremljeni od pire, voća i bobica, koja je šlag sa šećerom i žumanca. Zatim dodajte šećer sirup, melase i agar. Ako se Marshmallow ne sadrži sintetičke mirise i boje, vrlo je koristan i siguran za djecu, kao i melasa. Oni su čak preporuci doktora. Počevši od druge godine života, ove boje bez poslastice, slobodno možete dati svoju bebu - Kremasta vanilije puslice i slatkiša.
Izbor čokolada

Nutricionisti imaju svoje argumente u vezi čokolade za učenike. Ima antioksidansi - tvari koje imaju pozitivan učinak na imunološki sistem, metabolizam, sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti i zarazne. Nutricionisti preporučuju davanje djeci čokolade nakon bolesti, za vrijeme ispita, podići imunitet. Ali ne treba zaboraviti da je u čokoladi kakao praha, može izazvati alergijsku reakciju. Stoga, nintendo čokolada za malu djecu je kontraindicirana. Oni su pogodnije mlijeko ili ona u kojoj je kakao prah je manje od, ili beli, koji se sastoji od kakao maslaca. Neophodno je da se do četiri ili pet godina odgoditi poznanstvo sa tamnom čokoladom.
Karamele i lizalica

Djeca vole grickati slatkiše smrznutog šećera. Rezultat je oštećenje cakline zuba, a potom razvoj karijesa. Pored toga, karamela stvara dodatno opterećenje na enzimskih sistema organizma malo. Dakle, dijete upoznati sa karamelom, neophodno je da se odgodi što je kasnije moguće.

Pravila za mamu.

Ako ste vatreni protivnik na činjenicu da vaše dijete jede slatkiše u velikim količinama, ali posjeta nije moguće da ga zadrže od takvih iskušenja, neka pravila treba slijediti.

Nema potrebe da biste bombone u zabranjeno voće. Na kraju krajeva, djeca uvijek žele više od onoga što zabranjuje.
Ako ne daju slatkiše ili slatkiša kod kuće, na zabavi, možete napraviti izuzetak u odnosu na dijete ne osjećati kao crna ovca u pozadini druge djece.
Ohrabrite svoje dijete da isprati usta ili oprati zube nakon jeli slatke poslastice.
Objasnite svom djetetu da je desert treba jesti tek nakon obroka. Kako bi dokazao naučnici - perut nakon jeo prije ovih proizvoda, štiti zube od sadržanih slatkiše, mliječne kiseline.

Potrošnja energije kod djece je značajan. Zbog toga je potrebno da odmah make up - sa ove tačke gledišta, slatkiši su korisni za djecu. Osim slatko hrani moždane ćelije koje pomaže da se bolje razmišljanje. Samo slatkiši sadrže ugljikohidrata koji su uključeni u izgradnju stanične membrane, hormona, proteina u krvi, napuniti rezerve energije. Sada odlučiti za sebe - moramo slatkiša djeci ili ne.

deserti

Mousse griz sa brusnicom
sastojci:
1/3 cup griz, 1 šolja brusnice, 3 čaše vode, 1 šolja šećera.
priprema
Cranberries slomiti drveni tučak i razrijediti sa 1/2 šolje tople vode, a zatim odvod. Pulp sipajte preostalu vodu i staviti na vatru, kuhati za nekoliko minuta, a zatim odvod. Brusnica čorba na 15 minuta kuhati griz, zatim hladi do 40 ° C i prelijte sok od brusnice.
Mućenje umutiti ili električni mikser za povećanje obima 2-2,5 i debeli blijedo ružičasta paperjast pjene.
Odmah nakon mućenje sipati u vaze ili kuhano obliku.

Mousse griz rabarbare
sastojci:
1/2 šolje griza, 350-400 g rabarbare, 2,5 čaše vode, 1 dio šećera stakla.
priprema
Petioles rabarbare Wash, kore, smanjiti i kuvati sa šećerom za 5 minuta. Obrišite sa čorba kroz sito, dodajte griz i kuvajte do debljine.
Kada je masa je još topao, tukli sve dok gusta pjena, sipajte u kalupe služio rashlađeno.
Može se sipa mousse bobičastog ili voćni sirup.

Puding muffins sa šlagom
sastojci:
Bijelo suvo roll - 200 g putera - 30 g mlijeko - 0,5 čaše, 1 jaje, brašno - 5 g šećera ukus.
priprema
Kruh bez kore izrezati na kriške. Podmažite kriške sa uljem i staviti u obliku slojeva. Istrljajte žumance s mlijekom. Dodajte brašno, 1 kašičica šećer. Kuhati dok se zgusne, miješajući povremeno.
Sipajte krem ​​lepinja kriške. Kada je roll malo razmoknet, pecite u pećnici dok se žuta (30 minuta).

Souffle kruh
sastojci:
Bijelo suvo roll - 150 g šećera - 50 g putera - 15 g, 3 jaja.
priprema
Wet lepinja u vodi pomiješana s mlijekom. Mash kašikom. Dodaj istopljeni maslac, šećer, jaja, i tukli u penu.
Stavi u obliku, podmazane i posuti šećerom. Pecite u pećnici.

Limun puding
sastojci:
Bijelo suvo roll - 100 g putera - 25 g šećera - 50 g, 1 jaje, limun - 1/2 komada, sodu bikarbonu -. 1 g soli.
priprema
Vekna bez kore na potopiti u hladnu vodu. Squeeze i mijesiti kruh sa žlicom. Dodajte maslac, šećer u prahu kora 1/2 limuna, 1 kašičica sok od limuna i 1/2 kašičice soda, razrijeđen u kašiku vode. Sve promiješajte. Dodajte jaje, tukli sa 2-3 žlice. l. mlijeko.
Stavi u obliku podmazan. Poklopac sa nauljeni papir ili foliju.
Pecite u pećnici dok kuhani.

Jela od voća i bobica

Jagode i maline
sastojci:
Bobice - 100 g šećera u prahu po ukusu.
priprema
Odabrati svježe zrele bobice. Operite sito u prokuvane vode. Neka odvod. Stavite na transparentan činiju i pospite šećerom u prahu. Servirati sa šlagom ili mlijeko.

Pečene jabuke sa šećerom
sastojci:
Apple - 150 g šećera ukus.
priprema
Operite jabuke. Bez čišćenja, prepolovljena. Uklonite jezgru, stavite u posudu i sipajte šećer u udubljenje.
Na dnu posude sipajte malo vode. Pecite u pećnici dok kuhani.

"snowballs" jabuka
sastojci:
Jabuke - 150 g, šećer po ukusu, cookies - 2 komada, jaje.
priprema
Pecite velika jabuka. Obrišite. Beat the protein gustoću pjene. Postepeno dodajte šećer i pire od jabuka. Mućenje dok sve dok masa ne postane svjetlo i pahuljasto.
Dodaj 1 žlica. l. brašna mljeveni keks.

sušeno voće
Djeca od 1,5 - 2 godine može dati natopljena sušeno voće. Sušene kajsije, šljive, breskve, operite u večernjim satima u nekoliko voda. Pour male količine hladne prokuvane vode.
Ostavite u hladnjaku preko noći.

suve šljive
Operite 100g suve šljive. Sipati hladne prokuvane vode na vodu jedva pokriven šljiva. Ostavite jedan dan u hladnjaku. Zatim odvod.
Pospite orasima i prelijte vrhnje sa šećerom.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Jagode u pankreatitis, da li je moguće da se jagode za pankreas?Jagode u pankreatitis, da li je moguće da se jagode za pankreas?
Mogu li piti kompot za gastritis?Mogu li piti kompot za gastritis?
Desert za doručak pomaže izgubiti težinuDesert za doručak pomaže izgubiti težinu
Halva sa pankreatitis, to je moguće?Halva sa pankreatitis, to je moguće?
Ship0vnika voće (fructus Rosae). kukovi su relativno visok sadržaj askorbinske kiseline (najmanje…Ship0vnika voće (fructus Rosae). kukovi su relativno visok sadržaj askorbinske kiseline (najmanje…
Hranjenje djeteta na 6 mjeseci, liječenje, dijeta meni, od šest mjeseci hrane za bebeHranjenje djeteta na 6 mjeseci, liječenje, dijeta meni, od šest mjeseci hrane za bebe
Uvođenje sokova i voćnih pireaUvođenje sokova i voćnih pirea
Koju hranu treba izbjegavati do godine dijeteKoju hranu treba izbjegavati do godine dijete
Početak i norme potrošnje hrane za djecu od jedne do tri godinePočetak i norme potrošnje hrane za djecu od jedne do tri godine
Mogu li jedu sušeno voće u gastritis?Mogu li jedu sušeno voće u gastritis?
» » » U ulozi slatko su većina njih su djeca. S druge strane, većina slatkiša nije nešto što nije korisno za djecu, pa čak i veoma opasan. A mnogi radije učiniti da zaštitite svoju djecu od bilo kakvih desert. To nije u potpunosti točno.
© 2018 GuruHealthInfo.com